foto: RIA Novosti
Pasaulslavenā režisora Nekrošus "Dievišķās komēdijas" iestudējumu pirmie redzēs Lietuvas skatītāji
Eimunts Nekrošus.
Kultūra
2012. gada 20. aprīlis, 22:24

Pasaulslavenā režisora Nekrošus "Dievišķās komēdijas" iestudējumu pirmie redzēs Lietuvas skatītāji

LETA

Lietuvas skatītājiem aprīļa nogalē būs iespēja pirmajiem novērtēt sava izcilā tautieša, pasaulē augstu vērtētā režisora Eimunta Nekrošus jaunāko darbu - Dantes Aligjēri (1265-1321) "Dievišķās komēdijas" iestudējumu.

Izrāde, kas veidota kā teātra studijas "Meno fortas" un Lietuvas Nacionālā drāmas teātra (LNDT) kopdarbs, 26. un 27.aprīlī tiks rādīta uz LNDT lielās skatuves.

"Dievišķā komēdija", kas Lietuvā vēl nav iestudēta, ir liels izaicinājums pat tik pieredzējušam režisoram kā Nekrošus, kurš allaž izvirzījis sev gluži vai neizpildāmus uzdevumus. Izrāde aptvers Dantes darba pirmās divas daļas - "Elli" un "Šķīstītavu". Trešā daļa - "Paradīze" - atstāta nākotnei.

Kā pastāstījuši izrādes veidotāji, jaunajā iestudējumā skatītājiem nenāksies klausīties garus monologus, kuri pat lasot pirmajā reizē ne vienmēr viegli izprotami. Režisors centies radīt ļoti īpatnēju, unikālu teātra valodu, kura ļaus skatītājiem ne tik daudz saprast, kā izjust Dantes darba dižumu, kas veidojas no ļoti vienkāršām, ikvienam pazīstamām cilvēciskām situācijām un emocijām.

Scenogrāfiju un tērpus iestudējumam veidojuši režisora pastāvīgie partneri - Marjus Nekrošus un Nadežda Gultjajeva, izrādes muzikālo ietērpu veidojis pazīstamais mūziķis Andrjus Mamontovs, kam Nekrošus savulaik uzticēja titullomu savā izrādē "Hamlets".

"Viss būs atkarīgs no tā, kā izdosies. Ja izdosies labi, atklāsies arī kaut kāda jēga. (..) Nebija viegli strādāt ar Šekspīru, ar Gēti, bet tur var saskatīt skaidrus ceļus, konfliktus, kulminācijas, zaudējumus, blīvumu, personāžu raksturus. Te turpretī vari lasīt, kā vien vēlies, - horizontāli, vertikāli vai pat no vidus. (..) Iespējams, šīs mūžīgās šaubas arī traucē. Reizēm jūti, bet nezini, kā," preses konferencē atzinies Nekrošus.

Dantes lomā skatītāji redzēs Rolandu Kazlu, Vergīliju atveidos Vaids Viļus, Beatriči - Ieva Triškauskaite. Izrādē piedalīsies arī aktieris un bijušais Lietuvas kultūras ministrs Remigijs Vilkaitis. Daudz enerģijas jaunajam iestudējumam solās piešķirt jaunie aktieri - Darjus Petrovskis, Simons Dovidausks, Pauļus Markevičs un citi.

Kā izteicies Rolands Kazls, cerams, ka izrāde būs gaiša, jo Dante ticēja cilvēkam un vēlēja viņam labu.

"Runāt par šo darbu, filozofēt, domāt, citēt, apbrīnot to ir vieglāk, nekā ņemt un izveidot kādu konkrētu etīdi. Tādēļ uzņemties veidot izrādi pēc tāda mēroga darba ir neprātīgi. Pasaulē ir tikai ļoti nedaudzi režisori, kas var spēkoties ar šo darbu, un Eimunts Nekrošus ir viens no viņiem. Lieliski, ka šis darbs uz skatuves skanēs lietuviešu valodā," piebildis aktieris.

Maijā "Dievišķās komēdijas" pirmizrāde paredzēta Itālijā - Brindizi un Modēnā, bet rudenī Nekrošus iestudējums ievadīs jauno Lietuvas Nacionālā drāmas teātra sezonu. Vēlāk izrāde ceļos uz Maskavu un Sanktpēterburgu un tiks rādīta arī Itālijas Vičencas teātrī "Olimpico", par kura māksliniecisko vadītāju nesen kļuvis Nekrošus.

LETA

Tēmas