Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 4. un 5. maijā
Bungu un dūdu grupa „Auļi” šosestdien svinēs savu 10 gadu jubileju.
Kultūra
2013. gada 3. maijs, 08:27

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 4. un 5. maijā

Jauns.lv

Šajās brīvdienās plašu kultūras programma tiek piedāvāta valsts svētku noskaņās. Pazīstami estrādes mākslinieki uz skatuves kāps gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās. Galvaspilsētā pēc rekonstrukcijas tiks atvērta krāšņā kultūras pils „Ziemeļblāzma”. Kuldīgā notiks svētku galvenā militārā parāde.

Bungu un dūdu grupa „Auļi” svinēs savu pirmo desmitgadi. Ne tikai Rīgā, bet visā Latvijā  bez maksas demonstrēs jaunākās latviešu kinofilmas. Jaunajā Ģertrūdes baznīcā tiks atskaņots mistiskais Toma evaņģēlijs, bet Ķīpsalā uz nebēdu dejots.

1. „Auļi” desmitgade

Sestdien, 4.maijā pulksten 20.00 koncertzālē „Palladium” (Marijas ielā 21, Rīgā) notiks bungu un dūdu grupas „Auļi” 10 gadu jubilejas koncerts. Koncerts būs veidots no „Auļu” iepriekš izdoto disku un vēl neierakstītu, bet koncertos popularitāti guvušo, dziesmu izlases. Tās ir īpaši aranžētas plašākam mūziķu sastāvam, kuru papildinās klasiskie stīgu, pūšamie, sitamie, kā arī tautas mūzikas instrumenti. Apmeklētājiem šajā koncertā būs iespēja dzirdēt ko nebijušu – folk orķestri, ko vokāli papildinās etno dziedātāji. Bungas, dūdas, nedaudz klasikas, roks un etno dziedāšana – tas viss gaidāms „Auļu” jubilejas koncertā.

Aranžiju autors ir Kārlis Auzāns, kura pieredze klasiskajā un popmūzikā, kā arī aizraušanās ar folk un pasaules mūzikas interesanto nianšu izcelšanu, ļauj paplašināt „Auļu” mūzikas skanējumu. Koncerta režisors ir Kaspars Zvīgulis.

„Šis koncerts būs „Auļiem” netipiskā skanējumā, bet, protams, nezaudējot grupai raksturīgo dinamiku un spēku,” sola grupas dalībnieks Kaspars Bārbals.

Bungu un dūdu mūzikas grupa “Auļi” dibināta 2003. gadā. Mūziķi ir ieguvuši atpazīstamību un popularitāti Latvijā un ārzemēs, pateicoties īpašajam skanējumam, kas apvieno latviešu folkloras arhaisko, pamatīgo spēku ar mūsdienu rokam un pasaules mūzikai raksturīgo skatuves enerģiju un dinamiku. „Auļu” fenomens ir ļāvis pārkāpt žanra robežas un uzrunāt plašu klausītāju loku, ne tikai tradicionālās mūzikas cienītājus. Grupa ir sadarbojusies ar pazīstamajiem komponistiem., uzstājusies Dziesmu un Deju svētkos, uz teātru skatuvēm un daudzos koncertos un festivālos Latvijā un ārzemēs. Šajā „Auļi” gadu jubilejas koncertā uzstāsies arī madagaskariešu dziedātājs Kilema, izpildot sadarbībā ar „Auļiem” tapušo dziesmu „Tāltālu” madagaskariešu valodā.

Biļešu cena: Ls 10 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.palladium.lv.

Video: „Auļi”: „Liftilugu”

2. Neatkarības svētki: Rīgā, Ogrē, Kuldīgā

Sestdien ir plašas iespējas piedalīties valsts svētkos un jautri atzīmēt Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadienu. Lielā svētku armijas parāde šogad notiks Kuldīgā. Lūk, daži vērienīgākie pasākumi, kurus aicina apmeklēt arī Kasjauns.lv:

* Rīgā, 11. Novembra krastmalā, jau no pulksten 10.30 norisināsies Pavasara sporta festivāls ar stafešu skrējienu, skeitborda sacensībām un citām sportiskām aktivitātēm. Tiem, kam labāk patīk atpūsties ne tik sportiski aktīvā gaisotnē kā skrituļojot, būs iespēja piedalīties fotoorientēšanās sacensībās „Iepazīsti Vecrīgu”. Sportiskās aktivitātes 11. Novembra krastmalā beigsies ar Otrajām lielās virves vilkšanas sacensībām starp Daugavas labo un kreiso krastu. Sīkāk internetā: www.sports.riga.lv.

* Vakarpusē no pulksten 19.00 līdz 22.00 11. Novembra krastmalā notiks koncerts „ Samīļo Latviju jeb pavasarīgs dzimšanas dienas ceļojums”, kurā piedalīsies Intars Busulis, Jānis Stībelis, Ieva Kerēvica, Andris Ērglis, Dainis Skutelis, „Musiqq”, Kaža, Liene Candy, Valters Frīdenbergs, Goran Gora un Māra Upmane, Rīgas Zelta saules koris, Rēzeknes Zaļo pakalnu koris, Rīgas Jūras zilais koris, grupa „Instrumenti” un citi pazīstami izpildītāji.

* Savukārt Vērmanes dārza estrādē pulksten 20.00 norisināsies rokmūzikas koncerts „Baltijas Rok-raksti”, kurā uzstāsies Baltijas valstu folkroka un folkmetāla grupas.

* 1990. gada Neatkarības deklarācijas pieņemšanu svinēs arī Ogres skvērā (Brīvības ielā 13), kur sešos vakaros īpašā svētku koncertā uzstāsies grupas „Colt” (Ogre), „Rock’n’Girls” (Sanktpēterburga, Krievija), „Louie Fontaine & The Starlight Searchers” (Liepāja\Dānija\ASV), „Bloody Heels” (Rīga), Anna Krista Ostrovska (Rīga), „The Sixties” (Ogre) un mūsdienu deju studija „Teixma” no Ogres.

* Kuldīgā valsts svētkus svinēs no pulksten 10.00 līdz vēlam vakaram un tos rīkos Latvijas armija. Svētku kulminācija būs militārā parāde, kura pulksten 12.00 sāksies Pilsētas laukumā. Brīvības svētku pasākumus Kuldīgā noslēgs Nacionālo bruņoto spēku orķestra koncerts – zaļumballe, kas no pulksten 18.00 līdz plkst.21.00 notiks Kuldīgas dārzā. Sīkāk internetā: www.sargs.lv.

3. Latviešu kino svētku maratons

Valsts svētkos, 4. maijā, jau devīto gadu pēc kārtas Rīgas kinoteātrī „Splendid Palace” notiks Latvijas filmu maratons – bezmaksas kinosvētki visas dienas garumā.

Pulksten 17.00 pirmizrādi piedzīvos režisora Ivara Selecka jaunā filma „Kapitālisms šķērsielā”. Pirms pirmizrādes seansa skatītājiem būs iespēja noskatīties divas iepriekšējās režisora filmas – „Šķērsiela” (11.30) un „Jaunie laiki šķērsielā” (13.30).

Savukārt animācijas seansā pulksten 10.30 pirmizrādi piedzīvos Nila Skapāna jaunais darbs „Kaķis maisā” un Edmunda Jansona „Kora turneja”, bet pulksten 20.00 pirmizrāde paredzēta Elīnas Eihmanes komiskajai spēles īsfilmai „Gūtenmorgens un Jāņi”. Pulksten 14.30 plašākai publikai pirmoreiz tiks demonstrēta Lailas Pakalniņas jaunākā dokumentālā filma „Četrdesmit divi” par Rīgas maratonu.

