Lata monētas un santīmus sāks pārkausēt pēc mēneša
Jau pēc mēneša sāksim rakt kapu latiem – augusta beigās paredzēts sākt lata un santīmu monētu iznīcināšanu.
Sabiedrība
2013. gada 23. jūlijs, 15:39

Lata monētas un santīmus sāks pārkausēt pēc mēneša

Jauns.lv

Augusta beigās vai vēlākais septembra sākumā sāksies lata un santīmu iznīcināšana, lai Latvijas Bankas krātuvē atbrīvotu vietu jaunajām eiro un eirocentu monētām. Ja banka neiznīcinātu latu monētas, tai nebūtu, kur noglabāt eiro monētas.

Latus sāks iznīcināt vēl pirms tam, kad pie mums tiks ieviests eiro! Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pastāstījis, ka lata banknotes tiks iznīcinātas tikai pēc tam, kad Latvijā oficiāli ieviesīs eiro, bet lata un santīmu montētas sāks pārkausēt jau apmēram pēc mēneša, vēsta portāls lsm.lv.

„Metāla naudas apjomi ir ļoti lieli un mums vajag atbrīvot vietu eiro monētām, kuras Latvijā ievedīs jau rudenī. Mums vienkārši nav tik lielu glabātavu, lai vienlaicīgi uzglabātu gan latus, gan eiro,” teica Rimšēvics.

Jau ziņots, ka rūpes par lata monētu iznīcināšanu slēgtā konkursā izcīnīja divu Šveices uzņēmumu apvienība. Latvijas Bankas ar šveiciešiem noslēgtais līgums paredz no apgrozības izņemto monētu utilizāciju, kas ietver deformēšanas iekārtas nomu, iekārtas uzstādīšanu, iekārtas darbības tehnisko nodrošināšanu, Latvijas Bankas darbinieku apmācību darbam ar iekārtu, iekārtas demontāžu, mucu nodrošināšanu no apgrozības izņemto monētu uzkrāšanai un deformēto monētu uzglabāšanai un transportēšanai, kā arī deformēto monētu izvešanu un pārkausēšanu. Latvijas Banka par iznīcināto monētu masu saņems teju trīs miljonus latus - 2 947 435,73 latus.

Latvijas centrālās bankas aplēses liecina, ka pašlaik Latvijā ir 488 miljoni latu un santīmu monētu 73 miljonu latu vērtībā. Savukārt latu banknotes ir daudzkārt lielākā vērtībā - 59 miljoni banknošu 1,16 miljardu latu vērtībā.

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Čīka/LETA, Edijs Pālens/LETA