Mafiozo autoservisu pasūtījums narkomāniem – „Volvo” un Mercedes” spogulīši
112
2012. gada 13. aprīlis, 13:16

Mafiozo autoservisu pasūtījums narkomāniem – „Volvo” un Mercedes” spogulīši

Jauns.lv

Ja pagājušajā gadā vairāk tika apzagtas BMW un „Lexus” markas automašīnas, tad tagad no zagļiem visvairāk cieš „Volvo” un „Mercedes” automašīnas. Garnadži visvairāk iekāro automašīnu spogulīšus.

Policija neslēpj, ka auto atpakaļskata spogulīšu zādzības organizē mafija jeb pagrīdes autoservisu tīkls.

Valsts policijas Rīgas reģiona Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks Jānis Dzenis LNT raidījumam „Degpunktā” atzina, ka automašīnu apzagšanu kūrē mafija jeb pagrīdes autoservisi. Viņi koordinē zagļu, kas pārsvarā ir narkomāni, darbību, liekot tiem zagt konkrētu automašīnu marku atpakaļskata spogulīšus. Ja tiks zagti visi pēc kārtas, tad radīsies haoss un pagrīdes autoservisiem, kas uzstāda spogulīšus, vairs nebūs vienots pasūtījums. Tiešie izpildītāji - auto apzadzēji paši nekad neizvēlas, kuru automašīnu apzagt vai nē.

Ja pērn vairāk zaga BMW un „Lexus” spogulīšus, tad šogad zagļi ir specializējušies uz „Volvo” un „Mercedes”. Dzenis saka, ka narkomāns par nozagto spogulīšu stikliem saņem no trim līdz pieciem latiem, bet jau pēc tam, kad tie caur vairāku starpnieku rokām, nonāk līdz pagrīdes autoservisam, par tiem ir jāmaksā no 40 līdz 150 latiem. Lai tā nenotiktu policists iesaka, auto spogulīšus marķēt, lai pēc tam vieglāk varētu notvert zagļus.

Tā kā tagad BMW un „Lexus” īpašnieki ir vairāk sākuši rūpēties par savu spēkratu drošību, tad tagad modē nākusi citu marku automašīnu apzagšana. Dzenis teic, ka zagļu uzmanības lokā nenonāks lētās automašīnas, cieņā vienmēr būs dārgās un ekskluzīvas automašīnas, kurām auto spogulīšu komplekts var maksāt pat līdz 500 latiem

Tas, ka spogulīšu zādzības koordinē pagrīdes autoservisi liecina, piemēram,  fakts, ka nesen kādā policijas atklātajā šādā autoservisā tā darbiniekiem tika izņemti telefona aparāti, kuros jau bija ierakstīti sīko zaglēnu – narkomānu tālruņu numuri ar piezīmēm, kādas markas automašīnas viņi apzog. Pagrīdes autoservisi parasti atrodas īrētās telpās un to pamatnodarbošanās ir visnotaļ specifiska – tikai atpakaļskata  spogulīšu uzstādīšana par zemākām cenām, nekā to dara oficiālie autoservisi.

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Čīka/LETA