Vidzeme nabadzības ziņā neatpaliek no Latgales. VIDEO
Vidzemē nemaz nav labāk kā par ekonomiski atpalikušo uzskatītajā Latgalē, liecina „Swedbank” ekspertu pētījums.
Novadu ziņas
2013. gada 19. jūnijs, 20:11

Vidzeme nabadzības ziņā neatpaliek no Latgales. VIDEO

Jauns.lv

Latgale nav vienīgais Latvijas „rūpju bērns” – tā secināts „Swedbank” ekonomistu pētījuma rezultātos. Izrādās, ka Vidzeme daudzos iedzīvotāju pārticību raksturojošos rādītājos ir vien pussolīti priekšā jau ilgu laiku par nabadzīgāko uzskatītajai Latgalei.

Izrādās, ka Vidzeme iedzīvotāju vidējās mēneša izpeļņas un ekonomiskās aktivitātes līmeņa ziņā tikai par mata tiesu pārspēj par ekonomiski visatpalikušāko Latvijas reģionu uzskatīto Latgali, secināts „Swedbank” ekspertu pētījumā, vēsta LTV raidījums „Panorāma”.

Latgalē vairāk kā puse no darbaspējas vecuma iedzīvotājiem nestrādā, tādēļ lielāku mājsaimniecību ienākumu daļu veido pensijas un pabalsti. Savukārt Vidzemei straujāku attīstību izvērst traucē tas, ka tajā ir tikai viens izteikts attīstības centrs - Valmiera - kamēr citos Latvijas reģionos tādi ir vairāki.

Kaut daudzos rādītājos Zemgalei klājas gandrīz tikpat vāji kā Vidzemei un Latgalei, Zemgales iedzīvotāju vidējā alga ir stipri lielāka. Ekspertu skatījumā tas skaidrojams ar to, ka zemgalieši ir mobilāki un ļoti daudzi no viņiem brauc strādāt uz Rīgu. Tikmēr Kurzemē un Pierīgā ienākumu līmenis strauji pietuvojies galvaspilsētai. Sīkāk par iedzīvotāju pārticību dažādos Latvijas novados skatieties „Panorāmas” videosižetā.

Eksperti: Latgale nav vienīgais Latvijas rūpju bērns (LTV „Panorāma”)

Kasjauns.lv/Foto: Edijs Pālens/LETA