Sabiedrība
2012. gada 16. jūnijs, 23:00

Veselības ministrija: sievietēm pirms aborta ir pietiekami daudz laika apdomāties

Jauns.lv

Sievietēm ir pietiekami daudz pārdomu laika pirms aborta veikšanas, uzskata Veselības ministrijā (VM).

Saeimas Demogrāfijas apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība) ir nācis klajā ar vairākiem ierosinājumiem abortu skaita samazināšanai Latvijā. Viņš ierosinājis, ka bērnam no ieņemšanas brīža ir tiesības uz dzīvību un attīstības aizsardzību, bet tas saņēmis kritiku, jo šajā priekšlikumā tiek saskatīts abortu aizliegums.

Viņš arī ierosina pagarināt apdomas laiku sievietēm līdz piecām diennaktīm pēc norīkojuma saņemšanas no ārsta. Operāciju var veikt tikai pēc 72 stundu ilga apdomas laika, pašlaik nosaka likums. Deputāts ierosina šo laiku pagarināt līdz 120 stundām ‒ piecām dienām. Šajā laikā sievietēm obligāti būtu jāapmeklē konsultācijas.

VM uzskata, ka pagarināt apdomas laiku nav nepieciešams.

"No Veselības ministrijas viedokļa raugoties, sieviete saņem informāciju gan par aborta sekām, gan sociālo palīdzību, kas ir pieejama sievietei. Papildu konsultācijas var vērtēt tikai, ņemot vērā finanšu pieejamību un iespēju šo konsultāciju sniegt saprātīgā laikā. Ar esošo finansējumu šādu iespēju nav. Jāņem arī vērā, ka agrīnai aborta izdarīšanai ir mazāk riska. Turklāt citu valstu pieredze liecina, ka pagarināts gaidīšanas laiks neietekmē dzimstības rādītājus," pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Nākamajā nedēļā diskusijas par Parādnieka ierosinājumiem apakškomisijā turpināsies.

BNS