Bijušie policisti pa Rīgas ielām braukā ar „viltus policijas” auto. VIDEO
Pa Rīgas ielām braukā „viltus policijas” auto – tajā kārtību neuzrauga vis valsts policisti, bet gan pensionējušies kārtības sargi, kuri sabiedriskā kārtā rūpējas par vides aizsardzību.
112
2013. gada 16. aprīlis, 06:42

Bijušie policisti pa Rīgas ielām braukā ar „viltus policijas” auto. VIDEO

Jauns.lv

Līdzīgi trafareta automašīna, kāda ir Valsts policijai – balta ar pelēkām joslām, ģerboni un uzrakstu „policija” - braukā pa galvaspilsētas ielām. Tikai tajā nav vis policisti, bet gan vides aizstāvji – pensionējušies kārtības sargi - un uzraksts uz auto sāniem liecina, ka tā ir nevis Valsts, bet gan Vides policija.

Maldinošais auto izskats cilvēkiem liek domāt, ka ar to pārvietojas policijas ekipāža. Tomēr tas tā nav, vēsta TV5 ziņu raidījums. Sabiedriskā organizācija „Vides policija”, kurai ar valsts pārvaldi nav nekāda sakara, cenšas sevi iztēloties par Valsts policiju. Tā ar bijušo policistu palīdzību vēlas cīnīties pret vides piesārņotājiem.

„Mums ir vides aizsardzības inspektoru statuss, ko piešķīris Valsts vides dienests. Mēs esam nokārtojuši eksāmenus, saņēmuši apliecības un valsts mums deleģējuši attiecīgas pilnvaras,” TV5 stāstīja „Vides policijas” vadītājs Aleksandrs Kurganovs. Tomēr šo vides policistu jeb sabiedrisko inspektoru pilnvaras ir visai ierobežotas – bez valsts inspektoru klātbūtnes viņu nevar ne sastādīt administratīvos protokolus un kādu sodīt, nemaz nerunājot par to, ka kādu varētu aizturēt.

„Tas (konkrētā automašīna), protams, sabiedrību maldina, jo mēs nevienai sabiedriskajai organizācijai negrasāmies dot tiesības kādu aizturēt. Tas jāņem vērā, saskaroties ar šādiem inspektoriem,” saka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs.

Savukārt Kurganovs teic, ka organizācijā „Vides policija” par sabiedriskajiem inspektoriem darbojas bijušie policijas darbinieki, viņi nodarbojas ar sabiedriski lietderīgu darbu.

„Pensijā dodas daudz policijas darbinieku, viņi ir speciālisti savā jomā, māk runāt ar cilvēkiem, māk atklāt likumpārkāpumus. Viņiem, aizejot pensijā, ir grūti samierināties ar to, ka viņi vairs nevienam it kā nav vajadzīgi. Mūsu ideja ir - apvienot bijušos policijas darbiniekus zem vienota karoga, saņemt no valsts attiecīgas funkcijas (vides aizsardzībā) un to ietvaros darboties,” saka Kurganovs. Tomēr VARAM par šādu „Vides policiju” neko nav dzirdējusi.

Zīmīgi, ka dīvainais vides aizstāvju auto jau ir radījis pārpratumus. Pašvaldības policija tā vadītājam sastādījusi administratīvā pārkāpuma protokolu. Tomēr Valsts policija vēlāk norādīja, ka auto izskats nav iemesls kādu sodīt. Kurganovam izdevies pierādīt, ka auto nemaz nav līdzīgs Valsts policijas automašīnām. Tai pašā laikā, viņš teic, ka auto dizains speciāli izveidots līdzīgs policijas spēkratiem – tas uz pārkāpējiem iedarbojas psiholoģiski. Redzot tuvojoties policijas auto, likumpārkāpējam taču pāriet vēlme pārkāpt likumu!

Rīgā uzradusies viltus policija (no 3.37. min., TV5, krievu val.)


Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video