Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 8. un 9. jūnijā
Kultūra
2013. gada 7. jūnijs, 11:43

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 8. un 9. jūnijā

Jauns.lv

Šajās brīvdienās varam piedalīties vairākos lielos pilsētas un novadu svētkos. Dvīņu pilsētas Valka un Valga kopīgi svin festivālu „Skanošā Livonija”. Necerēti krāšņas solās būt Daugavpils dzimšanas dienas svinības, kurās lielo svētku koncertu sniegs „Prāta vētra”.

Tāpat novadu svētkus svinēs arī Aizkrauklē, Madonā un Elejas muižā. Ar Dānijas Karaļnamu jābrauc iepazīties izstādē Rundāles pilī. Tāpat ir arī vairākas citas jaunas un aizraujošas mākslas un izzinošas izstādes gan Rīgā, gan citviet Latvijā. Piemēram, Rīgā, Ķīpsalā būs gan aizraujošs ceļojums Leonardo da Vinči noslēpumu pasaulē, gan arī varēs sastapties ar izcilākajiem suņiem. Savukārt Saulkrastos varēsim apmīļot kaķus. Starp citu, ja neesat izsprieduši, uz kuru pludmali brīvdienās doties, iesakām Saulkrastus. Senā Neibāde šajā nedēļas nogalē pa prātam būs visiem – gan skaļu ballīšu, gan dižu motoru, gan kaķu cienītājiem...

1. Dvīņu pilsētu – Valkas/Valgas festivāls „Skanošā Livonija”

Līdz 11.jūnijam ar dvīņu pilsētu festivālu „Skanošā Livonija” latviešu Valka un igauņu Valga kopīgi svin pilsētas svētkus. Pirms 727 gadiem apdzīvota vieta Walck pirmo reizi minēta rakstos, bet pirms 429 gadiem Polijas karalis Stefans Batorijs piešķīra Walk pilsētas tiesības. Abas dvīņu pilsētas dzimšanas dienu kopā svin jau devīto gadu.

Kā jau katru gadu, arī šogad svētki ir notikumiem bagāti. Notiek jau tradicionāli pasākumi – gadatirgus, dažādas sacensības, atrakcijas un radošās darbnīcas, amatiermākslas kolektīvu koncerti, Pedeles laivu rallijs, Lielā Ratu Pastaiga. Savukārt grafiti meistarklases, lidojums ar gaisa balonu, velotriāla šovs „Greentrials Bike Tour” – tie ir pasākumi, kas svētku ietvaros šogad notiek pirmo reizi.

Valkā sestdienas, 8. jūnija, rīts sāksies ar gaisa balona lidojumu saullēktā. Nedaudz vēlāk, pulksten 11.00 Valkas centrā spēlēs pūtēju orķestris, Lugažu laukumā sāks darboties radošās darbnīcas un piepūšamās atrakcijas. Savukārt pulksten 12.00 pie Valkas kultūras nama tiks dots starts jau otrajai Lielajai Ratu pastaigai. Pulksten 13.00 pie Valkas kultūras nama sāksies bērnu koncerts. Plānots, ka pulksten 16.00 Valkas stadionā sāksies dažādas jautras un sportiskas sacensības gan komandām, gan individuāli. Sestdienas vakarā, pulksten 22.00 Radošajā telpā „309. kabinets” notiks grafiti afterparty, bet Lugažu laukumā būs svētku balle, kurā spēlēs grupa „Tequila band”.

Savukārt igauņu Valgā sestdien, 8. jūnijā, būs Livonijas gadatirgus, motociklu triku meistaru sacensības un Valgas apriņķa deju svētki.

Svētdiena tradicionāli būs sportisku aktivitāšu diena. Valgā, pie „Rimi” būs mopēdu sacensības, šaušana ar gaisa šautenēm, šovs „Greentrials Bike Tour” (Latvija). Kā ik gadu, notiks arī laivu rallijs pa Pedeles upi. Sīkāk internetā: www.valka.lv.

