Bostonas latvieši: "Pēc sprādzieniem ir nomākts un sūdīgs garastāvoklis"
Bostonas latvieši neslēpj, ka viņi pēc notikušajiem sprādzieniem Bostonas maratona laikā jūtas „sūdīgi” un viņiem „kuņģis sagriežas sāpēs”.
Sabiedrība
2013. gada 17. aprīlis, 11:21

Bostonas latvieši: "Pēc sprādzieniem ir nomākts un sūdīgs garastāvoklis"

Jauns.lv

Arī Bostonā un tās apkārtnē dzīvojošie latvieši jūtas nomākti pēc pirmdien Bostonas maratona laikā notikušajiem sprādzieniem, kuros bojā gāja vismaz trīs un cieta 170 cilvēki. Žurnāla „Jaunā Gaita” redaktora vietnieks valdošo garastāvokli raksturo kodolīgi: „Jūtamies sūdīgi!”

Vietējiem latviešiem nav informācijas, ka sprādzienos būtu cietis kāds latvietis, saka Bostonas latviešu mācītāja Jogita Mazur. Tāpat kā visi pārējie bostonieši, arī vietējie latvieši pašreiz ir nomākti un vēl nespēj atgūties no notikušā. Par savām sajūtām pēc Bostonā notikušajiem sprādzieniem Kasjauns.lv stāsta vairāki vietējie latvieši.

„Jūtamies sūdīgi!”

Juris, kurš Bostonā strādā finanšu sfērā, pēc notikušajiem sprādzieniem Kasjauns.lv teica: „Skumja diena bija vakardien . Es gan strādāju un laikam jau, paldies Dievam, ka nebija laika iet fotografēt maratonu. Kopumā cilvēki noskumuši, jo Bostona ir viena no tām vietām, kur noziedzība ir ļoti maza un cilvēki ir liberāli un saprotoši. Pēc sprādzieniem sociālie tīkli internetā bija pārslogoti, interesējoties, vai viss kārtībā. Es arī nedaudz sabijos, jo daži draugi tieši pirms sprādziena bija publicējuši bildes pie finiša līnijas, bet, paldies Dievam, neviens no maniem paziņām nav cietis.”

Savukārt ārzemju latviešu kultūras žurnāla „Jaunā Gaita” redaktora vietnieks Juris Žagariņš, kurš arī dzīvo Masačūsetsas štatā, bet ne pašā Bostonā, Kasjauns.lv savas sajūtas raksturoja īsi un kodolīgi: „Jūtamies sūdīgi, tāpat kā visa pasaule, bet dzīvojam Masačūsetsas otrā galā - ap 90 jūdžu (145 km) attālumā no Bostonas, tā ka nezinām neko vairāk, kā visa pasaule.”

„Ir drausmīgi skatīties un apzināties”

Sīkāk par Bostonā piedzīvoto Kasjauns.lv pastāstīja Bostonas Trimdas latviešu luterāņu draudzes mācītāja Jogita Mazur. Viņa teic, ka nav informācija, ka teroraktos būtu cietis kāds latvietis. Jogita Mazur Kasjauns.lv raksta:

„Skatoties reportāžas kuņģis sagriežas sāpēs par traģiski bojā gājušiem upuriem, kuru vidū bija arī astoņus gadus vecs puisītis. Bojā gājušā zēna tēvs piedalījās maratona skrējienā, kamēr māte ar dēlu un meitu atradās līdzjutēju pulkā. Māte sprādziena rezultātā cietusi ar galvas un acu ievainojumiem un meitai ir nopietni savainotas kājas. Ir tiešām drausmīgi skatīties un apzināties, ka šādi sprādzieni ir cilvēku apzināti izplānoti un tik daudzu nevainīgu cilvēku dzīves vienā īsā mirklī tiek uz mūžu izmainītas un izpostītas. Šīs brūces daudziem nekad vairs pilnībā nesadzīs un skumjas nebeigsies.

Man līdz šim nav ziņu, ka kāds no latviešu kopienas būtu cietis šī sprādziena rezultātā.

FIB veic izmeklēšanu sprādziena teritorijā, kur pašlaik ir norobežoti 13 māju kvartāli. Nākamā dienā pēc sprādziena Bostonā ikdienas gaitas un darbība ir daļēji ierobežota: sprādziena rajonā slēgtas metro stacijas un tiek veikta drošības kontrole metro stacijās, kontrolējot somas.

Mērķis traumēt cilvēku kājas

Tika konstatēti divi spridzekļi, kas bija ievietoti ātrvārāmajā tvaika spiediena katlā, kas domāts ēdiena pagatavošanai, kopā ar naglām un lodīšu gultņiem, kas bija izplānots, lai radītu skaitliski daudz ievainojumus upuriem zem jostas vietas, proti, kājās.

Cietušie tiek ārstēti un aprūpēti trīs vietējās lielās Bostonas slimnīcās. ASV prezidents Baraks Obama uzrunājis tautu un apliecinājis, ka izmeklēšanas rezultātā vainīgie tiks atrasti un tiesāti.

Cietušo ģimenēm tiek sniegta palīdzība no vietējām palīdzības organizācijām. Krīzes centros tiek sniegta visa veida informācija cietušo ģimenēm, kā arī garīgā aprūpe. Bostonas iestādes un iedzīvotāji ir ļoti mobilizēti palīdzības sniegšanā.

Lai Dievs pasarga no ļauna!”

Sprādzieni Bostonā (TV3 Ziņas)

Elmārs Barkāns/Foto: EPA/LETA, AFP/LETA, Bulls Press