Vētras postījumi Latvijā: Liepājā sagrūst jaunceltne, uz prāmja valda haoss. FOTO. VIDEO
Visnopietnākos postījumus vētra naktī uz otrdienu nodarīja Liepājā, Salmu ielā, kur uz mikroautobusa sagāzās kādas mājas jaunceltne.
Sabiedrība
2013. gada 29. oktobris, 11:03

Vētras postījumi Latvijā: Liepājā sagrūst jaunceltne, uz prāmja valda haoss. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Naktī uz otrdienu Latvijā plosījās pamatīga vētra, kas bez elektrības atstāja teju piektdaļu Latvijas. Vairākas pilsētas – Ventspils, Kuldīga, Dundaga un Talsi grima tumsā. Stiprais vējš gāza kokus, lika slēgt ostas un nodarīja citus posta darbus. Liepājā vējš sagrāva pat kādu jaunbūvi.

Otrdienas rītā vētru pārdzīvojošie dalās ar pārdzīvojumiem un publicē savus uzņemtos video un foto internetā. Te gan jāteic, ka ne visiem tas izdodas – Ziemeļkurzemē un Viduskurzemē otrdien no rīta vēl nebija elektrības un nedarbojās vietējie interneta portāli. Tā, piemēram, bija atslēgta gan Kuldīgas novada domes, gan Ventspils laikraksta „Ventas Balss” mājaslapa internetā.

Par laimi, atšķirībā no Rietumeiropas, kur vētra „Svētais Jūda” prasīja vismaz 14 cilvēku dzīvības, Latvijā cilvēki nav cietuši. Tik lieli dabas stihijas radīti postījumi kā naktī no 28. uz 29. oktobri Latvija nebija piedzīvoti kopš 2005. gada 8. - 9.janvāra spēcīgās vētras. Vētra lauzusi un izgāzusi kokus, kas aizšķērsojuši ceļus un pārrāvuši elektrolīnijas. Dažām ēkām norauti jumti, izsisti logi. Krītoši koki un citi priekšmeti sadauzījuši mašīnas. Visspēcīgāk to varēja just Kurzemes pusē. Ventspils apkaimē brāzmās sasniedza pat 30 - 31 metru sekundē. Tika slēgta kuģu satiksme Liepājas, Ventspils un Rīgas ostās. Lidosta „Rīga” vētras laikā gan strādāja bez izmaiņām – agrā otrdienas rītā bija atcelts tikai viens reiss uz Kopenhāgenu.

Pašlaik valsts lielākajā daļā vētra rimstas un pamazām tiek atjaunota elektroapgāde. Visnopietnākos postījumus vējš nodarījis Liepājā, kur Salmu ielā nobrukusi jaunceltne ar sastatnēm. Gruveši apbēruši mikroautobusu un ceļa braucamo daļu.

Stipro vētru visskaudrāk sajuta „Tallink” prāmja pasažieri, kuri naktī uz otrdienu atradās tās epicentrā – Baltijas jūrā. Starp pasažieriem bija arī LTV žurnāliste Jana Rubinčika, kura raidījumam „Rīta Panorāma” pastāstīja, ka apmēram trešdaļa pasažieru bija bērni, kuri skolas brīvlaika laikā atgriezās no ceļojuma uz Stokholmu. Lai arī šonakt vispieprasītākā prece uz prāmja bija vemjamie maisiņi, panika neizcēlās – tieši otrādi cilvēki bija pozitīvi noskaņoti, jokoja un koncertprogrammas uz prāmja netika atceltas, kaut arī tajā laikā no plauktiem gāzās ārā veikala preces, bet no kajīšu otrās stāva gultām vēlās ārā pasažieri. Janas Rubinčikas iespaidus par uz prāmja piedzīvoto un citas liecības par pārdzīvoto vētru skatieties videosižetos.

Vētra uz Ventspils mola
Vētra Jelgavā
Toms Bricis par vētru Ventspilī (LTV „Rīta Panorāma”)
Jana Rubinčika par vētru uz prāmja (LTV „Rīta Panorāma”)

Vētra „Svētais Jūda” plosās Teikā, Rīgā


Kasjauns.lv/Foto: irliepaja.lv/LETA