Runā Rīga
2012. gada 30. oktobris, 17:47

Prasīs valsts līdzekļus par pašvaldības krīzes centra pakalpojumiem nelegālo imigrantu ģimenei

Jauns.lv

Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja šodien nolēma vērsties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, ar lūgumu piešķirt valsts budžeta līdzekļus par pašvaldības krīzes centra pakalpojumiem imigrantu ģimenei, kas nelikumīgi uzturas Latvijā.

Kā Kasjauns.lv informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā, nelegālo imigrantu Kosarevu ģimene, kurai ir seši nepilngadīgi bērni, Rīgas pašvaldības līgumorganizācijā - ģimenes krīzes centrā „Mīlgrāvis” - uzturas kopš šā gada jūlija. Ģimene tajā ievietota, jo atradās Rīgas pašvaldības teritorijā bez pajumtes un iztikas līdzekļiem.

Imigrantu uzturēšanās krīzes centrā Rīgas pašvaldībai jau izmaksājusi vairāk nekā 9 000 latu. Maksa par pakalpojumu ir 11,64  lati par vienu cilvēku dienā. Krīzes centrā Kosarevu ģimene saņem piecus latus dienā produktu iegādei. Krīzes centrs nodrošinājis ģimeni ar apģērbu, higiēnas piederumiem, ilgākai lietošanai paredzētiem pārtikas produktiem – miltiem, putraimiem, eļļu, u.c. Noorganizēta iespēja trīs šīs ģimenes vecākajiem bērniem apmeklēt Rīgas 15.vidusskolu.

Pērn augustā Andreja Kosareva ģimene ieceļoja Latvijā no Baltkrievijas, nelikumīgi šķērsojot valsts robežu. Pēc aizturēšanas ģimene tika ievietota aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā  „Daugavpils”, vēlāk pārvietota uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Patvērumu meklētāju izmitināšanas centru „Mucenieki”.

A.Kosareva ģimenei atteikts piešķirt bēgļa vai alternatīvo statusu Latvijas Republikā un nolemts ģimeni izraidīt no Latvijas. Taču, saskaņā ar Robežsardzes sniegto informāciju, šis lēmums nav izpildāms, jo izraidīšanu nav izdevies saskaņot ar Krievijas Federāciju.

Septembrī Rīgas domes Labklājības Departamentā saņemta krīzes centra vēstule ar informāciju, ka Kosarevu ģimene ar krīzes centra darbiniekiem nesadarbojas, par sevi nesniedz nekādu informāciju, atsakās no krīzes centra piedāvātajiem psihosociālajiem pakalpojumiem, pārkāpj krīzes centra iekšējās kārtības noteikumus, ienesot centra telpās produktus, ko atrod pie lielveikalu atkritumu urnām.

Krīzes centram jānoslēdz jaunu līgumu par Kosarevu ģimenes uzturēšanos krīzes centrā, paredzot līdzdarbības pienākumus. Līdzdarbības pienākumu nepildīšanas gadījumā, pakalpojuma sniegšana tiks pārtraukta atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Rīgas pašvaldība arī turpmāk palīdzēs minētajai ģimenei, kamēr Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei izdosies atrisināt jautājumus par viņu statusu un uzturēšanos Latvijā, taču nepieciešams atgūt izlietotos līdzekļus no valsts.

Kasjauns.lv

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību