Saeimas priekšsēdētājas biedre Lībiņa-Egnere izmanto dienesta stāvokli? FOTO
Saeimas priekšsēdētāja Inese Lībiņa-Egnere ar dienesta auto dodas uz radio pēc veiksmīgas iepirkšanās Centrāltirgus Zivju paviljonā.
Politika
2013. gada 12. februāris, 05:45

Saeimas priekšsēdētājas biedre Lībiņa-Egnere izmanto dienesta stāvokli? FOTO

Jauns.lv

Vai Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere privātajās gaitās izmanto dienesta stāvokli? Tad viņas auto esot piefiksēts stāvam lidostas „Rīga” invalīdu stāvvietā, tad piebrauc pie Centrāltirgus Zivju paviljona, tad atkal deputāte bez rindas viesojas Brīvības pieminekļa Goda istabā, raksta portāls Pietiek.com. Pati Lībiņa-Egnere gan visus pārmetumus noraida.

Saeimas priekšsēdētājas biedri lidostā gaida pie invalīdu stāvvietas

„Atgriežoties no ārzemēm 27.01. ap plkst. 24.00, novēroju interesantu faktu – svētdienas vakarā a/m ar valdības Nr. AA6604 stāvēja Rīgas lidostas invalīdu stāvvietā, kaut ko gaidot. Es uztaisīju pāris bildītes. Vēlāk mašīnā iekāpa blondīne. Vēlāk man sanāca uzzināt, ka šo mašīnu lieto Inese Lībiņa-Egnere,” portālā pietiek.com raksta kāds lasītājs.

Pati Lībiņa-Egnere portālam Kasjauns.lv teica, ka informācija par viņas dienesta auto novietošanu pie lidostas „Rīga” ir pasniegta tendenciozi, un mašīna neatradās invalīdu stāvvietā. Pie zīmes par invalīdu stāvvietu bija novietota papildzīme, ka tā darbojas septiņu metru robežās. Viņas auto atradās tālāk un tātad ceļu satiksmes noteikumi nebija pārkāpti.

„Pusnaktī lidostā mani tik tiešām sagaidīja Saeimas autobāzes mašīna. Pretēji rakstā paustajam, šoferis spēkratu bija novietojis atbilstoši ceļu satiksmes noteikumiem, mašīna netika novietota invalīdu stāvvietā. Taču izveidot maldīgu attēlu, tā, lai izskatītos, ka auto ir novietots zem zīmes, protams, ir visai viegli,” tā Lībiņa-Egnere šo situāciju komentēja Kasjauns.lv.

Ar Saeimas auto no Zivju paviljona uz parlamentu

Taču ceturtdien kāda cita pietiek.com lasītāja piesūtītā fotogrāfija rāda, ka „augstās amatpersonas vēlme izmantot dienesta auto vietā un nevietā patiešām ir vērā ņemama”.

„7. februārī darba laikā pēc iepirkšanās Centrāltirgus Zivju paviljonā dienesta auto iekāpa Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere,” sūtījumā redzamo ainu paskaidroja lasītāja.

Sarunā ar Kasjauns.lv Saeimas priekšsēdētājas biedre norādīja, ka viņa dienesta auto izmanto ļoti maz. Un šajā gadījumā viņa jau bija devusies mājup pēc Saeimas plenārsēdes un iepirkās Centrāltirgū, kad saņēma zvanu no Latvijas Radio, kurš viņai lūdza interviju. Lai uz to paspētu, viņa izmantoja dienesta auto.

„Ceturtdien, 7. februārī, kad pēc Saeimas sēdes un citu darba pienākumu veikšanas devos kājām savos personīgajos ceļos, pie manis vērsās Latvijas Radio, ar lūgumu sniegt interviju tiešraidē par Saeimā 1. lasījumā atbalstītajiem grozījumiem Krimināllikuma piemērošanas likumā, kas paredz narkotisko un psihotropo vielu sarakstu aizstāt ar jaunāko psihoaktīvo vielu ķīmisko grupu pamatformulām. Ņemot vērā to, ka Ilmas Čepānes kundzes prombūtnes laikā es veicu arī Juridiskās komisijas vadītājas pienākumus, es, protams, piekritu telefonintervijai un lūdzu dienesta automašīnas šoferim man atbraukt pakaļ, lai paspētu sagatavoties un sniegt informāciju Latvijas Radio,” skaidro deputāte.

