112

Stājies spēkā spriedums lietā par dubultslepkavību un sievietes izvarošanu Grīziņkalnā

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā stājies spēkā Augstākās tiesas (AT) spriedums krimināllietā, kurā trīs vīrieši notiesāti par 2007.gada jūnijā Grīziņkalnā izdarītu dubultslepkavību un sievietes izvarošanu. Saskaņā ar šo spriedumu vienam no apsūdzētajiem - 1986.gadā dzimušajam Konstantīnam Kronpušam - cietumā būs jāpavada viss mūžs.

Stājies spēkā spriedums lietā par dubultslepkavību...

Izskatot minēto lietu pirmās instances tiesā, Kronpušs tika sodīts ar 20 gadu brīvības atņemšanu, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trīs gadiem, savukārt pērn 19.decembrī AT viņu atzina par vainīgu pēc smagāka Krimināllikuma panta un notiesāja ar mūža ieslodzījumu, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Arī 1991.gadā dzimušo Dmitriju Bogdanovu, kuram pirmās instances tiesa iepriekš bija noteikusi 11 gadu reālu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem, AT 2011.gada decembrī atzina par vainīgu pēc cita Krimināllikuma panta par slepkavību un piesprieda viņam 12 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

1986.gadā dzimušajam Aleksandram Tarasovam apgabaltiesa iepriekš bija piespriedusi 14 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem. Attiecībā pret viņu AT pērn 19.decembrī pirmās instances spriedumu atstāja negrozītu.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, vēlāk Kronpušs par bargo spriedumu iesniedza kasācijas sūdzību, taču AT Senāts 1.martā atteicās pārbaudīt pārsūdzētā nolēmuma tiesiskumu. Līdz ar to AT Krimināllietu tiesu palātas 2011.gada 19.decembra spriedums stājās likumīgā spēkā, un tas vairs nav pārsūdzams.

Kā ziņots, 2007.gada 8.jūnija agrā rītā Rīgā, Grīziņkalnā, notika dubultslepkavība. Sākotnēji Grīziņkalna parkā tika atrasti divu vīriešu līķi ar vardarbīgas nāves pazīmēm, bet, izmeklējot dubultslepkavību, policisti noskaidroja, ka uzbrukumā ir vēl divi cietušie, kuri tika nogādāti slimnīcā.

8.jūnija rītā tika nogalināti 1960. un 1962.gadā dzimuši vīrieši, bet cieta 1954.gadā dzimis vīrietis un 1960.gadā dzimusi sieviete, kura turklāt divas reizes tika izvarota. Nogalinātajiem bija galvas un kakla traumas.

Kā informēja Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Jekaterina Kušakova, par šo noziegumu izdarīšanu apsūdzības tika uzrādītas 1991.gadā dzimušajam Bogdanovam, kā arī 1986.gadā dzimušajiem Kronpušam un Tarasovam.

Liktenīgajā naktī kāda trīs cilvēku kompānija Grīziņkalnā lietojusi alkoholiskos dzērienus. Viņiem uzbrukusi cita kompānija, kas cilvēkus smagi piekāvusi un notikuma vietu atstājusi. Divi piekautie pēc tam no gūtajām traumām miruši turpat uz vietas, bet vienu mediķiem izdevies izglābt. Tai pašā naktī vardarbīgā kompānija piekāvusi kādu parkā sastaptu sievieti un vīrieti. Pēc tam sieviete arī izvarota, liecina apsūdzība.

Saistībā ar minētajiem noziegumiem Kronpušs tika apsūdzēts pēc četriem Krimināllikuma pantiem, Bogdanovs - pēc diviem, bet Tarasovs - pēc trim.

Pēc Kronpuša, Bogdanova un Tarasova aizturēšanas toreizējais Rīgas reģiona policijas pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Ints Ķuzis pastāstīja, ka šīs personas nekur nestrādā, regulāri lieto alkoholu un jau iepriekš vairākkārt ir nonākušas likumsargu redzeslokā.

Prokurore Kušakova šo lietu izskatīšanai tiesā nodeva 2009.gada 15.jūlijā.

LETA