Politika
2012. gada 9. jūlijs, 13:01

Kardioloģijas centra vadītājs: veselības aprūpe jāsaista ar nodokļu nomaksu

Jauns.lv

Veselības aprūpe jāsaista ar nodokļu nomaksu, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" norāda Stradiņa klīniskās slimnīcas Kardioloģijas centra vadītājs profesors Andrejs Ērglis.

"Lielākā daļa attīstīto pasaules valstu jau sen ir saistījušas veselības aprūpi ar nodokļu nomaksu. Faktiski tā ir vienīgā iespēja, kā veidot pilnasinīgu sistēmu. Sistēmā ir jābūt skaidri noteiktiem dalībniekiem. Šobrīd šie dalībnieki nav skaidri noteikti," akcentē mediķis. "Gribas gan pakalpojumu saņemt, gan no nodokļiem izvairīties, bet tā jau nemēdz būt. Ir jāizvēlas vai nu viens, vai otrs."

Viņš norāda, ka veselības budžetam ir jābūt kaut kam piesaistītam. Patlaban lielākā problēma ir tā, ka veselības budžets tiek ņemts "no gaisa pēc pārpalikuma principa".

"Tas jau nāk no deviņdesmitajiem gadiem, ka veselībai tiek tērēti ap 7% no iekšzemes kopprodukta, kur valsts sedz ap 3,5%, bet otra puse ir pilnīgi nemenedžēta, cilvēki paši sev nosaka ārstēšanas plānus, un nauda tiek tērēta neefektīvi," skaidro Ērglis.

Komentējot to, ka cilvēkiem bieži jāizvēlas - alga aploksnē vai došanās darbā uz Īriju -, Kardioloģijas centra vadītājs uzsver, ka tam tomēr nav tiešas saistības ar medicīnas pakalpojumu sniegšanu.

"Tas ir jautājums, kā mēs vispār organizējam valsti. Te izvirzās taisnīguma un netaisnīguma principi. Tad sanāk, ka tie, kas godīgi maksā nodokļus un saņem mazāk, apmaksā arī to ārstēšanu, kas šos nodokļus nemaksā. Tad iznāk netaisnība pret viņiem," norāda Ērglis.

Nozare.lv LETA