Kariņš: sabiedrības radikāli atšķirīgā vēstures izpratne ļoti traucē valsts attīstībai
Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš.
Viedokļi
2013. gada 22. marts, 14:38

Kariņš: sabiedrības radikāli atšķirīgā vēstures izpratne ļoti traucē valsts attīstībai

Jauns.lv

Lai tādi notikumi kā 16.martā vai 9.maijā nākotnē neatkārtotos, Latvijā ir no atdalītas latviešu un krievu skolu sistēmas jāpāriet uz vienotu izglītības sistēmu valsts valodā, kura veidotu vienotu jauniešu izpratni par vēsturiskajiem notikumiem, "Rietumu Radio" sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš. Viņš uzsver, ka Latvijas sabiedrībā pastāvošā radikāli atšķirīgā vēstures izpratne ļoti traucē valsts attīstībai.

"Būtu svarīgi panākt, lai visi Latvijas skolēni neatkarīgi no tā, kurā valodā viņi mājās runā, mācās vienotā izglītības sistēmā valsts valodā un veidotos vienota vēsturisko notikumu izpratne," uzskata Kariņš. Viņš asi kritizē pašreizējo sistēmu, kad krievu un latviešu plūsmas skolas ir pilnībā atdalītas.

"Latviešu skolās ir liela Eiropas ietekme, bet krievu skolās ir ļoti liela Krievijas valsts ietekme. Rezultāts ir tāds, ka abām kopienām ir pavisam atšķirīga izpratne par to, kas ir mūsu valsts," uzskata Kariņš, norādot, ka ir jāveido vienota kopiena.

"Tā pati par sevi acīmredzami neveidojas. Mums nav jābaidās un to ir jāveido. Nav runa par dzimtās valodas vai etniskās identitātes atņemšanu, bet gan par to, ka caur izglītības sistēmu jāveido vienota sabiedrība. To var panākt ar vienotu skolu sistēmu, kur mācības, protams, notiek latviešu valodā," uzskata EP deputāts.

Rietumu Radio, LETA/ Foto: Ieva Čīka/ LETA