Brīvības piemineklī bez rindas

Pietiek.com nesen informēja arī par citu Lībiņas-Egneres veikumu, izmantojot sava augstā amata priekšrocības saistībā ar Brīvības pieminekļa iekšienē esošās Goda istabas „apgūšanu”.

Kad pagājušā gada novembrī pēc restaurācijas darbu pabeigšanas tika atklāta Brīvības pieminekļa iekšienē esošā Goda istaba, Rīgas Pieminekļu aģentūras direktors Guntis Gailītis paziņoja, ka dažas reizes gadā arī rīdziniekiem tikšot dota iespēja paviesoties šajā īpašajā telpā, protams, iepriekš piesakoties. Tomēr izrādās, ka Brīvības pieminekļa iekšienē Lībiņa-Egnere tika, ja tā varētu teikt, iekļuva bez rindas.

Rīgas Pieminekļu aģentūras direktora vietniece Mārīte Šēnberga Kasjauns.lv pastāstīja, ka novembrī aģentūra saņēmusi TV3 lūgumu atļaut filmēšanu pieminekļa Goda telpā, to pamatojot ar valsts svētku laiku, kurā skatītājiem arī esot jāparāda valsts simboli. Aģentūra šai idejai arī piekritusi.

TV raidījumā „Gandrīz ideālas vakariņas” varēja vērot, kā Saeimas deputāte Lībiņa-Egnere Brīvības pieminekļa Goda telpā kā namamāte uzņem četrus citus politiķus - Imantu Parādnieku, Ingrīdu Circeni, Danu Reiznieci - Ozolu un Valēriju Agešinu, kā viņi ierakstās viesu grāmatā un uzkāpj pieminekļa smailē.

Lībiņa-Egnere Kasjauns.lv skaidroja, ka ne jau augstais stāvoklis viņai izkārtojis viesošanos Brīvības pieminekļa iekšienē. Pieminekļu aģentūra to atļāvusi ar mērķi, lai arī plašāka sabiedrība redzētu Brīvības pieminekļa iekšpusi, kas vairumam nav pieejama. Viņa tur neesot rīkojusi ne privātu ballīti, ne arī vakariņas, bet vienkārši palīdzējusi tautai saredzēt to, ko tā ikdienas neredz. Pie tam televīzijas skatītāji to uztvēruši pozitīvi, teic Lībiņa-Egnere.

„Filmēšana bija paredzēta 11. novembra un 18. novembra svētku nedēļās, tādējādi Rīgas pieminekļu aģentūra minēto iniciatīvu atbalstīja, lai TV3 pārraidīto sižetu par Brīvības pieminekli, ielūkojoties tā telpās, būtu iespējams redzēt tūkstošiem Latvijas skatītāju. Manā rīcībā nav informācijas, ka Brīvības pieminekļa Goda telpas izmantošanai būtu izstrādāts cenrādis. Samaksa par šo apmeklējumu mums netika prasīta,” atbildes vēstulē pietiek.com raksta Lībiņa-Egnere.

Savukārt Šēnberga Kasjauns.lv skaidroja, ka viesoties Brīvības pieminekļa Goda telpā un uzkāpt pieminekļa smailē var jebkurš Latvijas iedzīvotājs. Vienīgi viņiem sava vēlme esot jāizsaka savlaicīgi un rakstiski, kā arī jāmin, kādēļ to vēlas darīt. Vienīgi jāņem vērā, ka, visticamāk, šī iespēja netiks dota no novembra beigām līdz marta beigām, jo tad Goda telpā valdot liels aukstums un kāpnes var būt apledojušas. Viņa teic, ka nevienu iesniegumu pieminekļu aģentūra neatstāj bez atbildes un visiem atbild, maksimāli cenšoties apmierināt vēlmi apmeklēt Brīvības pieminekli. Lūgumu apmeklēt Brīvības pieminekļa iekšpusi gan neesot sevišķi daudz un aģentūra cenšas visus lūgumus maksimāli apmierināt.


Elmārs Barkāns/ Foto: pietiek.com, Inese Lībiņa-Egnere, Lita Krone/LETA