Starptautiskā projektā apmācīs veterinārārstus ielas kaķu sterilizācijā
Projekta laikā Latvijas topošie un esošie veterinārārsti pieredzējušu ārvalstu speciālistu vadībā varēs apgūt praktiskās iemaņas bezpajumtes dzīvnieku sterilizācijā.
Runā Rīga
2013. gada 14. oktobrī, 14:36

Starptautiskā projektā apmācīs veterinārārstus ielas kaķu sterilizācijā

Jauns.lv

Patversmē „Dzīvnieku Draugs” nākamnedēļ aizsāksies starptautisks divu nedēļu projekts, lai apmācītu Latvijas esošos un topošos veterinārārstus ielas kaķu sterilizācijā. Paredzēts sterilizēt vairākus simtus bezpajumtes dzīvnieku no Rīgas kaķu kolonijām.

Starptautiskā projektā apmācīs veterinārārstus iel...

Lai informētu par šo projektu, otrdien, 15. oktobrī, plkst. 12.00 patversmē „Dzīvnieku Draugs” (Fr.Candera iela 4) notiks preses konference, kurā piedalīsies projekta patronese, Austrijas dzīvnieku tiesību aktīviste un bijušā Austrijas vēstnieka Lietuvā kundze Gudruna Kollere, patversmes „Dzīvnieku Draugs” direktore Solvita Vība, Rīgas Domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes Dzīvās dabas resursu nodaļas vadītājs – pārvaldes priekšnieka vietnieks Renārs Grinbergs, kā arī pārstāvji no projekta dalīborganizācijām. Pēc preses konferences mediju pārstāvjiem būs iespēja vērot praktiskās apmācības.

Projekta laikā Latvijas topošie un esošie veterinārārsti pieredzējušu ārvalstu speciālistu vadībā varēs apgūt praktiskās iemaņas bezpajumtes dzīvnieku sterilizācijā. Ielas kaķu sterilizācija būtiski atšķiras no mājas dzīvnieku operēšanas, jo šie kaķi jau nākamajā dienā pēc operācijas tiek atlaisti iepriekšējā dzīvesvietā, tāpēc ir papildus jārūpējas par šuvju aizsardzību pret infekcijām un savainošanās iespēju, tāpat operāciju laikā tiek pielietoti specifiski ķirurģiskie paņēmieni.

Programma „noķer – sterilizē – atlaiž” tiek pielietota visā pasaulē un ir atzīta par humānāko un efektīvāko ielas dzīvnieku kontroles metodi. Kaķi vienlaikus tiek arī apstrādāti pret iekšējiem un ārējiem parazītiem. Lai sterilizētos kaķus iezīmētu, tiem tiek nokniebts auss galiņš. Ar programmu „noķer – sterilizē – atlaiž” tiek novērsta nekontrolēta kaķu vairošanās un mazināta infekcijas slimību izplatība, turklāt sterilizētu kaķu urīns neož, līdz ar to dzīvnieki kļūst par patīkamākiem „kaimiņiem” pilsētvidē.

Projekts tiek īstenots, sadarbojoties nodibinājumam „Dzīvnieku Drauga fonds”, Lietuvas dzīvnieku aizsardzības biedrībai „Opus Pro Animalibus et Natura” (OPAN), Vācijas dzīvnieku aizsardzības biedrībai „Bund gegen der Missbrauch der Tiere” (BMT), sociālajai veterinārajai klīnikai „Dzīvnieku draugs”, Rīgas Domes Mājokļu un vides departamentam, Pārtikas un veterinārajam dienestam un Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātei.

Karlīna Timofejeva/Foto: Renāte Briede/LETA

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Tēmas