Sabiedrība
2013. gada 16. oktobris, 09:00

Saeimas komisija atbalsta akcīzes nodokļa paaugstināšanu autogāzei

Jauns.lv

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija vakar konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā "Par akcīzes nodokli", ar kuriem paredzēts paaugstināt akcīzes nodokli autogāzei.

Tomēr šis jautājums komisijas sēdē izsauca plašākas diskusijas. Latvijas Gāzes asociācijas vadītājs Valdis Bergs komisijas sēdē uzsvēra, ka nozare iebilst pret šiem grozījumiem, jo šāds palielinājums ir nesamērīgs. Viņš pauda viedokli, ka autogāze ir ekoloģiski draudzīgāka degviela, līdz ar to veicina labvēlīgāku vidi.

Paaugstinot šo nodokli, iedzīvotāji tiks "dzīti" ēnu ekonomikas sektorā un tiks veicināta kontrabandas degvielas iegāde. Tāpat šādu izmaiņu pieņemšana "gremdēs nozari", akcentēja Bergs. Viņš aicināja deputātus pārdomāt šo jautājumu un neatbalstīt priekšlikumu paaugstināt akcīzes nodokli autogāzei.

Tikmēr Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji skaidroja, ka valdība, pieņemot lēmumu par akcīzes nodokli autogāzei, vērtēja dažādus priekšlikumus, tostarp tos, kas paredzēja augstāku nodokļa likmi. Salīdzinot dažādus degvielas veidus, nodokļu slogs autogāzei ir četras vai piecas reizes zemāks nekā benzīnam, argumentēja FM. Turklāt ar autogāzi aprīkotas 6,2% no visām automašīnām.

Arī Saeimas Juridiskajā birojā norādīja, ka likumdevējam ir tiesības šādi mainīt likumu, tomēr jāvērtē, vai ir nodrošināta saprātīga pāreja uz jauno regulējumu un to, vai ir iespējami citi risinājumi.

Ņemot vērā, ka FM izmaiņas pamatoja arī ar Eiropas Savienības direktīvu, deputāts Uldis Augulis (ZZS) norādīja, ka šī direktīvā vēl nav stājusies spēkā un mēs tai "skrienam pa priekšu".

Savukārt parlamentāriete Līvija Plavinska (V) pauda viedokli, ka tas būtu "labs žests", ja šīs nodoklis netiktu paaugstināts. Deputāts Vilnis Ķirsis (RP) piebilda, ka jebkura nodokļa celšana ir nepopulārs solis, tomēr cenas pieaugums autogāzei akcīzes nodokļa dēļ būs salīdzinoši neliels.

Komisijas vadītājs Jānis Reirs (V) prognozēja, ka uz otro lasījumu šim likumprojektam varētu tikt iesniegti priekšlikumi, kurus komisijai būs jāvērtē.

Kā ziņots, plānots palielināt akcīzes nodokļa likmi naftas gāzēm un pārējiem gāzveida ogļūdeņražiem. Līdzšinējo 90 latu vietā par 1000 kilogramiem gāzes tas būs 161 eiro, kas atbilst 113 latiem.

Pret akcīzes nodokļa paaugstināšanu autogāzei iebilda nozares pārstāvji, kas norādīja, ka ieņēmums no nodokļa paaugstinājuma būs neliels, salīdzinot ar kaitējumu nozarei. Palielinot akcīzes nodokli naftas gāzēm (autogāzēm), maksimālais tās gala cenas pieaugums būs 1,54 santīmi par litru, liecina Finanšu ministrijas (FM) aprēķini.

Pašlaik Eiropas Savienībā noteiktais minimālais nodokļa līmenis autogāzēm ir 88 lati par 1000 kilogramiem, taču ir paredzēts to palielināt. Pašlaik aptuvenā autogāzes cena Latvijā ir 40 santīmi par litru. Palielinot akcīzes nodokli, tās cena sasniegs ne vairāk kā 41,5 santīmus par litru.

LETA