Beidzot operā iestudē izrādi bērniem
Jaunie mākslinieki un viņu draugi „Spēlēsim operu „Mazais skursteņslauķis”” pirmizrādes ballītē jestri uzdzīvoja.
Kultūra
2013. gada 26. janvāris, 17:07

Beidzot operā iestudē izrādi bērniem

Jauns.lv

Pēc ilgāka pārtraukuma Latvijas Nacionālajā operā iestudēta izrāde bērniem – „Spēlēsim operu „Mazais skursteņslauķis””, kurā uz skatuves blakus jau pieredzējušies operdziedātājiem kāpj Rīgas Doma kora skolas audzēkņi. Pirmizrādi „Mazais skursteņslauķis” piedzīvoja 25. janvāra vakarā.

Bendžamina Britena bērnu operas jauniestudējums Latvijas Nacionālajā operā tapa, atzīmējot ievērojamā britu komponista 100. jubileju. Iestudējuma režisors, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks ir Prāgas Nacionālā teātra operas mākslinieciskais vadītājs Rocc. Pieaugušo lomas iestudējumā atveido - Armands Siliņš, Juris Ādamsons, Kristīne Zadovska, Ilona Bagele, Inga Šļubovska, Evija Martinsone, Evita Zālīte un citi, savukārt bērnu lomas spēlē Rīgas Doma kora skolas audzēkņi.

Latvijā „Mazais skursteņslauķis” iestudēts vairākkārt – plašu popularitāti piedzīvoja 1981. gada iestudējums Aleksandra Viļumaņa vadībā, 2004. gadā opera tika iestudēta Siguldas Opermūzikas svētkos, bet pagājušajā sezonā to piedāvāja „Latvijas koncerti” diriģenta Andra Veismaņa koncertiestudējumā.

Izrādes varonim Mazajam Semam ir tikai astoņi gadi, taču, nabadzības spiestam, zēnam jāsāk darba gaitas. Viņš kļūst par vienu no tiem puišeļiem, kuriem par vēdera tiesu jāberž dūmvadi un skursteņi bagāto ļaužu mājās. Grūts, bīstams un veselībai ļoti kaitīgs darbs. Īpaši, ja vēl priekšnieks izturas tik nejauki kā Melnais Bobs un viņa dēls Klems.

Pēc pirmizrādes notika neliels bankets, kurā kopā pulcējās gan pieredzējušie operdziedātāji, gan jaunās paaudzes mākslinieki. Kā jau bērnu ballītē, mākslinieki tika cienāti ar pīrāgiem, kūciņām un dažādām sulām. Lielajiem māksliniekiem tika arī pa kādai glāzei vīna.

Uzrunā pēc pirmizrādes Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars, atminoties darbu pie jauniestudējuma, sacīja, ka tik lielu jautrību un dzīvesprieku opernams sen nebija piedzīvojis. Viņš atzina, ka bērni nopietnajā namā ieviesa dzīvīgumu, kura pēdējā laikā operā mazliet tā kā trūcis. Par to, ka dzīvīgums operā ieviests, pārliecinājās arī Kasjauns.lv, jo pirmizrādes banketā mazie dziedātāji ne tikai cienājās ar našķiem un saņēma diplomus par dalību izrādē, bet uz nebēdu skraidīja starp oficiantiem un citādi jestrojās.

Kasjauns.lv/ Foto: Edgars Kalmēns, publicitātes