Jēkabpilī policija nosargā Ļeņina pieminekli
Pateicoties Jēkabpils uzņēmuma „Ošukalns” strādniekiem no aizvešanas nezināmā virzienā pasargāts boļševistiskā apvērsuma vadītāja Ļeņina skulptūra, kura kādreiz rotāja laukumu pie pilsētas vidusskolas.
Novadu ziņas
2013. gada 7. janvāris, 13:20

Jēkabpilī policija nosargā Ļeņina pieminekli

Jauns.lv

Svētku laikā Jēkabpils policisti, pateicoties darbaļaužu modrībai un ziņošanai par aizdomīgām darbībām, no aizvešanas nezināmā virzienā nosargāja 1917. gada boļševistiskā apvērsuma Pēterpilī vadoņa Ļeņina akmens tēlu, kas visu aizmirsts mētājās uzņēmuma „Ošukalns” sētmalē.

Padomju okupācijas laikā Ļeņina pieminekļiem vajadzēja atrasties katrā pilsētas un daudzmaz nozīmīgā ciemata centrā. Jēkabpilī bija pat divi ļeņinekļi – viens Uzvaras parkā Krustpilī, bet otrs pie vidusskolas, tagad Valsts ģimnāzijas. Trešās Atmodas laikā Ļeņina pieminekļi tika nogāzti no postamentiem un izviesti sētmalēs pilsētas nomalē.

Granītā cirstais piemineklis, kas atradās Uzvaras parkā jau agrāk esot aizvests nezināmā virzienā. Jēkabpils domes  Pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs Jēkabpils avīzei „Brīvā Daugava” pastāstīja, ka šis pazudušais Ļeņina tēls, kas bija darināts no granīta, savulaik aizvests nezināmā virzienā un nevienam par to vairs nekas nav zināms. Nesen uzbrukumu piedzīvoja arī otrs ļeņineklis, bet to, pateicoties strādnieku acīgumam, izdevās pasargāt no nokļūšanas ļaundaru nagos.

Garnadži laikam bija izprātojuši, ka svētku laikā neviens nepamanīs, ka viņi paslepus nospers proletāriskās revolūcijas vadoņa akmens galvu. Tomēr viņu nodoms neīstenojās.

Pēc demontāžas pie skolas kādreiz stāvējuši Ļeņina skulptūra tagad bija nosviesta uzņēmuma „Ošukalns” teritorijā. Pirmssvētku dienā „Ošukalns” darbinieki pamanījuši vīrus, kas, atbraukuši ar atbilstošu smago tehniku, un gatavojas iekraut un aizvest Ļeņina skulptūru. Apzinīgie „Ošukalns” strādnieki par novēroto paziņoja policijai.

Policija ir piefiksējusi personu darbības, kas vērtējamas kā pašu iniciatīva, ko citādi var saukt par mēģinājumu piesavināties skulptūru, un tagad tiek noskaidroti visi apstākļi, raksta „Brīvā Daugava”.

Ļeņins pie „Ošukalna” sētas guļ jau daudzus gadus. Savulaik bija doma par tā nodošanu metāllūžņos, bet tad secināts, ka tēla materiāls esot sakausējums, kuram nav lielas vērtības. Tā īsti nav arī skaidrības par pieminekļa piederību. It kā pašvaldības īpašums, it kā ne.

Pilsētsaimniecības departamenta direktors Sirmovičs atzina, ka īsti konkrētu atbildi viņš par pieminekļa piederību nevarot sniegt. Tad situācija jāpapēta. It kā jau tam jābūt pašvaldības īpašumam, ja piemineklis reiz bijis Jēkabpils teritorijā. Par notikušo mēģinājumu pieminekli aizvest viņš nebija informēts. Nekādu viedokļu par tā tālāko likteni līdz šim neesot bijis.

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock