Vides pētnieks Olte par plūdiem: „Ziepes, ko daba var savārīt, ir pašu cilvēku radītas”
Māris Olte uzskata, ka visas problēmas, kas notiek dabā, ir pašu cilvēku radītas.
Sabiedrība

Vides pētnieks Olte par plūdiem: „Ziepes, ko daba var savārīt, ir pašu cilvēku radītas”

Jauns.lv

Vides pētnieks, TV žurnālists Māris Olte nupat atgriezies no visai ekstrēmas laivošanas pa pārplūdušo Ogres upi, kur ar ceļabiedriem esot teju aizgājuši „pa burbuli”.

Vides pētnieks Olte par plūdiem: „Ziepes, ko daba ...

Laikā, kad sabiedrībai ļoti aktuāla ir plūdu tēma, dabas draugs Māris Olte, veidojot raidījuma „Piedzīvojums dabā” kārtējo sižetu, kopā ar bariņu drosmīgiem līdzbraucējiem devās iepazīt pārplūdušo Ogres upi. Māris Olte stāsta, ka gājis esot visādi, brīžiem pat šķitis, ka kādā no krācēm sveikā cauri netikšot.

 „Nobraucām garas krāces un patiešām bija bezgala interesanti, taču bija kāda vieta, kur arī piesmēlām laivu un neiztikām bez slapjām drēbēm. Tas bija pie Vecupes HES, kur mēģinājām izbraukt cauri,” par nesen piedzīvoto stāsta Māris Olte.

Runājot par pēdējā laikā aktuālo tēmu, plūdu skartajām vietām Latvijā, tai skaitā arī Ogrē, Māris Olte ilgi nedomājot teic: „ Tās ziepes, ko daba var savārīt, ir pašu cilvēku radītas. Pie mums, Latvijā, prioritāte ir elektrība. Mēs taisām spēkstacijas.

Dabas draugs kopā ar saviem ceļabiedriem Ogres upes krastā žāvējās pēc izmirkšanas palu ūdeņos.
Dabas draugs kopā ar saviem ceļabiedriem Ogres upes krastā žāvējās pēc izmirkšanas palu ūdeņos.

Ja taisām spēkstacijas, upe tiek uzdambēta. Ja upe ir uzdambēta, viņa ir tuvāk mūsu mājas slieksnim. Vecos laikos neviens palejā mājas nebūvēja, jo zināja, ka būs pali un māju „aiznesīs pa gaisu”. Tā ir mūsdienu problēma, ka cilvēks visu uztver kā ienaidnieku. Paši mēs esam pārveidojuši vidi, un par to tagad ir jāmaksā. Un nevajag satraukties, ka pēkšņi ledus skrien iekšā mājā, ja tās mājas kaut kur dārziņos sabūvētas!”

Plūdi Pļaviņās 2013. gadā

Pārplūdusī Daugava un ceļi Daugavpils novadā

Plūdi Jelgavā 2013

Plūdi Jelgavā 2013

Plūdi Ogrē 2013

Kasjauns.lv/Foto: No Māra Oltes privātā arhīva, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva, Laura Zvejniece, Jānis Ķuze, Edijs Pālens/LETA, aculiecinieku, Ivars Soikāns/LETA, Ieva Čīka/LETA