Valdība piešķir 20 000 latu Imanta Ziedoņa bēru rīkošanai
Atvadīšanās no tautā iemīļotā dzejnieka un publicista Imanta Ziedoņa notiks trešdien, 6.martā, Rīgas Domā. Zemes klēpī viņš tiks guldīts Engures novada Ragaciema kapos.
Sabiedrība
2013. gada 4. marts, 11:22

Valdība piešķir 20 000 latu Imanta Ziedoņa bēru rīkošanai

Jauns.lv

Valdība šodien atbalstīja 19 920 latu piešķiršanu dzejnieka un publicista Imanta Ziedoņa bēru organizācijas pasākumu izdevumu segšanai.

Finansējums tiks piešķirts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. No piešķirtās summas 12 224 lati tiks novirzīti VSIA "Latvijas koncerti" Ziedoņa bēru organizācijas pasākumu izdevumu segšanai.

Tautā mīlētais latviešu dzejnieks un publicists Ziedonis mūžībā aizgāja divus mēnešus pirms savas 80 gadu jubilejas 27.februārī. Viņš darbojies arī kā īsās prozas (epifāniju) autors, tulkotājs, scenārists un ir viens no populārākajiem latviešu literāro pasaku autoriem. Būtisks ir arī Ziedoņa kā spilgta atmodas laika politiskā darbinieka ieguldījums Latvijas valsts neatkarības atgūšanā.

Ziedonis ir viena no retajām Latvijas kultūras personībām, kura jau savas dzīves laikā tika iekļauta Latvijas kultūras kanonā, tādējādi apliecinot Ziedoņa izcilo un paliekošo literāro devumu Latvijas kultūrā.

Saskaņā ar Ministru prezidenta rīkojumu ir izveidota bēru organizācijas komisija, kas rūpēsies par bēru ceremonijas organizāciju un norisi. Atvadīšanās no tautā iemīļotā dzejnieka un publicista notiks trešdien, 6.martā, Rīgas Domā. Zemes klēpī viņš tiks guldīts Engures novada Ragaciema kapos.

Laikā no plkst.10 līdz 13 Doma baznīcas durvis būs atvērtas ikvienam, kurš vēlēsies atvadīties no izcilā dzejnieka, bet plkst.13 sāksies viņam veltīts dievkalpojums, ko vadīs mācītājs Juris Rubenis.

No valdības piešķirtā finansējuma 4500 lati būs nepieciešami apskaņošanas pakalpojumiem gājiena laikā līdz Brīvības piemineklim un pie Brīvības pieminekļa, 3040 tiks veltīti gaismām un podestiem, elektrības ģeneratoriem Rīgas Doma baznīcā, bet 3000 latu - apbedīšanas pakalpojumiem "In Memoriam". Tāpat piešķirtie līdzekļi tiks novirzīti mūziķu nodrošināšanai, "Steinway" flīģeļa īrei, transportam un skaņošanai, video ekrāna nodrošināšanai Doma laukumā, režisoram Uģim Brikmanim un citiem pakalpojumiem.

Kā ziņots, 2002.gadā Ziedonim tika piešķirta Ministru kabineta balva par mūža ieguldījumu latviešu kultūrā un izcilu veikumu latviešu literatūrā, bet 2008.gadā viņš saņēma Atzinības krustu. Ziedonis saņēmis starptautiskas atzinības Hansa Kristiana Andersena vārdā nosaukto pasaku meistara diplomu, internacionālo Januša Korčaka medaļu un Goda diplomu par aktīvu darbību bērnu kultūras attīstībā.

Saskaņā ar bibliotēku sniegtajām atskaitēm par literāro darbu izmantojumu bibliotēkās, kuras datus apkopo AKKA/LAA, Ziedonis ir lasītākais starp latviešu dzejniekiem. AKKA/LAA reģistrētas 464 dziesmas ar Ziedoņa vārdiem.

Ziedonis 2012.gadā saņēma arī Autortiesību bezgalības balvu par plašu un ilgstošu "Krāsaino pasaku" izmantojumu. Grāmata pirmoreiz izdota 1973.gadā, tulkota rumāņu, franču, bulgāru, krievu, vācu, poļu, armēņu, gruzīnu un citās valodās.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) izdevis rīkojumu, ka bēru dienā pie pašvaldības ēkām, tostarp arī tām, ko apsaimnieko Rīgas namu pārvalde, ir jāizkar karogi sēru noformējumā.


LETA / Foto: Gatis Dieziņš/ LETA