Stendē atklāta Latvijas pastmarku zīmētāja Ģirta Grīvas izstāde. VIDEO
Ģirts Grīva ir arī pastmarkas, pirmās dienas aploksnes un zīmoga autors, kas veltīts Londonas olimpisko medaļu ieguvējiem – Mārim Štrombergam, Mārtiņam Pļaviņam un Jānim Šmēdiņam.
Novadu ziņas
2013. gada 25. februāris, 12:45

Stendē atklāta Latvijas pastmarku zīmētāja Ģirta Grīvas izstāde. VIDEO

Jauns.lv

Kopš valsts neatkarības atgūšanas Latvijas pasts klajā laidis vairāk nekā 400 pastmarku. To zīmējumu autoru vidū ir arī kādreizējais stendenieks Ģirts Grīva, kurš devis savu artavu pirmās dienas aplokšņu, zīmogu un pastmarku radīšanā. Nu Stendē skatāma viņa darbu izstāde.

Saņemot pasta sūtījumu ne vienmēr pievēršam uzmanību tā ārējam noformējumam, jo mums taču vairāk interesē tā saturs. Tomēr savs interesants vēstījums ir arī pastmarkai, aploksnei un pastmeistara uzspiestajam spiedogam. Talsu novada Stendes iedzīvotāji var justies lepni – viņu kādreizējais novadnieks Ģirts Grīva vārda tiešā nozīmē par Latvijas skaistumu un sasniegumiem vēsta visai pasaulei.

Ģirtam Grīvam darbs Latvijas pastā devis pamudinājumu arī pašam iemēģināt roku pirmās dienas aplokšņu, pastmarku un zīmogu radīšanā. „Strādāju ar māksliniekiem kas radīja pastmarkas, un tad vienā reizē piedāvāju savu zīmēto pastmarku, savu variantu, kuru vadība toreiz akceptēja, un no tās reizes arī zīmēju pastmarkas,” Talsu televīzijai pastāstīja mākslinieks. Nu viņa veikumu var aplūkot Stendes Tautas namā iekārtotajā izstādē „Pirmās dienas aploksne - pārsteigums un prieks”, kura būs aplūkojama līdz 22. martam.

Marka veidojas no akvareļa līdz datorprogrammā veidotam darbam, kurš vairākas reizes samazināts, beidzot pārtop pastmarkā. Piecu gadu laikā Ģirts Grīva radījis divdesmit piecus pastmarku izdevumus. Jaunākā viņa zīmētā pastmarka iznāca 15. februārī sērijā „Latvijas mūsdienu arhitektūra. Dailes teātris.” Uz pastmarkas un pirmās dienas aploksnes attēlota Dailes teātra ēka, kas ir spilgts sešdesmito gadu internacionālā funkcionālisma arhitektūras paraugs Latvijā.

Kā radošu un izdomas bagātu dažādu noformējumu veidošanā savu bijušo audzēkni Ģirtu Grīvu atceras viņa kādreizējā skolotāja Inta Ulmane, kura ir arī izstādes idejas autore Stendē: „Es sapratu, ka Ģirts rada patiesas vērtības, un tas ir stendeniekiem jāzina, un tas ir jāzina bērniem. Piedevām vēl šīs speciālās dienas zīmogi, par to bieži stāsta televīzijā un tad jau tā...nu, jā atkal ir kārtējā jubileja, kārtējā pastmarka… Bet tagad man gribēsies zināt, kas ir šis autors, vai tikai atkal nav mūsu Ģirts!”

Video: Latvijas pastmarku autora Ģirta Grīvas izstāde Stendē (Talsu televīzija)
Kasjauns.lv/Foto: Lita Krone/ LETA