Līvāni izvēlējušies savu ēdienu – kartupeļu klimpas. VIDEO
Līvānu novada nacionālās virtuves lepnums turpmāk būs „Dubnas un Daugavas akmeņi” jeb kartupeļu klimpas ar biezpiena pildījumu māla podiņā.
Novadu ziņas
2013. gada 8. aprīlis, 13:39

Līvāni izvēlējušies savu ēdienu – kartupeļu klimpas. VIDEO

Jauns.lv

Līvāni tikuši pie sava nacionālā ēdiena – kartupeļu klimpām ar biezpiena pildījumu sviesta krējuma mērcē. Porcija Līvānu virtuves garduma vietējā kafejnīcā maksās ap latu.

Līvāni jau izsenis var lepoties ar savu stikla ražošanas vēsturi, bet tagad novadam izvēlēts arī novada firmas ēdiens, vēsta Vidusdaugavas televīzija. Nesen konkursa laikā speciāli veidota žūrija izvēlējās Līvānu nacionālo „vēderprieku”.

Konkursam pieteicās trīs firmas - katra no tām bija rūpīgi pacentusies, lai radītu ēdienu, kas raksturīgs tieši Līvānu novadam un Latgalei kopumā. Kafejnīca „Kalnakrogs” piedāvāja trīs ēdienus: Latgales skābeņu zupu, karbonādi „Līvens” un saldo ēdienu. Līdzīgi kā citas firmas, arī šī pievērsa lielu uzmanību tam, kur būs ņemtas izejvielas. Kafejnīca „Gamma” žūriju sagaidīja ar ļoti krāšņi klātu galdu, bet ēdienu izvēlē tā vairāk balstījās uz klientu pieprasījumu - tika pasniegta karbonāde ar frī kartupeļiem un gaisīgs saldais ēdiens.

Tomēr vislielākās simpātijas izpelnījās kafejnīcas „Sipres” piedāvājums, kas tika pasniegts kā neliels pārsteigums - māla podiņos. Kafejnīcas darbinieces ēdienam devušas nosaukumu „Dubnas un Daugavas akmeņi”. Jāatzīst, ka ēdiens tiešām pēc izskata līdzinās akmeņiem: tās ir kartupeļu klimpas ar biezpiena pildījumu sviesta krējuma mērcē.

Kafejnīcas „Sipres” darbinieces Vidusdaugavas televīzijai atzina, ka izdomātais ēdiens ir kopīga radošā darba rezultāts un izlemt, ko tieši gatavot, nebija pārāk grūti: „Nolikums, kas bija jau mums iedots, daudz palīdzēja, jo tur bija daudzi punkti, kas jāievēro. Jau no paša sākuma bija skaidrs, ka ēdiens būs no kartupeļiem, jo tas jau ir visvieglāk pieejams. Tas ir pats lētākais, kas varēja būt. Mums nebija tādu domu taisīt dārgu ēdienu.”

„Dubnas un Daugavas akmeņi” guva uzvaru, jo tie, pēc žūrijas vērtējuma, ne vien labi garšo un ir gaumīgi pasniegti, bet arī visvairāk atbilst Līvānu novada un Latgales reģiona ēdiena gatavošanas tradīcijām. Latgales mākslas un amatniecības centra darbiniece Silva Podniece stāsta: „Galvenais iemesls, kāpēc tika izvēlēts firmas „Sipres” ēdiens „Dubnas un Daugavas akmentiņi”, ir tāds, ka tas tieši attiecas uz mūsu pilsētu, Līvāniem. Tas ir ļoti raksturīgs. Un ir ļoti raksturīgs arī Latgalei, jo šis ēdiens tika pagatavots no kartupeļiem.”

Līvānu novada firmas ēdiens tiks reklamēts ar tūrismu saistītās izstādēs, pasākumos un iespieddarbos, tāpat to iekļaus konkursā uzvarējušās ēdināšanas iestādes „Sipres” ikdienas ēdienkartē. Tādējādi jauno Līvānu firmas ēdienu „Dubnas un Daugavas akmeņi" varēs nobaudīt ikviens interesents.

Video: Līvāni tikuši pie savām nacionālās virtuves īpatnībām – kartupeļu klimpām (Vidusdaugvas televīzija)
Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video

Tēmas