Par septiņgadīgās meitas noduršanu "Latvijas lepnumam" 18 gadu cietumsods
„Latvijas Lepnums 2008” – Vilis Simanovs naktī uz 29.aprīli nodūris savu septiņus gadus veco meitu, aizdedzinājis māju un aizbēdzis.
112
2012. gada 25. augusts, 14:51

Par septiņgadīgās meitas noduršanu "Latvijas lepnumam" 18 gadu cietumsods

Jauns.lv

Augusta sākumā stājies spēkā tiesas spriedums, ar kuru 1963.gadā dzimušajam Jēkabpils iedzīvotājam Vilim Simanovam noteikts 18 gadu cietumsods par savas meitas noduršanu un mājas nodedzināšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai gan, izskatot šo lietu pirmajā instancē, Zemgales apgabaltiesa Aizkrauklē 2011.gada 6.aprīlī Simanovam piesprieda 13 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz pusotru gadu, Augstākā tiesa (AT) šā gada 29.maijā apgabaltiesas spriedumu daļēji atcēla un noteica apsūdzētajam bargāku sodu - reālu brīvības atņemšanu uz 18 gadiem ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trīs gadiem.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, apsūdzētais par sev nelabvēlīgo 29.maija spriedumu bija iesniedzis kasācijas sūdzību, taču, izskatot to, AT Senāts 7.augustā atteicās pārbaudīt apelācijas instances tiesas sprieduma tiesiskumu. Senāta lēmums nebija pārsūdzams, līdz ar to apstrīdētais 29.maija spriedums stājās spēkā.

Simanovs notiesāts par diviem dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem - pēc Krimināllikuma (KL) 117.panta 2.punkta par slepkavību, vainīgajam apzinoties, ka upuris ir bezpalīdzības stāvoklī, kā arī pēc KL 185.panta 2.daļas par mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu vai citādā vispārbīstamā veidā.

2010.gada 28.aprīlī ap plkst.2.35 operatīvie dienesti saņēma informāciju par to, ka Jēkabpilī, Pasta ielā, deg māja. Ierodoties notikuma vietā, blakus mājai esošajā saimniecības ēkā tika atrasts 2002.gadā dzimušas meitenes līķis ar vardarbīgas nāves pazīmēm - durtu brūci krūškurvja rajonā.

Par notikušo tika sākts kriminālprocess pēc KL 117.panta - par slepkavību pastiprinošos apstākļos. Aizdomās par savas meitas noduršanu un mājas nodedzināšanu turētais vīrietis - nogalinātās meitenes tēvs - atzinās nodarītajā. Eksperti nāca pie slēdziena, ka viņš ir psihiski pieskaitāms.

Latvija ar viņu lepojās

Nepatīkami pārsteigt par notikušo ir arī Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs. Aģentūrai LETA viņš pastāstīja, ka aizdomās turamais vēl pirms dažiem gadiem, izglābjot Daugavā slīkstošu pusaudzi, kļuvis par "Latvijas lepnumu" un saņēmis atzinību no Valsts prezidenta.

"Arī es pats šim cilvēkam ne reizi vien esmu spiedis roku un licis to priekšā citiem kā piemēru," ar skumjām teica Jēkabpils mērs.

Iespējams, ka traģēdija notikusi ģimenes problēmu dēļ. Pirms kāda laika Simanova ģimenē sākušās nesaskaņas un viņam nācies pamest savu dzīves vietu sievas brāļa mājā. Pašvaldība piešķīrusi vīrietim atsevišķu dzīvojamo platību. Neilgi pirms traģēdijas Simanova sieva sākusi kārtot šķiršanās dokumentus.

Kā iepriekš informēja Jēkabpils bāriņtiesā, nodurtās meitenes māte vēlējusies vest meitu sev līdzi uz Angliju, tēvs vēlējies, lai meita turpinātu dzīvot ar viņu, bet meitene vēlējusies, lai tētis un mamma atkal dzīvotu kopā.

Jēkabpils ģimene, kurā notikusi traģēdija, jau agrāk bija nonākusi bērnu tiesību sargājošo institūciju redzeslokā.

Meitenes māte un tēvs oficiāli nav bijuši precējušies un jau ilgāku laiku dzīvojuši atsevišķi. Iepriekš bāriņtiesā vērsusies gan meitenes māte, gan tēvs, abi vēlējušies panākt, lai bērns dzīvo kopā ar vienu no viņiem.

Jēkabpils pilsētas mājaslapā www.jekabpils.lv atrodama preses relīze, kurā rakstīts par to, kā 2008.gada 11.februārī Vilis Simanovs par cilvēka glābšanu saņēmis balvu no pilsētas domes:

„Jēkabpils pilsētas dome trim jēkabpiliešiem piešķīrusi nauda balvas par cilvēku glāšanu.

8.februārī Domes priekšsēdētājs  Leonīds Salcevičs un vietnieks Viktors Savins uz pieņemšanu bija aicinājuši jēkabpiliešus Madaru Vikšeri, Vili Simanovu un Helēnu Cīruli. Visi šie cilvēki neapjuka kritiskā situācijā un, riskējot ar savu dzīvību, steidzās palīgā tiem, kurus piemeklējusi nelaime.

Vilis Simanovs un Helēna Cīrule steidzās glābt divus pusaudžus, kuri, vizinoties ar ragaviņām no dambja, bija ielūzuši ledū. Izdzirdējusi bērnu izmisīgos saucienus, Cīrules kundze izsauca glābšanas dienestu, policiju un mediķus, tad steidzās pagalmā noraisīt veļas auklu. Tai laikā pieskrēja arī Vilis Simanovs. Viņš metās uz ledus un pameta puisēnam auklu, ar kuras palīdzību nelaimē nonākušo izdevās izglābt. Otru zēnu izdevās atrast tikai ūdenslīdējiem.

-         Naktīs nevarēju gulēt vēl nedēļas divas, mocīja pārmetumi, ka neizdevās izglābt otru puisēnu,- stāsta Vilis Simanovs. Viņš teic arī, ka pats nekāds īpaši veiklais peldētājs neesot, bet tādā brīdī tas pat neienācis prātā.

Uzrunājot drosminiekus, Leonīds Salcevičs pateicās par pilsonisko atbildību un drosmi un uzvēra, ka cīņā ar noziedzību gan policijai, gan pašvaldībai ļoti nepieciešams sabiedrības atbalsts un palīdzība. L. Salcevičs vēlēja arī, lai vairāk būtu tādu cilvēku, kuri nespēj atstāt  citu nelaimē un paiet vienaldzīgi garām, kad kādam vajadzīga palīdzība.

Madara Vikšere, Vilis Simanovs un Helēna Cīrule saņēma naudas balvu – 100 latus – un vērtīgu grāmatu.”

Kasjauns.lv/ LETA/Foto: Valsts policija