2. Daugavpils pilsētas svētki

Šajās brīvdienās ir Daugavpils pilsētas svētku „Mana pils Daugavpils – iespēju pilsēta” kulminācija. Svinot savas pilsētas 738. dzimšanas dienu, daugavpilieši piedāvā vērienīgu svinību programmu, kādu līdz šim pilsētas svētku laikā viņi vēl nav piedāvājuši. Būs vairākas koncertu skatuves, uz vienas no tām uzstāsies „Prāta vētra”, nakts ballīte, svētku uguņošana un daudz kas cits...

Svētkos visus priecēs koncerti uz vairākām skatuvēm pilsētas centrā, bērniem būs izklaides atrakcijas, bet pieaugušajiem – svētku tirdziņš, jauniešiem – nakts diskotēkā. Pilsētas viesi varēs apbrīnot Daugavpils arhitektūras savdabību, restaurēto cietoksni un svētku uguņošanu.

Ja pirms diviem gadiem Daugavpils pilsētas svētki bija veltīti jaunatnei, pērn sportam, tad šogad svētkos tiks sumināti pilsētas uzņēmēji, kuri veido Daugavpils darījumu vidi, radot pilsētai biznesa un tūrisma pamatu.

* Sestdien, 8. jūnijā, pie tirdzniecības centra „Solo” notiks ielu basketbolu un ielu vingrošanas čempionāts. Uz piecām koncertu skatuvēm Rīgas ielā no pulksten 12.00 līdz 21.00 uzstāsies Daugavpils un citu pilsētu dažādu žanru radošie kolektīvi. Pulksten 14.00 sāksies svētku gājiens pa Rīgas ielu līdz Vienības laukumam. Pulksten 20.00 Daugavmalā varēs vērot ekskluzīvu Avio šovu, bet deviņos vakarā Vienības laukumā koncertu sniegs grupa „Prāta vētra”. Pulksten 23.00 būs vērienīga svētku uguņošanu un tās atspulgs Daugavas ūdeņos, kurai sekos nakts diskotēka Daugavpils Olimpiskajā centrā.

* Svētdien, 9. jūnijā, svētki turpināsies ar muzikāliem koncertiem, izklaides atrakcijām bērniem, rosību svētku tirdziņā un daugavpiliešu viesmīlību. Koncertos uzstāsies: „Dabasu Durovys”, „Triānas parks”, „Diskomafija” (Krievija), „Biplan” (Lietuva), „AC/DC Tribute.lt” (Lietuva), estrādes solisti, muzikālie ansambļi, orķestri un sporta un deju kolektīvi. Daugavpils pilsētas svētki svētdien izskanēs pulksten 23.00. Sīkāk internetā: www.daugavpils.lv .

Daugavpils pilsētas svētki

3. Novadu svētki Aizkrauklē, Madonā un Elejas muižā

Šajā nedēļas nogalē novada svētkus svinēs ari citviet Latvijā – gan Alūksnes pludmalē un Elejas muižas parkā, gan Madonā:

* Sestdien, 8.jūnijā, Aizkrauklē svin gan novada, gan Sporta svētkus. Svētku aktivitātes notiks pilsētas stadionā un pie tā, muzejā, pludmalē pie Kapteiņa krodziņa un Aizkraukles pagasta estrādē. Visi pasākumi būs bez maksas.

Teritorijā ap stadionu no pulksten 10.00 - Amatnieku un uzņēmēju produkcijas gadatirgus, prezentācijas un atrakcijas; pie 1.vidusskolas - koncerts „Dziedam kopā Aizkrauklei” un pasaules karaoke čempionāta atlase; muzejā „Kalna Ziedi” pulksten 12.00 - Ingunas Skujas un Melissas Braden dekoratīvo porcelāna trauku kolekcijas izstādes atklāšana. Aizkraukles pagasta estrādē pulksten 19.00 sāksies Aizkraukles novada Tautas mākslas kolektīvu un viesu koncerts „Lai top”, bet pulksten 21.00 zaļumballē spēlēs brāļi Atis un Jānis Auzāni.

