Nodokļu nemaksātāji ārstam maksās septiņreiz vairāk
Veselības ministrijas izstrādā koncepcija paredz, ka nodokļu nemaksātājiem par vizīti pie ārsta būs jāmaksā septiņas astoņas reizes dārgāk nekā tiem, kuri nodokļus maksā godprātīgi.
Sabiedrība
2012. gada 16. augusts, 18:50

Nodokļu nemaksātāji ārstam maksās septiņreiz vairāk

Jauns.lv

Veselības ministrija iecerējusi izmaiņas norēķinos par ārstniecības pakalpojumiem, kas paredz, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa nemaksātājiem par vizīti pie ārsta būs jāmaksā daudz vairāk. Tas varētu attiekties pat uz 170 000 Latvijas iedzīvotāju.

Nodokļa nemaksātājiem par vizīti pie ģimenes ārsta būtu jāmaksā, piemēram, septiņi astoņi lati (līdzšinējā lata vietā), pieļauj veselības ministre Ingrīda Circene, raksta laikraksts „Diena”.

Veselības ministrija cer ieviest jauno sistēmu no 2013. gada jūlija, paredzot aptuveni pusgadu ilgu pārejas periodu. Priekšlikuma būtība - lai saņemtu plānveida veselības aprūpes pakalpojumus (ģimenes ārsts, ārstu konsultācijas, izmeklējumi, uzturēšanās slimnīcā un tā tālāk), ir jābūt nomaksātam iedzīvotāju ienākuma nodoklim (IIN) vai jāpieder atbrīvotajām kategorijām, par kurām maksā valsts.

Vēl viens risinājums, kā saņemt šos pakalpojums - pati persona veic ikgadējas iemaksas, kas varētu būt 240 latu gadā (20 lati mēnesī).

Neattaisnotajiem nodokļa nemaksātājiem par medicīnas pakalpojumiem būtu jāmaksā kā par maksas pakalpojumu. Atbilstoši ministrijas aplēsēm aptuveni 130 - 170 tūkstošu Latvijas iedzīvotāju pašlaik nepienāktos valsts apmaksāti plānveida medicīnas pakalpojumi.

Ģimenes ārste Balvos Līga Kozlovska „Dienai” pauda bažas, ka pacienti, kas nemaksā nodokļus, pieder sociālā riska grupām vai ir ilgstošie bezdarbnieki, tad vairs neies pie ārsta. „Ir risks, ka vairāk cilvēku sauks neatliekamo palīdzību, un tas var valstij izmaksāt dārgāk,” norāda Kozlovska.

Veselības ministrijas koncepcija paredz - pilnīgi visiem iedzīvotājiem neatkarīgi no nodokļa maksāšanas fakta nodrošinās neatliekamo medicīnisko palīdzību, veselības aprūpi konkrētas diagnozes vai veselības stāvokļa noteikšanai un ārstēšanai (piemēram, tuberkuloze, onkoloģiskas saslimšanas, cukura diabēts un citas smagas hroniskas slimības), kompensējamo medikamentu kompensāciju tām diagnozēm, kurām noteikta kompensācijai 100% apmērā. No nodokļa maksāšanas atbrīvotās kategorijas, par kurām maksās valsts, būs bērni vecumā līdz 18 gadiem, pensionāri, I un II grupas invalīdi, politiski represētās personas, personas, kuras vecākas par 18 gadiem un iegūst vispārējo, profesionālo izglītību vai studē pilna laika programmā, un vēl dažas iedzīvotāju kategorijas.

Vēl viena atbrīvoto kategorija ir bezdarbnieki, tiesa, ar atrunu - ne ilgāk kā divus gadus no statusa iegūšanas. Pašlaik Latvijā 30 099 bezdarbnieki bez darba ir ilgāk par diviem gadiem, kuriem pēc Veselības ministrijas ieceres par ārstu apmeklējumiem būtu jāmaksā daudzkārt dārgāk, nekā citiem.

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock