112
2013. gada 21. februāris, 17:18

Olainē varētu celt tādu cietumu kā Viru, Igaunijā

Jauns.lv

Olainē varētu celt tādu cietumu kā Viru, Igaunijā, sacīja tieslietu ministra preses sekretāre Līga Ādamsone.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns un valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis ceturtdien apmeklē Viru, un tuvākajā laikā tiks pieņemts lēmums, vai Latvija pārņems tieši šo būvprojektu.

"Protams, ka projekts būs jāpielāgo, bet runa ir par Viru cietuma būvprojekta pārņemšanu,"norādīja Ādamsone.

Viru cietumā būvniecības darbi sākās 2006.gadā, un cietums ar 1100 vietām tika atvērts 2008.gadā, tas ir slēgtais cietums, kurā tiek ievietoti apcietinātie vīrieši, kā arī notiesātie pilngadīgie vīrieši un nepilngadīgie zēni. Cietuma ārējo apsardzi nodrošina elektroniska apsardzes sistēma, cietumā izveidota tuneļu sistēma ieslodzīto plūsmu regulēšanai. Cietumā izveidota arī apcietinājuma nodaļa, cietumā ir vienvietīgas un divvietīgas kameras, skola, sporta zāle, sociālā darba telpas, kapela un darbnīcas.

Igaunijas pieredze rāda, ka jaunajos cietumos jāveido pietiekamas telpas resocializācijai.

Cietumā ir 359 darbinieki, no kuriem 224 ir amatpersonas ar speciālām dienesta pakāpēm. Šajā cietumā ir vienīgā paaugstinātas uzraudzības nodaļa Igaunijā, cietumā sodu izcieš arī 250 nepilngadīgo. Šā cietuma būvniecība izmaksāja aptuveni 75 000 000 eiro.

Ādamsone pastāstīja, ka Igaunijas jauno cietumu tehnisko plānojumu ir ietekmējis arī cietumu ģeogrāfiskais izvietojums, pieejamās komunikācijas un to konfigurācija un citi ar būvniecības niansēm konkrētā ģeogrāfiskā vietā saistīti aspekti. Arī soda izciešanas režīmi un citas cietuma ikdienas aktivitātes, piemēram, notiesāto nodarbinātības sistēma, Igaunijā atšķiras no Latvijas likumos noteiktā, tāpēc ir nepieciešamas konsultācijas un sadarbība ar Igaunijas ekspertiem, lai nonāktu pie visefektīvākajiem tehniskajiem risinājumiem jaunajā Olaines cietumā. 

Jau ziņots, ka Tieslietu ministrija sagatavojusi Ieslodzījuma vietu infrastruktūras attīstības koncepciju, lai palielinātu sabiedrības drošību pret apdraudējumiem, ko var radīt nedroša ieslodzījuma vietu sistēma. Valdība to atbalstījusi, apstiprinot budžetu 55 495 243 latu apmērā jauna cietuma celtniecībai Olainē. Tādējādi cietuma reforma Latvijā sāksies ar ieslodzījuma vietas būvniecību Olainē.

BNS