Visas dienas garumā pludmalē pie Kapteiņa krodziņa, pilsētas stadionā un centrālajā laukumā, kā arī pie kultūras nama dažādas sportiskas aktivitātes. Sīkāk internetā: www.aizkraukle.lv.

* Arī Madonā šajās dienās svin pilsētas svētkus. Skolās ielā sestdien, 8. jūnijā, notiks Amatnieku un vietējo ražotāju tirdziņš, kā arī norisināsies plaša kultūras pasākumu programma pie 2. vidusskolas, Mīlestības graviņā pie strūklakas, kartinga trasē un Priežu kalniņā. Pulksten 17.30 no Saieta laukuma uz pilsētas estrādi dosies Madonas Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens, bet pašu svētku lielkoncerts sāksies pulksten 18.00.

Svētdien, 9.jūnijā, pulksten 10.00 Saieta laukumā sāksies Ielu basketbola turnīrs, bet no pulksten 12.00 kinoteātrī „Vidzeme” rādīs gan animācijas filmu programmu bērniem, gan jauno Ivara Selecka dokumentālo filmu „Kapitālisms šķērsielā”. No pulksten 14.00 Madonas pilsētas kultūras namā tiks svinēta mūsdienu deju grupas „Aliens” 15 gadu jubileja. Sīkāk internetā: www.madona.lv.

* Sestdien, 8. jūnijā, ar plašu kultūras programmu un amatnieku tirdziņu Jelgavas novads svinēs novada svētkus Elejas muižas parkā. Novada svētku devīze šogad ir „Nekur nav tik labi kā mājās”, pulcinot mazos Jelgavas un Ozolnieku novada dziedātājus un dejotājus dienas pirmajā pusē – no pulksten 12.00 līdz 17:00.

Ar jautru un netipisku programmu Jelgavas novada koru un vokālo ansambļu koncertam pulksten 20.00 aizsāksies novada svētku vakara daļa. Svētku kulminācija gaidāma pulksten 22.00, kad sāksies deju uzvedums „Virs uguns rokas turi”, izdejojot Dziesmu un deju svētku cikla „Tēvu laipa” repertuāru un kā centrālo tēmu izvijot uguns spēka simbolismu. Efektu paspilgtinās gaismu šovs. Pēc tam līdz agram rītam sekos nakts balle kopā ar „Bellakords” un „Tirkizband”. Sīkāk internetā: www.jelgavasnovads.lv.

4. Saulkrastos ne tikai pludmale, bet arī amerikāņu auto, kaķi un ballītes

Šajās brīvdienās ir vairāki iemesli, lai dotos uz Saulkrastu pludmali. Sestdien un svētdien Saulkrastos būs vairāki pasākumi, kuri uz Neibādi aicinās doties gan ballīšu cienītājus, gan kaķmīļus un limuzīnu fanus. Vienlaikus varēsiet arī sauļoties un peldēties jūrā.

* Sestdien, 8. jūnijā, pulksten 12.39 Saulkrastos sāksies 8. starptautiskais amerikāņu auto salidojums „Saulkrasti 2013. Wanted!”. Uz biedrības „Amerikāņu auto klubs” rīkoto salidojumu tiek spodrinātas un vestas automašīnas ne tikai no visām Latvijas malām, bet arī no Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Baltkrievijas un Krievijas. Saulkrastos būs apskatāmi turpat vai katru 20. gadsimta dekādi pārstāvoši auto. Spārnotie auto būs no 50. gadiem, 60. - 70. gadus pārstāvēs ASV autobūves lepnums „Cadillac”, ar muskuļiem leposies „Mustang”, „Corvette”, „Camaro” un „Firebird”. Par pasākuma muzikālo noformējumu rūpēsies rockabilly grupas no Latvijas un Igaunijas.

Koncerts un auto izstāde notiks Saulkrastu centrā Saules laukumā.. Programmā: pulksten 12.30 - Amerikāņu auto parādes brauciens; no pulksten 14.30 līdz 17.00 - Auto izstāde Ainažu ielā un koncerts Saules laukumā Ieeja bez maksas! Vakara programma – koncerts viesnīcas „Minhauzens Unda” teritorijā sāksies pulksten 21.00 (ieeja – Ls 3). Sīkāk internetā: www.uscars.lv .

