Sabiedrība
2013. gada 20. jūlijs, 06:42

Raidījums: izbeigts kriminālprocess pret eksbaņķieriem Karginu un Krasovicki

Jauns.lv

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde izbeigusi kriminālprocesu pret bijušajiem baņķieriem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki par iespējamu izvairīšanos no tiesas lēmuma izpildes par bankā noguldīto līdzekļu procentu apķīlāšanu, ziņoja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Šādu lēmumu policijas izmeklētājs pieņēmis 10.jūlijā.

Pēc "Panorāmas" vēstītā, pastāv gan šaubas, vai policija centusies rūpīgi skaidrot notikušā apstākļus, jo izmeklētājs lēmumu par procesa izbeigšanu balstījis vien uz saraksti ar abu kungu advokātu un bijušo baņķieru tikai šogad sniegtām rakstiskām liecībām.

Gandrīz gadu pēc kriminālprocesa ierosināšanas Kargins un Krasovickis rakstiski policijas izmeklētājam norādījuši, ka atsakās sniegt liecības. Taču šā gada martā abi tomēr snieguši rakstiskus skaidrojumus, kuros norādīja, ka bankas pārmetumus neatzīst, jo tā viņus nepamatoti vajājot.

"Doma noslēgt cesijas un dāvinājumu līgumus Karginam un Krasovickim radās jau tad, kad tikko radās domstarpības ar banku 2008.gadā, respektīvi, krietni pirms tam, kad tika pieņemts lēmums apķīlāt īpašumus. Noslēdzot cesijas un dāvinājumu līgumus, mērķis neesot bijis noguldījumu procentu atgūšana, bet gan subordinētā kapitāla atgūšana, kā arī, lai izvairītos no subordinētā kapitāla iespējamās apķīlāšanas nākotnē, no kā izriet, ka nodarījumā nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma sastāva subjektīvās puses pazīmes," izrietēja no "Panorāmas" rīcībā esošā policijas lēmuma par kriminālprocesa izbeigšanu.

LTV ziņoja, ka kriminālprocess tika izbeigts tūlīt pēc abu bijušo baņķieru paskaidrojumu sniegšanas, taču uzraugošā prokurore to atjaunoja, norādot, ka notikušā apstākļi nav pārbaudīti līdz galam un uzdodot policijai vēlreiz precīzi noskaidrot, kad tieši doma par cesijas un dāvinājumu līgumu slēgšanu Karginam un Krasovickim radās, kā arī esot jānopratina abi kungi. Policijas izmeklētājs nosūtījis e-pastu Kargina un Krasovicka advokātam, kurš atbildējis, viņa klienti atkārtoti liecības nesniegs.

Policija gan jūlijā atkārtoti pieņēmusi lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu, šoreiz to pamatojot ar noilguma iestāšanos.

Policija kriminālprocesu ierosināja 2011.gada augustā. Tolaik LTV raidījums "de facto" vēstīja, ka bijušie īpašnieki saviem dēliem Remam un Georgijam uzdāvinājuši tiesības uz daudzmiljonu noguldījumiem bankā, kā arī saistībā ar vēl kādu noguldījumu noslēgts cesijas līgums ar Krievijā reģistrētu kompāniju "Olimpija". Valstij piederošajai "Revertai", kura pārņēma bijušās "Parex bankas" sliktos aktīvus, radās aizdomas, ka tādējādi Kargins un Krasovickis centušies izvairīties no Rīgas apgabaltiesas lēmuma izpildes, proti, tiesa bija apķīlājusi maksājumus, kas abiem pienākas no trešajām personām, kas nozīmē, ka arī noguldījumu procentiem jānonāk tiesu izpildītāju kontā.

"Parex banka", kas tobrīd bija otrā lielākā Latvijas banka, 2008.gada rudenī vērsās pēc valdības palīdzības, lai izvairītos no finanšu problēmām, kuras bankai draudēja rasties pasaules finanšu krīzes dēļ. Lai atbalstītu banku, valdība 2008.gada 8.novembrī pieņēma lēmumu kļūt par "Parex bankas" kontrolpaketes īpašnieci, iegūstot 51% bankas akciju. Savukārt 3.decembrī valdība ārkārtas sēdē jau nolēma pārņemt 84,83% "Parex bankas" akciju, papildus jau iepriekš pārņemtajam 51% bankas akciju iegūstot arī bankas līdzšinējiem lielākajiem akcionāriem Karginam un Krasovickim  atlikušos 34% akciju.

BNS/Foto: Ieva Čīka/LETA