Politika
2012. gada 9. marts, 08:07

Patvērumu Latvijā patlaban gaida 80 ārzemnieku

Jauns.lv

Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Mucenieki lēmumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu pašlaik gaida 80 patvēruma meklētāju, starp kuriem lielākā daļa ir Gruzijas un Kongo Demokrātiskās Republikas pilsoņi.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārstāvis Andrejs Rjabcevs aģentūrai BNS pastāstīja, ka kopumā šogad pirmajos divos mēnešos patvērumu Latvijā pieprasījušas 32 personas, no kurām četras ir nepilngadīgi bērni.

Līdzīgi kā iepriekšējā gadā, arī šogad ir novērojama tendence, ka Latvijā patvērumu pieprasa Gruzijas pilsoņi, jo no visiem šogad saņemtajiem patvēruma pieprasījumiem vairāk nekā puse ir saņemti tieši no šīs valsts pilsoņiem. Starptautisko aizsardzību un tiesības uzturēties Latvijā vēlas saņemt arī Kongo un Pakistānas valstspiederīgie.

Jau vēstīts, ka pērn Latvijā bijis rekordaugsts patvēruma meklētāju skaits – gada laikā saņemti 335 pieteikumi, turpretī gadu iepriekš patvērumu bija lūdzis tikai 61 ārzemnieks. Visvairāk pērn patvēruma meklētāji ieradušies no Gruzijas, taču starp biežākajām patvēruma meklētāju izcelsmes valstīm minama arī Kongo (39), Krievija, Irāna, Sīrija, Kamerūna un Libāna.

Pērn bēgļa statuss pērn piešķirts personām un vēl 18 ārzemnieki saņēmuši alternatīvo statusu, taču lielākajā daļā gadījumu PMLP eksperti konstatējuši, ka patvēruma pieprasītāji ir bijuši ekonomiskie migranti, kuri Eiropā ieradušies, lai vienkārši uzlabotu savu ekonomisko situāciju, nevis bēguši no reāliem draudiem vai vajāšanas savā valstī.

Uz šādām personām patvēruma sistēma neattiecas, un tās tiek sūtītas atpakaļ.

BNS