* Sestdien, 8.jūnijā, pulksten 20.00 Saulkrastu pludmales bārā „Koklītes” norisināsies pasākums „Saulkrastu Saulrieti”. Tas ir pasākums cilvēkiem, kuri spēj novērtēt skaistu deju mūziku un fantastisku atmosfēru. Šajā „Saulkrastu Saulrietu” sērijas pasākumā savus neaizmirstamākos setus spēlēs dīdžeji Dep, D-Stone, Mike Discoid, Jun-Junior, kā arī būs speciāla rīta „Liquid Funk” programma no dīdžejiem Praia, Jr. un Pele. Būs mūzika no saulainiem breaks un progressive house līdz dziļākiem deep house un skaistiem soulful house ritmiem. Ieeja bezmaksas. Sīkāk internetā: www.koklites.lv .

* Sestdien un svētdien, 8. un 9. jūnijā, Saulkrastos notiks arī starptautiska kaķu izstāde, kurā pulcēsies vairāk nekā 230 skaisti sapucētu kaķu. Šāda mēroga izstāde Saulkrastos notiks pirmo reizi un to rīko Kaķu mīļotāju klubs „Selēna”. Izstādē tiks pārstāvētas vairāk nekā 25 dažādas kaķu šķirnes – skatītāji klātienē varēs apskatīt karaliskos persiešus, par maigiem milžiem dēvētos Meinkūnus, ekstravagantos Abesīnijas un Somālijas kaķus, raibos Bengālijas šķirnes kaķus, retos Ragdollus, nerātnos Amerikas sprogaušus un citus. Izstāde notiks Saulkrastu sporta centrā (Smilšu ielā 3) no pulksten 10.00 līdz 16.00. Ieeja bez maksas. Sīkāk internetā: www.selena.cfca.lv .

5. Ķīpsalā – vērienīgā suņu izstādē rējēji sacentīsies par Rīgas kausu

Ķīpsalas izstāžu centrā sestdien un svētdien, 8. un 9. jūnijā, norisināsies starptautiskā suņu izstāde „Crufts Riga/Rīgas kauss 2013”. Tajā divās dienās kopumā piedalīsies 3000 labākie visdažādāko šķirņu suņi no Latvijas un ārvalstīm, lai cīnītos par iespēju tikt kvalificētiem pasaulē prestižajai suņu izstādei „Crufts 2014” Birmingemā, Lielbritānijā.

Abās izstādes dienās apmeklētājiem būs iespēja sekot līdzi suņu vērtēšanai ringos. Suņu izstādi dienas garumā kuplinās dažādi aizraujoši suņu paklausības un kanisterapijas paraugdemonstrējumi, kas allaž izraisa lielu skatītāju interesi. Savukārt abas izstādes dienas noslēgsies ar krāšņu labākā izstādes suņa izvēli, kurā piedalīsies visu šķirņu uzvarētāji.

Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece saka: „Šīs izstādes ir unikālas ar to, ka apmeklētājiem ir iespēja ik dienu redzēt visu Starptautiskās Kinoloģiskās federācijas desmit grupu suņus – aitusuņus un ganusuņus, pinčerus, šnaucerus, molosus, terjerus, takšus, špicus un pirmatnējās šķirnes, dzinējsuņus un to radniecīgās šķirnes, putnusuņus, retrīverus un ūdenssuņus, kompanjonsuņus un kurtus.”

Izstādes apmeklētāji ne tikai varēs aplūkot suņus, bet arī saņemt pieredzējušu speciālistu konsultācijas par dažādām suņu šķirnēm, to turēšanu, kopšanu un dresūru. Līdztekus suņu izstādei būs arī plaša zooindustrijas preču un pakalpojumu ekspozīcija.

