Politika
2013. gada 14. septembrī, 09:35

Rinkēvičs: Latvija ir ieinteresēta attīstīt ekonomisko sadarbību ar Mjanmu

Jauns.lv

Latvija ir ieinteresēta attīstīt ekonomisko un tirdzniecības sadarbību ar Mjanmu, atzina ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, uzturoties vizītē Mjanmā.

Rinkēvičs: Latvija ir ieinteresēta attīstīt ekonom...

Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses un informācijas nodaļā aģentūru BNS informēja, ka vizītes ietvaros ceturtdien un piektdien Rinkēvičs tikās ar Mjanmas prezidentu Teinu Seinu (Thein Sein), nacionālās plānošanas un ekonomiskās attīstības ministru Kanu Zo (Kan Zaw), ārlietu ministra vietnieku Tanu Čo (Thant Kyaw), kā arī tirdzniecības ministra vietnieku Pvintu Sanu (Pwint San).

Sarunā ar Mjanmas prezidentu Rinkēvičs pauda atzinību Mjanmas iespaidīgajam reformu procesam un apliecināja Latvijas ieinteresētību attīstīt ar Mjanmu ekonomisko un tirdzniecības sadarbību. Ministrs ierosināja noslēgt investīciju aizsardzības līgumu un vienošanos par izvairīšanos no dubultās nodokļu aplikšanas. Viņš izcēla Latvijas pieredzi, attīstot tirgus ekonomiku, valsts pārvaldi un likumdošanu, kas varētu būt noderīga arī Mjanmai. Puses bija vienisprātis par nepieciešamību attīstīt tūristu apmaiņu abu valstu starpā.

Tāpat Rinkēvičs aicināja Mjanmas amatpersonas veidot sadarbību izglītības jomā. Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš piedāvāja Latvijas Universitātes studiju stipendiju studentam no Mjanmas. Mjanmas puse šo priekšlikumu pieņēma ar dziļu pateicību, kā prioritāras minot informācijas tehnoloģiju, veselības aprūpes un inženierzinātņu studijas. Latvijas un Mjanmas pārstāvji vienojās, lai sadarbībai būtu labs pamats, nepieciešams noslēgt līgumu par sadarbību izglītības jomā, informēja ĀM.

Tikšanos laikā ar Mjanmas tirdzniecības ministra vietnieku Sanu un nacionālās plānošanas un ekonomiskās attīstības ministru Zo Rinkēvičs pauda Latvijas uzņēmēju vēlmi sadarboties farmācijas, veselības aprūpes, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā.

ĀM arī informēja, ka Mjanmas pārstāvji izteica Latvijai pateicību par atbalstu Eiropas Savienības sankciju atcelšanā pret Mjanmu šā gada aprīlī, kā arī jūnijā atjaunotajām ES Vispārējām tarifa preferencēm, kas atceļ Mjanmai uzliktos tirdzniecības ierobežojumus. Mjanmas amatpersonas informēja Latvijas delegāciju par Mjanmā veiktajām reformām un īstenotajiem plāniem investīciju piesaistes un infrastruktūras attīstības jomā.

Savukārt tikšanās laikā ar Mjanmas ārlietu ministra vietnieku Čo puses pārrunāja divpusējās sadarbības iespējas un sadarbību daudzpusējos formātos, tostarp, ASEM (Āzijas-Eiropas tikšanās), kā arī ASEAN (Dienvidaustrumāzijas Nāciju asociācija) un ES-Mjanmas dialoga ietvaros. Mjanmas ārlietu ministra vietnieks norādīja, ka Mjanma nākamgad gadā būs ASEAN prezidējošā valsts, savukārt Rinkēvičs informēja par Latvijas gatavošanos  prezidentūrai ES Padomē 2015.gadā.

Latvijas ārlietu ministrs arī aicināja Mjanmas māksliniekus un citus kultūras jomas pārstāvjus piedalīties Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumos nākamgad. Viņš aicināja Mjanmas izglītības ministru piedalīties Latvijas ES prezidentūras laikā, 2015.gada pavasarī, Rīgā plānotajā ASEM valstu izglītības ministru sanāksmē.

Latvija nodibināja diplomātiskās attiecības ar Mjanmu 2012.gada 26.septembrī, sekojot demokrātiskajām pārmaiņām valstī. Šī bija pirmā Latvijas ārlietu ministra vizīte Mjanmā.

Sestdien ārlietu ministrs ar uzņēmēju delegāciju dodas oficiālā vizītē uz Indiju.

BNS