Latvijā sākuši darboties 23 stacionārie fotoradari
Sabiedrība

Latvijā sākuši darboties 23 stacionārie fotoradari

Jauns.lv

No ceturtdienas Rīgā un ārpus tās beidzot oficiāli sākuši darboties 23 stacionārie fotoradari, informēja Valsts policijā.

Latvijā sākuši darboties 23 stacionārie fotoradari...

Pirms stacionārajiem fotoradariem atbilstoši valsts standartam ir izvietota transportlīdzekļu vadītājus brīdinoša ceļazīme.

Valsts policija ir pārbaudījusi 23 uzņēmuma "Vitronic Baltica un partneri" izbūvēto stacionāro iekārtu ietvarus, mērierīces, kā arī pakalpojuma kvalitāti, kas atzīta par atbilstošu. Līdz ar to fotoradari sāk darbību.

Vairāki jaunie stacionārie fotoradari uzstādīti uz Ventspils šosejas Babītes novadā un Jelgavas šosejas Olaines novadā. Tāpat radari atrodas Mārupes novadā uz autoceļa Salaspils–Babīte un autoceļa Rīga–Mārupe, kā arī Ķekavas novadā uz autoceļa Ķekava–Skaistkalne.

Astoņi radari atrodas uz pieciem Rīgas tiltiem – Salu, Dienvidu, Vanšu, Zemitānu un Vairogu tilta. Vēl Rīgā radari atrodas Krasta ielā 101 un Brīvības gatvē 363.

Radars izvietots arī uz Tallinas šosejas pie kapiem Baltezerā un Garciemā pie nama "Silenieki". Tāpat mērierīce atrodas pie Murjāņu sporta ģimnāzijas un Kocēnu novada Vaidavas pagastā uz autoceļa Inčukalns–Valmiera.

Kurzemē radars atrodas uz Liepājas šosejas Brocēnu novada Blīdenes pagastā.

"Vitronic Baltica un partneri" 15 pārvietojamos fotoradarus uzstādīja pērn 21.novembrī, šogad janvārī ieviesti vēl 15, bet kopš 2008.gada Latvijā darbojas četri fotoradari, kurus savulaik iegādājās Valsts policija. Līdz ar to kopumā uz ceļiem pašlaik atrodas 34 pārvietojamie radari un no ceturtdienas – arī 23 stacionārie fotoradari.

Pirms pārvietojamajiem fotoradariem pašlaik netiek izliktas brīdinošas ceļazīmes, taču Saeimas atbildīgā komisija šonedēļ nolēmusi ierosināt grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas tās paredzētu izvietot.

Jau vēstīts, ka "Vitronic Baltica un partneri" līdz 20.maijam bija jāuzstāda 160 stacionārie fotoradari, no kuriem 100 būtu ar mērierīcēm, bet atlikušie ‒ tukši ietvari, taču uzņēmums to nepaguva izdarīt. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis nosūtījis uzņēmumam otro brīdinājumu, kas turpina janvārī iesākto līguma laušanas procedūru. Tas paredz, ka divu mēnešu laikā komersantam jānovērš trūkumi un jāizpilda līgumsaistības.

Lai arī divus stacionāros radarus vēl pirms to oficiālas nodošanas nezināmi huligāni apķēpāja ar krāsu, "Vitronic Baltica un partneri" iepriekš norādīja, ka fotoradari ir aprīkoti ar signalizāciju, kas nozīmē, ka radara bojāšanas gadījumā notikuma vietā ieradīsies uzņēmuma algota apsardze.

Tāpat uzņēmuma darbinieki regulāri apsekos fotoradaru atrašanās vietas, lai pārliecinātos, vai mērierīcei nav tehnisku problēmu vai tīša bojājuma.

Oriģināls veids, kā novietot fotoradarus

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA, Valters Frēlihs