Sabiedrība

Vērtēs iespējas paaugstināt izmeklēšanas kvalitāti tiesībsargājošajās iestādēs

Jauns.lv

Valdības komitejā pirmdien skatīs Iekšlietu ministrijas (IeM) izstrādāto pasākumu plānu izmeklēšanas kvalitātes paaugstināšanai izmeklēšanas iestādēs, liecina komitejas darbakārtība.

Vērtēs iespējas paaugstināt izmeklēšanas kvalitāti...

Plāna projektā ietverti 14 punkti, kā paaugstināt izmeklēšanas kvalitāti Latvijas izmeklēšanas iestādēs. Vairākus pasākumus iecerēts īstenot jau šogad, taču eksperti uzskata, ka daļu pasākumu varētu izpildīt tikai 2015.gadā.

Plāns paredz izstrādāt uz jauniem principiem balstītās darba samaksas sistēmu Iekšlietu ministrijas un Ieslodzījumu vietu pārvaldes amatpersonām, lai nodrošinātu darbinieku motivāciju turpināt dienestu un noteikto uzdevumu kvalitatīvu veikšanu.

Lai uzlabotu izmeklēšanas kvalitāti pirmstiesas kriminālprocesā eksperti rosina organizēt diskusiju izmeklētāju, prokuroru un tiesnešu vidū. Tas nepieciešams, lai savstarpējas sadarbības rezultātā panāktu vienotu izpratni, cik pierādījumi ir pietiekami, lai personu sauktu pie kriminālatbildības.

Tāpat IeM rosina uzlabot Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes tehnisko kapacitāti, lai nodrošinātu saprātīgu termiņu ievērošanu tiesu ekspertīžu izpildīšanā. Tāpat nepieciešams izmeklēšanas iestādēs veikt datortehnikas, biroja tehnikas un programmatūras atjaunošanu.

IeM uzskata, ka nepieciešams izstrādāt vienotu noziegumu izmeklēšanas taktiku un metodiku un Valts policijā izveidot struktūrvienību, kuras kompetencē ietilps metodiska vadība kriminālprocesuālajos jautājumos.

Informācija par nepieciešamā papildu finansējuma apmēru 2014.-2015.gadam, lai nodrošinātu plānā paredzēto pasākumu īstenošanu, tiks iesniegta Finanšu ministrijā un izvērtēta Ministru kabinetā vidēja termiņa valsts budžeta likumprojekta un likumprojekta par valsts budžetu 2014.gadam sagatavošanas procesā. Piemēram, Valsts policijai ekspertīžu iekārtu atjaunošanai 2014.gadam būtu nepieciešami papildus 615 000 latu, bet 2015.gadam - 695 000 latu.

Kā galvenos cēloņus izmeklēšanas kvalitātes pazemināšanai izmeklēšanas iestādēs minējušas lielo personāla mainību un tā nepietiekamo profesionālo sagatavotību. Arī ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers asi kritizējis Valsts policijas veiktās izmeklēšanas kvalitāti.

LETA