Saeimas deputāte sašutusi par nacisma "slāvēšanu" Bauskā
Deputāte Irina Cvetkova sola pievērst uzmanību pareizrakstībai savos paziņojumos.
Sabiedrība
2012. gada 18. septembris, 20:08

Saeimas deputāte sašutusi par nacisma "slāvēšanu" Bauskā

Jauns.lv

Saeimas frakcijas „Saskaņas centrs” deputāte Irina Cvetkova izplatījusi preses paziņojumu par „pieminekļa esesiešiem atvēršanu Bauskā un nacisma slāvēšanu”. Teksts pārsteidz ar valodas „pērlēm”.

14. septembrī Bauskas pilskalnā atklāts piemineklis Bauskas aizstāvjiem 1944. gadā no 28. jūlija līdz 14. septembrim. Toreizējais Bauskas apriņķa priekšnieks Jānis Uļuks aicināja iedzīvotājus pretoties padomju karaspēkam. Atsaucās ap 300 jaunu puišu, kuriem pievienojās leģionāri un citi Vācijas vienību karavīri, taču lielākā daļa bija civiliedzīvotāji.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs Valdis Veips uzsvēris, ka šis nav piemineklis nacistu armijas karavīriem, bet gan piemiņa brīvprātīgajiem, kuri aizstāvēja savu pilsētu pret PSRS armiju.

Preses paziņojumā par to sašutumu paudusi deputāte Irina Cvetkova, teksts izplatīts no frakcijas konsultantes Darjas Tiščenko Saeimas e–pasta. Izbrīnu rada ne jau Cvetkovas kundzes viedoklis, bet gan tā rakstiskais izklāsts. Piemēram: „Pieminekļa atveršana lika pamatu par nacisma idejas slāvešanai un propagandai, un vēlmei pārrakstīt vēsturi, bet apgalvojums par to, kā Waffen SS karavīri cīņas ar padomju okupāciju Latvija, ir mēle un mēģinājums kolaboracionistu un nacistu Vāciju attaisnīt.”

Kasjauns.lv vaicāta, vai šo vēstījumu tiešām rakstījusi deputāte, Irina Cvetkova labā latviešu valodā apstiprina: „Protams, jums ir šaubas par to?” Pārjautāta, kāpēc valoda tekstā ir tik briesmīga, deputāte ir izbrīnīta: „Es nesapratu jūsu jautājumu. Par valodu nevaru komentēt.”

Paziņojumu Cvetkova rakstījusi kopā ar palīdzi, un pēc Kasjauns.lv skaidrojuma, ka runa nepavisam nav par viņas viedokli un uzskatiem, bet gan par gramatiku un stilu, deputāte pateicas par korekto aizrādījumu: „Es pievērsīšu tam uzmanību, paldies, ka pateicāt.”

Sašutumu par pieminekli izteikusi arī Krievijas vēstniecība Latvijā. Pieminekļa idejas autors ir viens no retajiem dzīvi palikušajiem Bauskas kauju dalībniekiem Imants Zeltiņš, kurš šajās cīņās zaudēja plaukstas. Piemineklis izveidots par ziedojumiem. Divus metrus augstajā obeliskā iekalts uzraksts „Bauskas aizstāvjiem pret otrreizējo padomju okupāciju”, apakšā ir bijušā Valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa citāts: „Latvijai jābūt latviešu valstij.”

Bauskas novada domes priekšsēdētājs Valdis Veips aģentūrai LETA paudis: „Uzskatu, ka šim piemineklim ar nacismu nav nekā kopīga. Ap šo notikumu ir sacelta nepamatota un mākslīga ažiotāža.”

Māris Puķītis/ekrānuzņēmums: no Irinas Cvetkovas preses paziņojuma, Lita Krone/LETA