Sabiedrība
2012. gada 24. marts, 14:27

Šogad Laima slimība apstiprināta 35 pacientiem; ērču encefalīts - vienam cilvēkam

Jauns.lv

Šogad divos mēnešos Laima slimība konstatēta 35 pacientiem, savukārt vienam cilvēkam apstiprināts ērču encefalīts, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) dati.

Laima slimības pacientu skaits salīdzinājumā ar piecu gadu vidējo rādītāju samazinājies par 15%, savukārt ērču encefalīta slimnieku skaits pieaudzis par 67%.

Latvijā ērču aktivitātes sezona ilgst no marta līdz oktobra beigām. Pērn pirmais pacients, kuram bija piesūkusies ērce, vērsies Infektoloģijas centrā 23.martā.

Šogad tās teritorijas, kurās tiek veikta bezmaksas bērnu vakcinācija pret encefalītu, ir sadalītas divās grupas - vietas, kur vakcinācija tiek gan sākta, gan pabeigta, un vietas, kur tiek apmaksāta tikai vakcinācijas pabeigšana. Tā bērni līdz 18 gadu vecumam, kuriem ir deklarēta dzīvesvieta Alsungas, Pāvilostas, Dundagas, Ventspils, Lubānas, Rojas, Engures, Rucavas, Kocēnu, Kuldīgas, Jaunpiebalgas, Baldones, Kārsavas, Ciblas, Krimuldas, Pārgaujas, Talsu un Kandavas novadā, ir tiesīgi saņemt valsts apmaksāto pirmo, otro un trešo poti un balstvakcināciju pret ērču encefalītu neatkarīgi no tā, kur atrodas viņa ģimenes ārsta prakse.

Savukārt bērniem līdz 18 gadu vecumam, kuriem ir deklarēta dzīvesvieta Tukuma, Durbes, Aizputes, Apes, Salacgrīvas, Rugāju, Raunas, Saulkrastu, Rēzeknes, Madonas, Alūksnes, Babītes, Ķeguma, Mērsraga un Gulbenes novadā, tiek apmaksāta vakcinācijas pabeigšana - otrā un trešā pote.

Valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu pienākas arī bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem. Bērnu aprūpes iestādēs un internātskolās bērnu vakcināciju plāno un organizē attiecīgās iestādes administrācija. Citu bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu vakcināciju organizē ģimenes ārsti.

Bērnus pret encefalītu var vakcinēt no viena gada vecuma vai nepieciešamības gadījumā arī ātrāk pēc saskaņošanas ar ģimenes ārstu. Savukārt pirmā revakcinācija jāveic pēc trīs gadiem, bet nākamās atkarībā no vecuma un veselības stāvokļa pēc trīs līdz pieciem gadiem. Imunitāte pret slimību iestājas pēc divām nedēļām, kad ievadīta otrā vakcīna.

Vakcinācija ir efektīvākais aizsardzības līdzeklis pret saslimšanu ar ērču encefalītu un to ieteicams veikt pirms ērču aktivitātes sezonas sākšanās, uzsver LIC.

LETA