Vairāk nekā sestā daļa Baltijas jūras ir mirusi. VIDEO
Lai arī Baltijas jūra izskatās veldzējuša, patiesībā sestā daļa tās ūdeņu ir miruši.
Sabiedrība
2012. gada 6. jūlijs, 18:15

Vairāk nekā sestā daļa Baltijas jūras ir mirusi. VIDEO

Jauns.lv

Pētījumi rāda, ka Baltijas jūras pašreizējais stāvoklis ir kritisks - jūras dibenā plešas vairāku desmitu tūkstošu kvadrātkilometru lielas mirušās zonas. Tādēļ tikko Latvijā sākusies jūras glābšanas kampaņa „Spēks ir jūra”.

Baltijas jūra ir viena no visvairāk noslogotajām jūrām pasaulē. Pētījumi liecina, ka 70 tūkstošu kvadrātkilometru jeb vairāk nekā sestā daļa Baltijas jūras ir mirusi - tie ir milzīgi jūras apgabali, kuros skābekļa bada rezultātā vairs nedzīvo pilnīgi nekas. Vasarā plaši ūdens klajumi ir pārklāti ar aļģēm - toksiskām gļotām, kas patērē ūdenī esošo skābekli. Zivis mirst!

Aļģu ir tik daudz, ka ar tām varētu piepildīt 1 000 000 kravas mašīnu. Ja šīs mašīnas nostādītu vienu aiz otras, tās veidotu 12 000 kilometru garu rindu. Baltijas jūrā ir par 800% vairāk fosfora nekā pirms 100 gadiem. 19. gadsimta Baltijas jūrā dzīvoja 10 –20 tūkstoši cūkdelfīnu. Šobrīd to skaits varētu būt no 250 līdz 600.

Ir sasniegts brīdis, kad cilvēku darbību kumulatīvais efekts var pārsniegt Baltijas jūras kā ekosistēmas kapacitāti. Tik dramatiski situācija mūsu Dzintarjūrā raksturo kampaņas „Spēks ir tīrā jūrā!” iniciators Dzintars Jūra. Viņš aicina mobilizēties jūras glābšanas darbam.

„Spēks ir tīrā jūrā” iniciators Dzintars Jūra un Pasaules Dabas fonda pārstāvis par Baltijas jūru (LTV Ziņu dienests)
Kasjauns.lv/Foto: Lita Krone/LETA