Vēl viena Latvijas filmu maratona tradīcija ir brīvdabas nakts seanss kinoteātra priekšpagalmā. Šogad programmā no pulksten 21.30 līdz 23.00 – atraktīva kaleidoskopiska montāža no padomju laika kinožurnālu sižetiem, kas stāsta par Rīgu un tās priekšpilsētām.

Jāteic, ka Lailas Pakalniņas filmu „Četrdesmit divi” no 5. maija ir iekļauta „Splendid Palace” repertuārā (5. maijā – pulksten 17.00). Ideja par filmu Lailai Pakalniņai iešāvās prātā pirms diviem gadiem, skrienot savu pirmo maratonu. „Četrdesmit divi” ir veltījums skrējējiem, kam ir katram savs stāsts par izaicinājumiem, cīņu ar sevi, noberztām kājām un prieku par finiša līniju. Vēl lielākā mērā filma ir veltījums līdzjutējiem un tiem, kuri vienmēr ir vēlējušies kļūt par maratona dalībniekiem, bet dažādu iemeslu dēļ to nevar izdarīt. Sīkāk internetā: www.splendidpalace.lv.

* 4. maijā Latvijas filmu maratons notiks arī Liepājas, Valmieras un Kuldīgas kinozālēs, bet 5. maijā - Cēsīs, Jelgavā un Siguldā. Sīkāk ar filmu programmu var iepazīties Nacionālā kino centra mājaslapā internetā: www.nfc.lv.

Video: Ivara Selecka Šķērsiela cauri laikiem

4. Vecmīlgrāvī atklās kultūras pili „Ziemeļblāzma”

Sestdien un svētdien, 4. un 5. maijā, Vecmīlgrāvī notiks vērienīga Ziemeļblāzmas kultūras pils un parka atklāšana. Atjaunošanas darbi tur ilga vairākus gadus.

Abas dienas parka teritorijā muzicēs dažādas grupas, populāri dziedātāji un mūziķi. Pasākuma dalībnieki varēs iesaistīties jautrās atrakcijās bērniem, radošās aktivitātēs, kā arī doties ekskursijā pa Ziemeļblāzmas pili un vērot jūru, Daugavu un Vecmīlgrāvja apkārtni no parkā atjaunotā skatu torņa.

4. maijā pasākumi Ziemeļblāzmas parkā sāksies jau pulksten 10.00 ar pūtēju orķestru koncertprogrammu un defilē. Parka centrālajā laukumā uzstāsies bērnu vokālie ansambļi un jauniešu kori. Vēlāk pasākuma apmeklētāji varēs baudīt vairāku grupu uzstāšanos, bet no pulksten 16.00 dziedās Žoržs Siksna, Samanta Tīna, Andris Ērglis, Lauris Reiniks un grupa „Credo”. Līdztekus aktivitātēm pils parkā, pasākuma apmeklētājiem būs iespēja doties ekskursijā pa pili. Pulksten 21.00 tiks iedegts kultūras pils „Ziemeļblāzma” dekoratīvais apgaismojums.

Savukārt 5. maijā jau no pulksten 12.00 parkā muzicēs gan pūtēju orķestri, gan džeza, vokālās un deju grupas, kā arī solisti Markuss Riva, Jenny May, Ieva Kerēvica un Daumants Kalniņš. Koncertu klausīties varēs arī pils kamerzālē, bet lielajā zālē būs iespēja vērot Rīgas Baleta teātra sniegumu. Tāpat pils telpās apmeklētāji varēs iesaistīties dažādās radošajās darbnīcās un turnīros, kā arī skatīties filmu par pils rekonstrukciju.  Arī pils parkā varēs iesaistīties spēlēs un rotaļās, vērot improvizācijas teātra priekšnesumus, piedalīties sportiskās aktivitātēs.

Ieeja pasākumos bez maksas. Sīkāk internetā: www.ziemelblazma.riga.lv .

Video: Noslēdzas „Ziemeļblāzmas” rekonstrukcija

5. Toma evaņģēlija stāsti Jaunajā Ģertrūdē

Rīgas Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā (Brīvības ielā 119) sestdien, 4. maijā pulksten 19.00 būs iespēja piedalīties muzikālā stāstā „7 Stories of The Gospel of Thomas”.

„7 Gospels” ir muzikāls projekts, kas radies, sadarbojoties atzītiem Latvijas jaunajiem māksliniekiem – diriģentam Jānim Ozolam un sitaminstrumentālistam, komponistam  Rihardam Zaļupem. Skaņdarbs ir balstīts uz 1945. gadā Ēģiptē atrasto sensacionālo piekto Toma Evaņģēliju („The Gospel Of Thomas”), un mūzikā tas atklāj Riharda Zaļupes ritmiskās ekspresijas, kā arī kora un instrumentu krāsaino saspēli liriski dramatisku Holivudas filmu noskaņās.

„7 Gospels” pirmatskaņojums 2010. gada nogalē izraisīja plašu rezonansi Latvijas mūzikas dzīvē. Skaņdarbs iemūžināts arī albumā, kurš bija 2010. gada Latvijas Mūzikas Ierakstu gada balvas dubults nominants. Tādēļ atsaucoties klausītāju lūgumam, izveidots jauns kopprojekts ar jaunu dalībnieku iesaistīšanos, lai Riharda Zaļupes radīto „7 Stories of The Gospel of Thomas” izpildītu jaunā muzikālā kvalitātē. 

„Es vienmēr priecājos, kad izpilda manu mūziku. „7 Gospels” radīšanas procesā tika ieguldīts ļoti apjomīgs darbs un man prieks, ka cilvēkiem ir interese un mums ir iespēja šo skaņdarbu atskaņot vēlreiz. „7 Gospels” ir man īpašs arī tādēļ, ka pats to spēlēju, turklāt, „Xylem TRIO” sastāvā kopā ar brāļiem Raimondu un Oskaru Petrauskiem. Ikdienā esam tik aizņemti ar dažādiem darbiem un projektiem, ka koncertēšana kopā mums pašiem ir kā svētki,” saka Rihards Zaļupe.

4. maija koncertā diriģenta Jāņa Ozola vadībā apvienosies jauniešu koris „Maska”, koris „Pa saulei” un Praktiskās estētikas skolas jauktais koris „Anima”, kā arī „Xylem TRIO”.

Biļešu cena: Ls 5 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.jaunagertrudesdraudze.lv.

6. Maģiskā dejas pasaule Ķīpsalā

Šajā nedēļas nogalē Ķīpsalas starptautiskajās izstāžu hallēs notiek starptautiskais dejas mākslas festivāls „Magic Dance Expo 2013” – gada nozīmīgākais dejas mākslas pasākums Latvijā, kas kopā pulcē visdažādāko stilu deju kolektīvus, individuālos māksliniekus un pedagogus, lai prezentētu gan profesionāļiem, gan interesentiem ievērojamu dejas mākslas pārdzīvojumu, gan skatoties un baudot, gan piedaloties un mācoties.

„Magic Dance Expo” ietvaros Ķīpsalas izstāžu centrā uz vairākām skatuvēm un deju grīdas līdztekus risināsies deju šovi, paraugdemonstrējumi un koncerti, vairāku deju virzienu čempionāti un konkursi, savukārt ekspozīcijā tiks prezentētas visdažādākās deju skolas un deju apmācību studijas, kā arī dejas mākslas nozares preces un pakalpojumi – sākot ar deju tērpiem un apaviem līdz pat mācību līdzekļiem un deju studiju aprīkojumam.

Sestdienas, 4. maija, programmā: no pulksten 9.30 līdz 18.00 - 2. starptautiskās sporta deju sacensības „Magic Dance 2013”; no pulksten 10.00 līdz 20.00 - deju festivāls „Karaļa deja 2013”; pulksten 19.30 - starptautisko sporta deju sacensību „Magic Dance 2013” fināls un vakara šovs.

Svētdienas, 5. maija, programmā: no pulksten 9.00 līdz 13.00 - Latvijas „Show Dance 2013” čempionāts; pulksten 12.00 - starptautiskā deju konkursa „Magic Dance CUP” pusfināls; no pulksten 13.00 līdz 20.00 – „Open Latvia Street Dance Cup 2013; pulksten 18.00 - starptautisks deju konkurss „Magic Dance CUP”

Biļesu cenas: uz izstādes dienas pasākumiem (4. maijā no pulksten 10.00 līdz 18.00, 5. maijā – no pulksten 10.00 līdz 16.00) – Ls 2,5 (ģimenes biļete – ls 6); uz „Magic Dance 2013”  un „Magic Dance CUP” finālu – Ls 5 – 7 („“Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

Video: Fransiss Alehandro Kardoso  „Britain’s Got Talent 2010” pusfinālā

7. Rīgas izstāžu ceļvedis: mākslinieku monologi Gaļas paviljonā, kustīgie dzejoļi, labais postmodernisms

* Mākslas muzeja „Rīgas Birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā) Lielajā izstāžu zālē ar ekspozīcijas turpinājumu Boses zālē līdz 16. jūnijam skatītājiem ir atvērta ievērojamā poļu mūsdienu mākslinieka, režisora un dzejnieka Leha Majevska personālizstāde „4 kustīgi dzejoļi”. Leha Majevska audiovizuālais projekts aptver četrus no viņa lielākajiem videodarbu cikliem: „Dievības”, „Dzejnieka asinis”, „Brēhela svīta” un „Stirnu istaba”, kas tapuši dažādos gados un tika eksponēti prestižos pasaules muzejos un mākslas izstādēs. Katrs redzamais attēls ir kā vizualizēts kustīgs dzejolis, kuru var skatīt gan atsevišķi, gan kontekstā ar citiem. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Rīgas Mākslas telpā Kungu ielā 3 atklāta laikmetīgās mākslas izstāde „Ingredients”, kurā pirmoreiz Latvijā varam redzēt vairāku pazīstamu ārzemju un pašmāju mākslinieku jaunākos darbus. „Izstādes pamatā ir ticība, ka postmodernismā ir kaut kas labs. Izstādi formē paļāvība, ka mūsdienas, kas bieži vien tiek apspriestas kā zaudējumu un vilšanos summa, ir nevis kādas slavenas pagātnes neizdevusies nākotne, bet pašas-par-sevi,” komentē izstādes kuratore Inga Šteimane. Viņa norāda, ka izstādē būs kultūras recepšu un mākslas iespējamības pētījumi. Izstādē var arī noskatīties britu Džeremija Dellera un Nika Abrahama filmu „Mūsu hobijs ir Depeche Mode”, kas veltīta slavenās grupas faniem visā pasaulē. Sīkāk internetā: www.artspace.riga.lv .

* Rīgā, Vidzemes tirgus vēsturiskajā jūgendstila arhitektūras piemineklī - Gaļas paviljonā, līdz 19. maijam ir aplūkojama festivāla „Mākslas dienas 2013. Mākslinieka monologs” darbu izstāde, kurā aplūkojami17 gleznotāju un 13 tēlnieku no Latvijas, Vācijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas un Krievijas darbi.

Video: Mākslinieku monologs Vidzemes tirgus Gaļas paviljonā (LTV „Labrīt, Latvija!”)

* Pastaigājoties pa galvaspilsētu, nav ātri jāskrien garām rekonstruējamajai Nacionālā Mākslas muzeja galvenajai ēkai Krišjāņa Valdemāra ielā. Tās būvžogs pārtapis košā pilsētvides izstādē, kas vēsta par muzeja ēku un tās rekonstrukciju. Ekspozīcija papildināta ar 22 latviešu vecmeistaru gleznu reprodukcijām. Drīzumā mākslas darbu reprodukcijas būs skatāmas arī uz Elizabetes ielai piegulošā būvžoga posma.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Evija Trifanova/LETA