Politika
2012. gada 26. jūnijs, 14:50

Parādniekam izsaka mutvārdu brīdinājumu par deputāta ētikas kodeksa pārkāpumu

Jauns.lv

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu izskatīšanas komisija atzina, ka Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks (VL-TBLNNK) pārkāpis deputāta ētikas kodeksu, ierobežojot deputātes Dainas Kazākas (RP) runas ilgumu apakškomisijas sēdē.

Saeimas komisija vienojās izteikt Parādniekam mutvārdu brīdinājumu, kas ir maigākais no Saeimas kārtības rullī paredzētajiem sodiem.

Kazāka šodien komisijas sēdē pauda viedokli, ka "Saeima ir demokrātijas ietvars", tātad deputātiem ir jārada priekšzīmi par to, kā visam jānotiek, līdz ar apakškomisiju sēdēm nav jākļūst par šovu, un jāļauj izteikties visiem, nevis tikai tiem, kuri pauž tikai vienu noteiktu viedokli.

Savukārt Parādnieks pauda viedokli, ka Kazākas iesniegumā izteiktie pārmetumi nav pamatoti, jo arī apakškomisiju sēdēs ir laika ierobežojumi, un 12.jūnijā apakškomisijas sēdes laikā vairāki deputāti netika pie vārda, jo beidzies sēdes laiks. Tomēr sēdi bija nolemts turpināt nākamajā reizē, par ko sēdes dalībnieki arī tika brīdināti, akcentēja politiķis.

Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš skaidroja, ka apakškomisiju sēdes ir jāorganizē pēc analoģijas ar Saeimas sēdēm, tātad pirmo reizi drīkst izteikties piecas minūtes, bet nākamajā reizē - divas minūtes, ja iepriekš netika nolemts citādi. Kazāka piebilda, ka pirmo reizi viņai neļāva izmantot piecas minūtes sava viedokļa paušanai.

Komisijas deputāte Janīna Kursīte-Pakule (V) uzskata, ka šajā situācijā jārunā arī par koleģialitāti. Savukārt Parādnieks pastāstīja, ka pēc apakškomisijas sēdes bija aicinājis Kazāku "uz tēju", lai izrunātu šo situāciju un attiecības būtu korektas. Kazāka atbildēja, ka iepriekš nevēlējās "nogludināt" Saeimas kārtības ruļļa pārkāpumus, taču tagad, pēc šīs lietas izskatīšanas, labprāt pieņemtu Parādnieka uzaicinājumu un izrunātu šo situāciju.

Kā ziņots, Kazāka 12.jūnijā, protestējot pret viņas runas laika ierobežošanu un nevienlīdzību attiecībā pret citiem, demonstratīvi pameta Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas sēdi, kurā tika spriests par abortu samazināšanas iespējām un bērnu dzīvības jēdziena pārdefinēšanu.

Kazāka vēlējās izteikties nedaudz ilgāk, nekā to vēlējās ļaut apakškomisijas priekšsēdētājs Parādnieks. Pēc deputātes ierosinājuma apakškomisijā notika balsojums, ar kuru viņai tika atļauts runāt vēl trīs minūtes.

Pēc tam Parādnieks norādīja, ka runās vēl trīs cilvēki, un Kazāka uz to reaģēja, pieprasot balsojumu par sēdes pagarināšanu. Tā kā viņas aicinājums netika uzklausīts, politiķe demonstratīvi pameta sēdi, skaļi noklaudzot telpas durvīm. Viņa iebilda pret to, ka tiek nostādīta neizdevīgākā situācijā nekā pārējie klātesošie.

Kā iepriekš novērots, abu deputātu attiecības arī pirms vairākiem mēnešiem bija saspringtas, kad Parādnieks kādā no apakškomisijas sēdēm nebija pretimnākošs Kazākas vēlmei izteikties.

Kazāka savā iesniegumā komisijai uzsvēra, ka Parādnieks, vadot 12.jūnija apakškomisijas sēdi, pieļāvis "būtiskus Saeimas kārtības ruļļa pārkāpumus", piemēram, viņš esot pārtraucis Kazāku un neļāvis izteikties, kā arī vienpersoniski pieņēmis lēmumu pasludināt debates par izbeigtām, neļaujot izteikties visiem runātājiem, kas bija pieteikušies.

Līdz ar to deputāte aicina ierosināt ētikas kodeksa pārkāpuma lietu. Deputāte savam iesniegumam arī pievienojusi Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas sēdes daļas atšifrējumu, kas, pēc viņas domām, norāda uz ētikas kodeksa pārkāpumiem.

LETA