Zatlera nesen pirktajam glaunajam dzīvoklim jau vajag grandiozu remontu
Eksprezidents Valdis Zatlers ar sievu Lilitu.
Sabiedrība
2013. gada 8. marts, 06:12

Zatlera nesen pirktajam glaunajam dzīvoklim jau vajag grandiozu remontu

Jauns.lv

Nepietiek, ka bijušajam Valsts prezidentam Valdim Zatleram pagājušā gada nogalē par gandrīz pusmiljonu latu no valsts budžeta iegādāts eksprezidenta dzīvoklis. Nu to vēl gatavojas arī remontēt, pēc neoficiālām aplēsēm, tērējot teju 80 000 latu.

Pagājušā gada nogalē valsts Finanšu ministrijas personā par 484 934 latiem iegādājās 195,33 kvadrātmetrus plašu piecistabu dzīvokli Elizabetes ielā. Apartamentus jūgendstila namā pārdeva miljonāres Irēnas Pulkinenas ceturtais vīrs, soms Esko Heiki Juhans Pulkinens. Latviešu miljonāre darījumā figurēja kā viņa pilnvarota persona.

Miljonāre dzīvokli slavēja

Pulkinena toreiz atklāja: “Valdis Zatlers atzinīgi novērtēja plašās un gaišās telpas. Viņam patika plašie logi, no kuriem paveras skaists skats uz parku. Īpaši priecājās par iekārtoto darba kabinetu.” Zatleram patikuši arī augstie griesti – 3,7 metri. Bez darba kabineta un guļamistabas ar kamīnu dzīvoklī ir arī skaista viesistaba, plaša ēdamzāle ar sienas gleznojumu, virtuve un divas vannasistabas. Piekto istabu var izmantot gan kā vēl vienu guļamistabu, piemēram, viesiem, gan kā papildu dzīvojamo istabu.

Pulkinena pat pauda nožēlu, ka vinnējusi konkursā par dzīvokli eksprezidenta vajadzībām. “Par tik zemu cenu – 484,9 tūkstošiem latu – īpašumu valstij iegādāties nemaz nepiedāvātu. Man konkursa izsludināšanas brīdī vienkārši bija īslaicīgas finansiālas problēmas,” pagājušajā vasarā pauda Pulkinena.

Labā stāvoklī, derīgs dzīvošanai

Dzīvokli slavēja arī valsts akciju sabiedrības Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) pārstāvji, kas apsaimnieko eksprezidenta dzīvokli. Vēl šā gada pašā sākumā VNĪ verdikts bija: “Dzīvoklis ir labā stāvoklī un derīgs tūlītējai dzīvošanai. Līdz ar to remonts pašlaik nav plānots.”

Nav pagājuši pat divi mēneši kopš dzīvokļa iegādes, kad jau izskan informācija, ka dzīvokli tūlīt, tūlīt remontēs. VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina sākumā skaidroja, ka pērn Valsts prezidenta kancelejas izveidota komisija pieņēma lēmumu par konkrēta dzīvokļa iegādi. Nekustamais īpašums pirms iegādes apsekots un novērtēts tā vizuālais stāvoklis, atzīstot to par labu.

Tomēr tagad atklājas jaunas nianses. “Lai būtu skaidrs, vēlreiz svarīgi uzsvērt, ka Valsts nekustamie īpašumi kā pārvaldītājs nepieciešamos uzlabojumus objektos veic, ņemot vērā nomnieka (Valsts prezidenta kancelejas) un lietotāja (Valda Zatlera) vajadzības un finansējuma iespējas. Cilvēcīgi raugoties, nevar noliegt, ka ilgāku laiku lietots dzīvoklis prasa kosmētiskus uzlabojumus. Tāpat jāņem vērā lietotāja vajadzības,” bilst Laukšteina.

Kanalizācijas sistēma jāmaina

Izrādās, viss iepriekš teiktais, ka, samaksājot teju pusmiljonu valsts budžeta naudas, Zatlera dzīvokļa lieta būs atrasināta, tik bijusi acu aizmālēšana, jo jau tad bijis skaidrs, ka šie ieguldījumi nebūs pēdējie.