Klučniece teic, ka „Crufts” ir viena no lielākajām un prestižākajām suņu izstādēm pasaulē. Ikviena suņaudzētāja sapnis ir izaudzēt suni, kurš spētu šādā izstādē kļūt par labāko pārstāvi savā šķirnē. Uzvara kvalifikācijas izstādē „Crufts Rīga/Rīgas kauss 2013” sniegs iespēju sunim piedalīties prestižajā suņu izstādē „Crufts 2014” Birmingemā.

Izstādes darba laiks: no pulksten 10.00 līdz 18.00. Biļešu cenas: Ls 3 (bērniem līdz 18 gadiem, studentiem, pensionāriem – Ls 2, ģimenes biļete – Ls 7. Sīkāk internetā: www.bt1.lv .

6. Dižā Renesanses uzgudrotāja da Vinči kods Ķīpsalā un RTU galvenajā ēkā

Sestdien, 8. jūnijā, suņu izstādes apmeklējumu Ķīpsalā varat savienot ar aizraujošu pastaigu zinātnes pasaulē. 8. jūnijā no pulksten 10.00 līdz 15.00 Ķīpsalā laukumā starp Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) fakultātēm Āzenes ielā, notiks RTU atbalstīts pasākums „Jaunais da Vinči”, kura laikā ģimenes ar bērniem un jaunieši aicināti piedalīties radošajās darbnīcās, kuru pamatā būs 15. gadsimta itāļu zinātnieka Leonardo da Vinči izgudrojumi.

Pasākuma laikā būs pieejamas piecas radošās darbnīcas, kurās bērni un jaunieši izgatavos izpletņus, katapultas, lielgabalus, saliekamos tiltus un litogrāfijas, izmantojot preses mašīnu. Pēc modeļu izgatavošanas notiks to pārbaude – izpletņu un katapultu mešanas sacensības, šaušana mērķī ar izgatavotajiem lielgabaliem un saliekamo tiltu izturības pārbaudījumi.

Savukārt no pulksten 14.00 līdz 16.00 RTU galvenajā ēkā (Kaļķu ielā 1, Vecrīgā) visi varēs apmeklēt pēc Leonardo da Vinči zīmējumiem un rokrakstiem darināto mašīnu un ierīču modeļu izstādi „Leonardo ģēnijs”, kurā būs iespēja apskatīt vairāk nekā 50 izgudrojumu.

„Projekta gaitā bērni iegūs papildu zināšanas par vienu no ievērojamākajiem izgudrotājiem Leonardo da Vinči, kā arī attīstīs savas radošās iemaņas un izgudrotāja garu. Iegūstot padziļinātu izpratni par dažādu mums apkārtesošu lietu mehāniku un to rašanos, dalībnieki ne tikai kvalitatīvi pavadīs brīvo laiku, bet arī – izkops sociālās prasmes,” stāsta RTU Sagatavošanas kursu nodaļas vadītājs Oskars Lūsis.

Jāatgādina, ka Leonardo da Vinči (1452 – 1519) ir visapbrīnojamākā renesanses laika personība gan mākslā, gan virknē citu jomu: fizikā, mehānikā, anatomijā, astronomijā un citās. Leonardo bija nenogurstošs pētnieks, kaislīgs mākslinieks, zinātnieks un izgudrotājs, kura mākslas darbi un rokraksti daudzu gadsimtu garumā ir fascinējuši un bijuši nebeidzams iedvesmas avots un pētniecības materiāls gan māksliniekiem, gan dažādu jomu zinātniekiem. Sīkāk internetā: www.rtu.lv.

7. Izstāžu ceļvedis:

* Laikmetīgās mākslas centrā „kim?” (Maskavas ielā 12/1, Rīgas Centrāltirgus spīķeros)     sadarbībā ar Laikmetīgās kultūras centru „Garāža” (Maskava, Krievija) atklāta izstāde „Alternatīvā mode pirms glancētajiem žurnāliem, 1985 - 1995”.

Izstāde aptver laika posmu, kad jaunie modes mākslinieki ļāvās brīvībai un drosmīgi īstenoja sevi modes un mākslas pasaulē, kad Krievijas un citu bijušo padomju republiku jaunajos tirgos ienāk glancētie modes izdevumi. Zīmīgi, ka Latvijā šo laiku iezīmē Nepieradinātās Modes asambleja modes mākslinieka Bruno Birmaņa iniciatīvā. Sīkāk internetā: www.kim.lv .

