Sabiedrība
2012. gada 14. jūnijs, 11:19

Šodien notiek pirmā "TEDx Riga" konference

Jauns.lv

Šodien notiek pirmā "TEDx Riga" konference, kuras vadmotīvs būs "The art of doing" jeb "Darīšanas māksla". Konferencē notiks četras tematiskās sesijas, un katru no tām noslēgs māksliniecisks priekšnesums.

Pirmajā blokā "Zinātne dzīvei" uzstāsies Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, kurš runās par tēmu "Dievs nespēlē kauliņus. Bet varbūt tomēr?", sociālo tīklu pētnieks Valdis Krebs, kurš runās par tēmu "Attapties tīkla nepareizajā pusē", matemātiķe Daina Taimiņa, kura runās par tamborēšanu un hiperboliskām virsmām, kardioķirurgi Āris Lācis un Andrejs Ērglis, kuri stāstīs par dzīvības un nāves jautājumu, kā arī ekonomists Andris Strazds, kurš uzstāsies par tēmu "Neapbērēsim ikgadējo darbinieku novērtējumu". Sesiju noslēgs koklētāja Laima Jansone, ar kuru kopā uzstāsies laikmetīgās dejas izpildītāji.

Sesijā "Radošums uzvar kapitālu" uzstāsies tehnoloģiju nozares uzņēmējs Viesturs Sosārs ar tēmu "Cik svarīgi ir izgāzties", reklāmas speciālists Voldemārs Dūdums ar tēmu "Apčakarēt mašīnu", apavu zīmola "Zofa" veidotāja Elīna Dobele ar tēmu "Kurpitektūra", "Mooz!" dibinātājs Ēriks Stendzinieks ar stāstu par krunkām, kā arī nodibinājuma "Rīga 2014" programmas vadītāja, mākslinieciskās padomes koordinatore Aiva Rozenberga ar tēmu "Kultūras galvaspilsēta - 57°/24° šarms". Sesijā ar priekšnesumu uzstāsies Kodek jeb Raivo Vainovskis, kurš, izmantojot agrīnos datorus un video spēļu konsoles, radīs skaņas, kas nav ietilpināmas nevienā no zināmiem mūzikas žanriem. Kodek uzstāsies kopā ar kolēģi TV Maskava.

Sadaļā "Daudzveidības spēks" uzstāsies arhitekts Toms Kokins ar tēmu "Kaķi un telpa", molekulārās bioloģijas un ģenētikas laboratorijas vadītājs Edvīns Miklaševičs stāstīs par tēmu "Pareģi, kārtis un ģenētika", filozofa Arta Sveces temats būs "Satura dizains: vai humanitārās zinātnes var būt praktiskas?", ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts uzstāsies ar tēmu "Mūžu dzīvo, mūžu mācies. Bet ko tieši?", savukārt "Lattelecom" valdes locekle Kerli Gabriloviča - ar tēmu "Labāk iet, nevis stāvēt". Sadaļu noslēgs Goran Gora jeb Jānis Holšteins, kurš kopā ar Valsts akadēmisko kori "Latvija" dalīsies ar klausītājiem personiskajā pieredzē par mūzikas radīšanu.

Noslēdzošajā sesijā "No paaudzes - paaudzei" mūziķis Gustavo jeb Gustavs Butelis runās par tēmu "Kurš kuru kodē?", "Iespējamās misijas" programmas attīstības vadītāja Zane Oliņa par tēmu "No cilvēka līdz sistēmas maiņai", televīzijas raidījuma "Viss notiek" režisore, vadītāja un autore Adriana Roze runās par tēmu "Paaudžu rokasspiediens", "Nordea Rīga" maratona organizators Aigars Nords par tēmu "Skriešanas vīrusu - no kauna līdz slavai". Mākslinieku apvienība "Gas of Latvia", ko veido Andris Indāns un Katrīna Neiburga, uzstāsies ar audiovizuālo kompozīciju "Freedom Lights".

Visas uzstāšanās būs iespēja skatīties tiešraidē uz ekrāna pie Latvijas Nacionālās operas, "Lattelecom" interaktīvās televīzijas kanālā nr.113, "Lattelecom" interneta televīzijā, "www.diena.lv" un "www.tedxriga.com" mājaslapās.

Pirmā sesija sākusies jau plkst.9.30. Paredzams, ka pasākums turpināsies līdz plkst.18. Tas notiek Latvijas Nacionālajā operā.

"TEDxRiga" organizatoru pārstāvis Pāvils Jurjāns iepriekš norādīja, ka konference Rīgā notiks saskaņā ar ekskluzīvo ASV konferenču "Technology, Entertainment, Design" (TED) rīkotāju licenci. Viņš norādīja, ka tā ir iespēja no internetā sēdētājiem kļūt par aktīviem dalībniekiem šajā kustībā. "Tā ir iespēja pieslēgties intelektuālās domas lielceļam," norādīja Jurjāns.

Konferences galvenie atbalstītāji ir "Lattelecom" un "Nordea banka".

TED konferenču rīkošanas pirmsākumi meklējami 1984.gadā, un patlaban bez ikgadējām konferencēm ASV un Lielbritānijā ar TED nosaukumu notiek arī vairākas citas aktivitātes. Piemēram, darbojas interneta lapa, kurā pieejami videomateriāli no konferencēm, tulkošanas projekts, lai idejas nonāktu arī līdz angliski nerunājošajai auditorijai, ik gadu tiek pasniegta balva "TED Prize". Savukārt "TEDx" ir neatkarīgi rīkoti pasākumi, kas notiek dažādās pasaules vietās.

TED nosaukums veidojies no angļu valodas vārdiem "technology", "entertainment" un "design" jeb "tehnoloģija, izklaide un dizains". TED sauklis ir "Idejas, ko vērts izplatīt".

LETA Nozare.lv