To apstiprina Valsts prezidenta kancelejas Preses dienesta vadītāja vietnieka Mārtiņa Drēģera atbilde. “Valsts nekustamo īpašumu 2012. gada 5. jūlija dzīvokļa vizuālās apsekošanas atzinumā minēts, ka dzīvokļa telpu apdares un aprīkojuma līmenis ir atbilstošs komforta prasībām un piemērots tūlītējai dzīvošanai. Lai gan dzīvoklis ir piemērots tūlītējai dzīvošanai, taču šī atzinuma ieteikuma daļā ir vērsta uzmanība, ka turpmākai ilgstošai dzīvokļa ekspluatācijai ir vēlams dzīvokļa apdares un inženiertehniskā un sanitārtehniskā aprīkojuma kārtējais remonts ar iespējamo atsevišķu aprīkojuma elementu nomaiņu, jo pēdējais kosmētiskais remonts ticis veikts pirms aptuveni 10 gadiem. Pie dzīvokļa nodošanas tika saņemti dzīvokļa lietotāja Valda Zatlera iebildumi par īpašuma tehnisko stāvokli un konkrēti priekšlikumi uzlabojumu veikšanai, piemēram, visās dzīvokļa telpās sakārtot elektroinstalāciju, kas nav normālā tehniskā stāvoklī; veikt apkures katla nomaiņu un apkures sistēmas tīrīšanu, kā arī kanalizācijas sistēmas, kas ir avārijas stāvoklī, nomaiņu. Turklāt lielākajā daļā telpu veicams kosmētiskais remonts, novēršot plaisas griestos un sienās, kā arī grīdas seguma bojājumus.”

Atbildīgās iestādes summas vēl vērtē

Ko tas īsti nozīmē? Tikai to, ka eksprezidentam par gandrīz pusmiljonu nopirkto dzīvošanai derīgo mitekli tagad vēl arī grib remontēt. Un iespējamā summa nav mazā. Informēti avoti teic, ka jau sagatavotā remontdarbu un dzīvokļa labiekārtošanas tāme ir aptuveni 80 tūkstoši latu. Atbildīgās iestādes pagaidām oficiāli nenosauc konkrētu skaitli.

“Latvijas Valsts prezidenta kanceleja pašlaik izvērtē Valsts nekustamo īpašumu piestādīto šī dzīvokļa, kas piešķirts eksprezidentam Valdim Zatleram lietošanā, plānojamo remontdarbu nepieciešamību un lietderību, kā arī tāmes pamatotību,” vēsta Drēģeris.

VNĪ pārstāve Laukšteina paziņo: “Konkrētajā situācijā veicamo darbu apjoms un izmaksas būs atkarīgas no lietotāja un nomnieka prasībām, un to visu patlaban lēmuma pieņemšanai izvērtē Valsts prezidenta kanceleja kā šī dzīvokļa nomnieks. Tikai pēc tam būs zināma precīza izmaksu tāme.”

Zatlers izvēlas klusēt

Pats bijušais prezidents Valdis Zatlers Kas Jauns Avīzei teic: “Jau divus gadus norit šis [dzīvokļa pirkšanas un labiekārtošanas] process. Es tajā neiesaistos un negribu iesaistīties. Nekādu komentāru no manas puses nebūs. Lai par to runā amatpersonas, kurām ir par to jārunā.”

Viņš nevēlas atklāt, kas tad tik traks tajā dzīvoklī ir, un atturas atbildēt uz jautājumiem, vai uz galvas birst apmetums, tualetes pods ir aizdambējies un par eksprezidenta rokām sit elektrība.

Vismaz oficiāli pagaidām nav skaidrs, par kādiem līdzekļiem tiks veikts remonts Zatleram piešķirtajā dzīvoklī. Šogad Valsts prezidenta kancelejas budžetā eksprezidentu nodrošināšanai atvēlēti nedaudz vairāk kā 190 000 latu. Plānotais izlietojums ir šāds: Guntim Ulmanim – 71 892,72 lati, Vairai Vīķei-Freibergai – 79 385,88 lati, Valdim Zatleram – 38 992,92 lati. Pašlaik budžetā nav paredzēti līdzekļi Zatlera dzīvokļa remontam.

Zatlers iekārtojas jaunajos apartamentos


Edgars Orlovs / Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva, Evija Trifanova/ LETA