"Mozaīka": sabiedrības attieksme pret gejiem un lesbietēm mainījusies uz labo pusi
Sabiedrība
2012. gada 4. jūnijs, 14:27

"Mozaīka": sabiedrības attieksme pret gejiem un lesbietēm mainījusies uz labo pusi

Jauns.lv

Biedrība "Mozaīka" pēc sestdien notikušā gājiena Rīgas centrā secinājusi, ka sabiedrības attieksme pret seksuālajām minoritātēm ir mainījusies uz labo pusi.

Lielas pretestības gājienam šogad nebija, arī seksuālās minoritātes jutušās labi.

Pagājušajā nedēļā Rīgā risinājās Baltijas praida pasākumi, uz kuriem ieradās arī citu valstu pārstāvji. Tie noslēdzās sestdien ar gājienu Rīgas centrā un pasākumu Vērmanes dārzā.

"Šis gads ir pārmaiņu gads, labu pārmaiņu gads. Mēs jutāmies sadzirdēti, kā arī sabiedrībā varēja just, ka šis bija pirmais gads, kad protestētāju bija krietni mazāk nekā mēs bijām," sestdien notikušo gājienu komentēja "Mozaīkas" pārstāve Jolanta Cihanoviča.

Attieksmes maiņu viņa skaidro ar to, ka cilvēku rīcībā ir plašāka informācija.

"Mēs kā sabiedrība esam izauguši un cerams, ka sapratuši, ka vardarbība ne uz ko neved. Cilvēki ir paceļojuši un paskatījušies citās valstīs, kur jau sen reģistrē partnerattiecības un nekas slikts nenotiek. Bailes jau izraisa nezināmais, bet, jo vairāk mēs esam redzami, jo šīs bailes mazinās," domā Cihanoviča.

Viņa gan atzina, ka partnerattiecību reģistrēšanas legalizēšana prasīs gan daudz darba, gan politiskās gribas.

"Neskatoties uz Tieslietu ministrijas paziņojumu, tomēr ir vairāk un vairāk saprātīgu cilvēku, kas saprot, ka mēs tāpat esam maz, nu ko mūs vēl tur dalīt," komentēja Cihanoviča.

Jau ziņots, ka Tieslietu ministrijā (TM) aģentūrai BNS pavēstīja, ka tās darba kārtībā nav jautājuma par viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju.

Sestdien gājienā devās aptuveni 400 cilvēku, pēc tam notika pasākums Vērmanes dārzā. Uzrunas vienubrīd ar svilpieniem centās iztraucēt aptuveni 10 protestētāju. Policija aizturējusi vienu cilvēku.

Pasākumā piedalījās vairāku valstu vēstnieki, kā arī citi diplomāti.

Pasākumu Vērmanes dārzā apmeklējā arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija), kurš izteicās, ka Baltijas praida mierīgā norise apliecina, ka sabiedrībā sāk nostiprināties izpratne par seksuālo minoritāšu tiesībām. "Šādi pasākumi veicina sarunu par šo nepavisam ne vieglo tēmu," atzina ārlietu ministrs.

Savukārt aizsardzības ministrs Atis Pabriks aģentūrai BNS pauda viedokli, ka Latvijā jāsakārto likumi attiecībā uz viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju, jo likumi nedrīkst balstīties uz stereotipiem un un aizspriedumiem.

"Es kā ministrs esmu gatavs paust atbalstu tām, manuprāt, leģitīmajām prasībām pēc cilvēcīgas dzīves, attiecību, likumu sakārtošanas. Mēs nevaram balstīt savus likumus uz stereotipiem, aizspriedumiem un idejām, ka politika un baznīca ir vienotas," uzsvēra Pabriks.

Atsevišķi Rīgas domes deputāti bija aicinājuši pilsētas izpilddirektoru neatļaut pasākumu un homoseksuālisma propagandu.

Baltijas praida tradīcija 2009.gadā tika iesākta Rīgā, un kopš tā laika šis pasākums katru gadu notiek citas Baltijas valsts galvaspilsētā.


BNS /Foto: Ieva Čīka/LETA, Dmitrijs Kijonoks