Stradiņa slimnīcas teritorijā nogrand vairāki spēcīgi sprādzieni. FOTO. VIDEO
Slimnīcas teritorija stipri piedūmota, no korpusiem evakuēti pacienti.
112
2013. gada 2. augusts, 10:03

Stradiņa slimnīcas teritorijā nogrand vairāki spēcīgi sprādzieni. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Piektdienas rītā Āgenskalna un pat tālāk dzīvojošie rīdzinieki izdzirdēja spēcīgus sprādzienus Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas kompleksā Pilsoņu ielā. Aculiecinieki ziņoja, ka skābekļa baloni turpinot sprāgt ik pa laikam. Ugunsgrēks jau lokalizēts, bet ārkārtas situācija saglabājas. Negadījumā cietuši divi cilvēki, septiņi izglābti un 170 evakuēti

Izsaukumu uz 32.korpusu Stradiņa slimnīcas teritorijā ugunsdzēsēji saņēma plkst.9.31. Pēc sākotnējās informācijas, piecstāvu ēkas pagrabā bija noticis sprādziens. Vēlāk tika precizēts, ka ēkai ir septiņi stāvi.

Uz slimnīcu izbrauca 15 ugunsdzēsības tehnikas vienības - 12 autocisternas, vienas autokāpnes un viens autopacēlājs. Visa šī tehnika joprojām atrodas notikuma vietā, piebilda Vetere.

VUGD darbinieki konstatēja, ka pēc sprādziena ēkā ir notikusi aizdegšanās apmēram 50 kvadrātmetru platībā. Negadījumā, gūstot apdegumus, bija cietuši arī divi cilvēki - slimnīcas tehniskie darbinieki, kurus ugunsdzēsēji nodeva mediķiem.

No slimnīcas telpām tika evakuēti 170 cilvēki, vēl septiņus nācās iznest. Ugunsgrēku izdevās lokalizēt plkst.10.38, taču VUGD darbinieki joprojām strādā notikuma vietā, kas ir norobežota.

Stradiņa slimnīca pēc ugunsgrēka - video:

Slimnīcas Attīstības biroja vadītājs Aldis Rozenbergs un Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs Andrejs Ērglis, kuru aģentūra LETA satika pie notikuma vietas, apliecināja, ka par pacientiem, kuriem visvairāk bija nepieciešama palīdzība, mediķi ir parūpējušies un turpina rūpēties, lai arī pārējie pacienti justos labi.

Slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Sīle aģentūrai LETA pastāstīja, ka ugunsgrēka dēļ iestādē ir izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Ugunsgrēks izcēlies skābekļa stacijā slimnīcas 32.korpusā, kurā atrodas Kardioloģijas nodaļa. Ar skābekļa balonu sprādziena vilni vairākiem logiem izsisti stikli. Ugunsdzēsēji gan pagaidām atturas oficiāli spriest, kas tieši sprādzis.

Evakuēti cilvēki no 32.korpusa un 22.nodaļas, kas atrodas 15.korpusā. Saskaņā ar kāda pacienta teikto tos pacientus, kuri ir smagākā stāvoklī, veda ārā iestādes personāls, bet tie, kuriem nav būtisku veselības problēmu, tika aicināti doties mājās, lai atgrieztos pirmdien.

Kā novēroja aģentūra LETA, no Stradiņa slimnīcas 32.korpusa tika vesti ārā pacienti gan gultās, gan ratiņkrēslos. Pie slimnīcas pulcējušies mediķi pastāstīja, ka ugunsgrēks izcēlies 32.korpusa pagrabā un dūmi pārņēmuši gan Uzņemšanas nodaļu, gan Reanimācijas nodaļu.

Ugunsgrēks esot izplatījies ļoti ātri. Sestajā stāvā dežūrējošais personāls dzirdējis vienu sprādzienu pēc otra, paspējuši aiztaisīt logus, parūpēties par pacientiem un skrējuši lejā.

32.korpusa darbinieki aģentūrai LETA apstiprināja, ka korpusā esošie pacienti ir pārvesti uz citām telpām, kur viņiem tiek nodrošināta visa nepieciešamā aprūpe. Savukārt pacienti, kuri sapulcējušies ārpus korpusa, apliecināja, ka mediķi dara visu iespējamo, lai parūpētos par viņu labsajūtu. Šobrīd pie korpusa ieejas dežurē policija.

Kā novēroja aģentūra LETA, mediķi un pacienti joprojām pulcējušies pie slimnīcas. Sabraukušas vairāk nekā desmit ātrās palīdzības mašīnas, kas nepieciešamības gadījumā gatavas sniegt palīdzību pacientiem.

Kāds 32.korpusa pacients, kurš ārstējās korpusa 2.stāvā, pastāstīja, ka dzirdējis sešus sprādzienus, kas skanējuši "kā pērkons". Dūmus un liesmas viņš gan nav redzējis. Viņš atzina, ka personāls rīkojies operatīvi. Vēl kāds pacients teica, ka dosies mājās, jo jūtas labi.

Ugunsdzēsēju brigādes patlaban atrodas aiz slimnīcas korpusa, kura labā puse norobežota ar lentēm.

VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" (BKUS) sociālā tīkla "twitter.com" kontā norāda, ka uz slimnīcu ved skābekļa balonus. BKUS pauž gatavību uzņemt lielos jeb pieaugušos pacientus, ja radīsies tāda nepieciešamība.

Veselības ministrijas pārstāve Egita Pole aģentūrai LETA skaidroja, ka Rīgā mobilizētas visas slimnīcas, lai nodrošinātu nepārtrauktu neatliekamo uzņemšanu, savukārt Stradiņa slimnīcā pacienti no negadījumā bojātās vietas pārvietoti uz drošākām nodaļām.

Pole norādīja, ka BKUS piegādā Stradiņa slimnīcai skābekļa balonus, jo tie ir ļoti nepieciešami pacientiem.

Uz Stradiņa slimnīcu devies Veselības aprūpes departamenta direktors Ēriks Miķītis, ministrijas vadība nepārtraukti kontaktējas ar slimnīcas valdi.

Ugunsgrēks Stradiņa slimnīcas 32. korpusā

Kasjauns.lv, LETA/Foto: Andris Skride (Twitter), Edijs Pālens/LETA