Ķīlis lūdz izvērtēt IZM iepirkumus no "Zvaigzne ABC"
Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis konstatējis, ka vairāk kā pusi no mācību literatūras izglītības iestādes iegādājas vienā izdevniecībā - "Zvaigzne ABC".
Sabiedrība
2012. gada 21. augusts, 09:32

Ķīlis lūdz izvērtēt IZM iepirkumus no "Zvaigzne ABC"

Jauns.lv

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) apkopotā informācija liecina, ka pagājušajā gadā puse no skolu iegādātajām mācību grāmatām bijušas no izdevniecības "Zvaigzne ABC" un, lai veiktu sīkāku situācijas izpēti, IZM vērsusies Konkurences padomē ar lūgumu sākt pārbaudi par mācību grāmatu tirgū, informēja IZM Politikas iniciatīvu un attīstības departaments.

"Ministrs lūdzis izvērtēt konkurences apstākļus mācību literatūras tirgū, lai nodrošinātu tirgus uzraudzību iedzīvotāju interesēs un novērstu iespējama monopolstāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Tāpat arī Konkurences padomi lūgts sniegt rekomendācijas situācijas uzlabošanai," informēja ministrijā.

Jūnijā Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar pašvaldību izglītības pārvaldēm un speciālistiem apkopoja informāciju par mācību grāmatu iegādēm. Apkopojot informāciju secināts, ka pēdējo piecu gadu laikā vispārizglītojošās dienas skolās ir iegādātas 2,9 miljoni grāmatu, no kurām 2,2 miljoni ir mācību grāmatas.

Pagājušajā mācību gadā vispārizglītojošo skolu bibliotēkās bija 12 miljoni grāmatu, no tām 6,2 miljoni mācību grāmatas. No 1,12 miljoniem latu, kas 2010.gadā izlietoti mācību grāmatu iegādei, 14 % (piešķirti no valsts budžeta, bet pārējie 86 % no pašvaldību budžeta.

Apkopojot informāciju konstatēts, ka vairāk kā pusi no mācību literatūras izglītības iestādes iegādājas vienā izdevniecībā  - "Zvaigzne ABC" un līdz ar to Izglītības uz zinātnes ministrija vērsusies Konkurences padomē ar lūgumu nodrošināt izvērtējumu un sniegt atzinumu par konkurences apstākļiem mācību literatūras tirgū.

Pašlaik, kamēr Konkurences padome izvērtē iesniegto informāciju un situāciju mācību grāmatu tirgū, Izglītības un zinātnes ministrija un ministrs Roberts Ķīlis no plašākiem komentāriem atturēsies, norāda izglītības ministrijas Politikas iniciatīvu un attīstības departaments.

BNS/Foto: Diāna Lozko/LETA, Lita Krone/LETA