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Vecrīgā) skatāma tekstilmākslinieces Ainas Muzes personālizstāde „Raksti un pieraksti”. Aina Muze (1943) ir viena no pazīstamākajām latviešu tekstilmākslas skolas vecākās paaudzes pārstāvēm.

Šogad, atzīmējot savas dzīves jubileju, meistare plašajai ekspozīcijai apkopojusi darbus, kas radīti laika posmā no 1990. līdz 2013. gadam, kad viņas jaunradē vērojamas būtiskas pārmaiņas – joprojām paliekot uzticīga gobelēna tehnikai, māksliniece lielu radošās enerģijas daļu velta citam izpausmes veidam – tekstilmozaīkai. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv .

* Latvijas Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvārī 31, Rīgā) līdz 20. jūlijam norisinās Dizaina diplomandu dienas „KAM”, kuru ietvaros ir skatāma jauno dizaineru izstāde.

Šogad Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļu absolvē 36 jauni dizaineri, kuri ir gatavi dalīties ar saviem diplomdarbiem, lai plašākam nozares speciālistu un interesentu lokam stāstītu un atbildētu uz jautājumu „Dizains kam?” un piedāvātu dizaina risinājumus, kas trāpa mērķī – uzlabo vidi, kurā dzīvojam, un sniedz savu artavu Latvijas konkurētspējas celšanā. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Galerijā „Istaba” (Krišjāņa Barona ielā 31, Rīgā) līdz 13. jūlijam skatāma kokgriezēja Kārļa Lūša piemiņas izstāde „Krāsainie koka cilvēciņi”, kurā koši krāsoto, no liepas koka griezto figūriņu rindas atgādinās par sirsnīgā vilzēnieša personību un spilgto talantu. „Kārlis Lūsis (1937 – 2010) visu mūžu strādājis par mehanizatoru. Parupji veidotas, bet oriģinālas un ļoti vitālas sīkplastikas figūriņas viņš, laiku īsinādams, ar kabatas nazi sāka griezt 60 gadu vecumā. Visbiežāk – cilvēciņus ar dažādām cepurēm, raksturiem un temperamentu, reizēm ar asprātīgu humoru tēlus paspilgtinot,” par Kārļa Lūša darbiem saka mākslas zinātnieks Aivars Leitis. Kārlis Lūsis piedalījies vairākās naivās mākslas darbu izstādēs gan Latvijā, gan citur pasaulē.

Kārļa Lūša naivie cilvēciņi (LTV „Labrīt, Latvija!”)

* Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā atklāta izstāde „Uzpirksteņi stāsta”, kurā aplūkojama Daiņa Matīsa kolekcija. Tajā uzzināsim gan to, ka leģenda vēsta, ka visvecākie uzpirksteņi esot atrasti Krievijā.

Arheoloģiskajos izrakumos Maskavā atrasti kauli, kurus mamutu mednieki pirms 30 000 gadu izmantoja, lai šūtu un izrotātu darinājumus no ādas, gan arī daudz jaunākus interesantus faktus par uzpirksteņiem. Sīkāk internetā: www.jvmm.lv .

* Rundāles pils Lielajā galerijā apskatāma unikāla dāņu fotogrāfu Torbena Eskeroda un Roberto Fortunas veidota foto izstāde „Atjaunotais Karaļnams” par vērienīgajiem Frederika VIII pils restaurācijas darbiem. Izstāde vizuāli atspoguļo grandiozu Frederika VIII pils rekonstrukcijas darbu rezultātu, kas tika veikti laikā no 2004. līdz 2010.gadam Amalienburgā Kopenhāgenā, lai pils kļūtu par piemērotu un ērtu oficiālo Dānijas Kroņprinča ģimenes rezidenci. Sīkāk internetā: www.rundale.net .

Dānijas Karaļnams
Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Bulls Press