Politika
2013. gada 31. janvāris, 00:18

Latvijas eiroparlamentārieši gatavo priekšlikumu, lai Latvija nezaudētu mandātu skaitu

Jauns.lv

Latvijas deputāti Eiropas Parlamentā (EP) gatavo priekšlikumus, lai Latvijai un vēl vairākām ES dalībvalstīm līdz ar plānoto Horvātijas uzņemšanu ES sastāvā netiktu samazināts EP deputātu skaits, aģentūrai BNS pastāstīja eiroparlamentārietis Krišjānis Kariņš.

Viņš apstiprināja, ka EP Konstitucionālo lietu komisija līdz ar plānoto Horvātijas uzņemšanu ES 1.jūlijā piedāvājusi jau no nākamā gada samazināt Latvijas un Lietuvas, kā arī citu valstu deputātu skaitu Eiroparlamentā, jo pašreiz ES līgums paredz, ka parlamentā ES dalībvalstis ir pārstāvētas ar 750 deputātiem. Latvija zaudētu vienu mandātu un būtu pārstāvēta ar astoņiem deputātiem.

"Latvijai kā mazai valstij, kurai jau tā ir ierobežotas iespējas pārstāvēt savas intereses intereses EP, tās kļūtu vēl ierobežotākas. Turklāt šajā gadījumā EP Konstitucionālo lietu komisijas piedāvājums paredz pārskatīt pārstāvniecību tikai Eiroparlamentā, nevis Eiropas Padomē," sacīja Kariņš.

Latvijas deputāti aicinās uz laiku ieviest pagaidu regulējumu, paredzot, ka pašreizējais EP deputātu skaits būtu palielināms par 12 deputātiem, nesamazinot esošo deputātu skaitu. Savukārt par galīgo regulējumu varētu lemt pēc ES līguma pārskatīšanas, vienlaikus pārskatot arī pārstāvniecību Eiropas Padomē.

Kariņš norādīja, ka pašlaik piedāvātos grozījumus atbalsta vairums Latvijas eiroparlamentāriešu un tiek meklēts atbalsts arī no citu valstu deputātiem.

Savukārt EP deputāts no Lietuvas Aļģirds Saudargs aģentūrai BNS sacīja, ka atbalsta lēmuma projektu, norādot, ka Lietuvas iedzīvotāju skaita sarukums nākotnē varētu nozīmēt turpmāku Lietuvas mandātu skaita samazināšanu.

"Mums ir problēmas ar demogrāfiju, un pirms desmit gadiem skaitļi bija citi. Skaitļi un dažādi aprēķini rāda, ka mūsu situācija ir viena no sliktākajām un mēs varētu būt spiesti atteikties no vairākām vietām [Eiroparlamentā]," teica Saudargs.

"Šī ir gudra pozīcija. Ir notikušas sarunas un tās turpināsies ES Padomē... Citi projekti būtu vēl sliktāki," atzina Lietuvas eiroparlamentārietis.

Šobrīd Lietuvā ir mazāk nekā trīs miljoni iedzīvotāju. To skaits ir sarucis no 3,48 miljoniem 2001.gadā.

Priekšlikumi par deputātu mandātu sadalījumu EP tiek gaidīti līdz 4.februārim. Par grozījumu projektu Konstitucionālo lietu komisija balsos februārī, bet pēc tam martā gaidāmas diskusijas EP.

Saskaņā ar projektu Vācija, kurai pašlaik ir 99 no 754, zaudēs trīs mandātus, bet Latvija, Lietuva, Beļģija, Bulgārija, Čehija, Grieķija, Īrija, Rumānija, Ungārija un Zviedrija zaudēs pa vienam mandātam.

BNS