Torņkalna memoriāla 2. kārtas darbus pabeigs novembrī. FOTO
Torņkalna memoriāla 2. kārtas darbu izpildes termiņš ir šā gada novembris.
Runā Rīga
2012. gada 10. oktobris, 14:24

Torņkalna memoriāla 2. kārtas darbus pabeigs novembrī. FOTO

Jauns.lv

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Vadims Jerošenko šodien apmeklēja tēlnieka Paula Jaunzema darbnīcu Vakarbuļļos, kur tiek kalti akmeņi represēto Latvijas iedzīvotāju piemiņas memoriālam Torņkalnā.

Kā Kasjauns.lv informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā, tēlnieka Paula Jaunzema un arhitekta Jura Pogas veidotais komunistiskā terora upuru piemiņas ansamblis tika atklāts 2001. gadā, taču tas netika pilnībā pabeigts. Tika uzstādīta skulptūru grupa „Putenī” un veikti nelieli apkārtnes sakopšanas darbi. Taču nav realizēta sākotnējā mākslinieciskā iecere – nav uzstādīti akmeņi, kur iekalti izsūtījuma vietu nosaukumi, teritorija nav pienācīgi labiekārtota, naktīs tā netiek izgaismota.

Šogad Rīgas pieminekļu aģentūrai no pilsētas infrastruktūras fonda tika piešķirts nepieciešamais finansējums 2. kārtas darbiem – 122 tūkstoši latu, lai  memoriālu varētu pabeigt pilnībā.

Ansambļa autori J.Poga un P.Jaunzems pastāstīja Rīgas domes vadībai  par darbu gaitu. Darbi pašlaik notiek atbilstoši plānotajam grafikam -  uzsākta  memoriāla apkārtnes labiekārtošana, tēlnieks jau izkalis vairākus no akmeņiem ar izsūtījuma vietu nosaukumiem,  ko uzstādīs pie skulptūru grupas, bet rīt Rīgas ostā pienāks melnā granīta plāksnes, kuras pēc autoru ieceres ieklās ap ansambli, lai tam varētu pieiet un nolikt ziedus.

Lai Torņkalna piemiņas vieta iegūtu pabeigtu veidolu,  pēc autoru domām, kopējā ansamblī būtu jāiekļauj arī vecā Torņkalna stacijas ēka, kur varētu izvietot daļu no represijās cietušajiem veltītas ekspozīcijas. Stacijas ēka ir Latvijas Dzelzceļa īpašums. Rīgas Pieminekļu aģentūrai ir uzsākusi  pārrunas ar Latvijas Dzelzceļu, aicinot arī viņus piedalīties šajā projektā.

Torņkalna memoriāla 2. kārtas darbu izpildes termiņš ir šā gada novembris.

Karlīna Timofejeva/Foto: Renārs Koris

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību