Latvija ir pirmajā vietā AIDS slimnieku skaita ziņā. VIDEO
Latvijā ir vislielākais AIDS slimnieku īpatsvars Eiropas Savienībā. Statistika liecina, ka situācija neuzlabosies arī šogad. Pašlaik ar AIDS Latvijā slimo 1248 cilvēki. Attēlā: AIDS mirušo piemiņas vieta pretī Rīgas Centrālajai dzelzceļa stacijai.
Sabiedrība
2013. gada 22. maijs, 18:37

Latvija ir pirmajā vietā AIDS slimnieku skaita ziņā. VIDEO

Jauns.lv

Mediķi un sociālie darbinieki ceļ trauksmi – Latvija ir pirmā vietā AIDS pacientu skaita ziņā! Savukārt HIV inficēto skaita ziņā mēs esam otrā vietā Eiropā, uzreiz pēc Igaunijas.

Atbalsta centra visiem, kurus skar HIV/AIDS, „Dialogs” vadītāja Ruta Kaupe TV24 saka, ka Latvijā šajā jomā valda „melnā statistika”. Salīdzinot ar iedzīvotāju kopskaitu Latvijā ir vislielākais AIDS slimnieku skaits ES. Savukārt HIV inficēto ziņā mēs Eiropā esam otrajā vietā, uzreiz pēc Igaunijas. Pašlaik Latvijā ir 5642 HIV inficētie, no kuriem 1248 ir jau AIDS stadijā.

Neiepriecinoša statistika mūs gaida arī nākotnē. Jā pērn no AIDS mira 114 cilvēki, bet aizpērn – 116, tad šogad tiek lēsts, ka no šīs slimības nomirs jau 120 slimnieki. Vairums AIDS pacientu ir intravenozo narkotiku lietotāji, bet tas nenozīmē, ka šī ļaunā slimība nevar skart jebkuru no mums. Jāuzsver, ka AIDS diagnoze Latvijā ir uzstādīta arī 18 bērniem.

Šo tendenci ir iespējams apturēt, ja vien mēs visi mainītu savu attieksmi pret AIDS un, protams, pret savu veselību kopumā, saka „Dialoga” sociālo programmu koordinatore Agita Sēja. Par HIV/AIDS problēmu Latvijā skatieties TV24 videosižetā – sarunu ar Rutu Kaupi un Agitu Sēju.

AIDS pacientu īpatsvars Latvijā - lielākais ES (TV 24)
Seksuālo minoritāšu un viņu draugu apvienības „Mozaīka” zibakcija pret homofobiju „Hugs and Kisses” pie Brīvības pieminekļa
Kasjauns.lv/Foto: Edijs Pālens/LETA