Atstājot atvadu vēstuli, pazudusi kukuļņemšanā vainotā Rīgas domes darbiniece Ārija Stabiņa
Radiniekiem adresētā vēstulē Ārija Stabiņa raksta, ka šī ir pērkama valsts un pēc ilgām pārdomām viņa to pamet. No vēstules konteksta nojaušams, ka viņa neatgriezīsies, ziņo raidījums "Nekā personīga".
112
2013. gada 16. jūnijs, 19:29

Atstājot atvadu vēstuli, pazudusi kukuļņemšanā vainotā Rīgas domes darbiniece Ārija Stabiņa

Jauns.lv

Pazudusi kukuļņemšanā vainotā Rīgas domes Dzīvokļu pārvaldes priekšniece Ārija Stabiņa, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījuma veidotājiem ir zināms, ka pirmdien Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūgs tiesu mainīt Stabiņai drošības līdzekli un piemērot apcietinājumu.

Kā vēsta "Nekā personīga", viņa atstājusi atvadu vēstuli un Stabiņas atrašanās vieta pašreiz nav zināma.

Stabiņu aizturēja septembrī, aizdomās par kukuļa pieņemšanu. Stabiņa divus mēnešus atradās apcietinājumā un, iznākot no ieslodzījumu vietas, uzrakstīja atlūgumu. Dienu pirms vēlēšanām, 31.maijā, prokuratūra pret Stabiņu sāka kriminālvajāšanu, taču pēc apsūdzības raksta viņa neatnāca un atsūtīja slimības lapu.

Dažas dienas vēlāk viņas bērni saņēma Stabiņas rakstisku ziņu. Radiniekiem adresētā vēstulē Stabiņa raksta, ka šī ir pērkama valsts un pēc ilgām pārdomām viņa to pamet. No vēstules konteksta nojaušams, ka viņa neatgriezīsies, ziņo raidījums.

Stabiņas ģimenes savrupmājā Ādažos durvis esot vaļā, taču saimniekus nemanot. Kaimiņi pēdējo reizi Stabiņu redzējuši aptuveni pirms divām nedēļām.

Mājai līdz aprīlim bija uzlikts arests, bet līdzko KNAB to noņēma, Stabiņa pusi mājas nodeva meitai. Radinieki nav vērsušies policijā, lai tā sāk Stabiņas meklēšanu, vienīgi darījuši tiesībsargiem zināmu viņas atstātās vēstules saturu. Ādažu māju šonedēļ sešas stundas nesekmīgi pārmeklējuši KNAB darbinieki. Kur varētu būt viņu kliente, nezinot arī Stabiņas advokāti. Viņi kriminālprocesā parakstījušies par informācijas neizpaušanu, vēsta "Nekā personīga".

Stabiņai drošības līdzeklis aizliedz izbraukt no valsts. No apcietinājuma bijušo domes amatpersonu izlaida pret drošības naudu - 15 000 latu.

Kā ziņots, KNAB izmeklētājs Stabiņu rosināja saukt pie kriminālatbildības, jo uzskatīja, ka bijusī Dzīvokļu pārvaldes amatpersona, izmantojot starpniekus, iespējams, ilgstoši pieņēmusi kukuļus saistībā ar iesniegumu izskatīšanas organizēšanu un lēmumu pieņemšanu par pašvaldības dzīvokļu beztermiņa īres tiesību piešķiršanu.

Atsevišķā lietvedībā izdalītajā kriminālprocesā aizdomās turētā amatpersona ir iesaistīta piecās iespējamo noziedzīgo nodarījumu epizodēs, iepriekš informēja KNAB pārstāve Inga Šaboha.

Iegūto pierādījumu kopums deva KNAB izmeklētājam pamatu uzskatīt, ka kāda juridiskā persona par darbību veikšanu tās interesēs devusi kukuļus Rīgas domes amatpersonai, izmantojot starpniekus. Pret šo juridisko personu KNAB izmeklētājs sāka procesu un ierosināja piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli par kukuļa došanu saskaņā ar KL 323.panta 1.daļu, iepriekš pastāstīja Šaboha.

Lai saprātīgos termiņos panāktu krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu, kā arī pērn septembrī ierosinātās lietas lielā apjoma dēļ KNAB izmeklētājs ierosināja un Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors krimināllietu sadalīja.

Patlaban KNAB lietvedībā turpinās kriminālprocess pret pārējām aizdomās turētajām personām par iespējamo iesaistīšanos vairāk nekā 20 noziedzīgo nodarījumu epizodēs. Visām aizdomās turētajām personām noteikti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.


LETA/ Foto: Evija Trifanova/ LETA