Liepājas bērni no Darmštates baroneses dāvinājumā saņem jaunu autobusu
Lūk, kādu brangu busiņu baronese Valtraute fon Tīzenhauzena dāvināja Liepājas bērniem.
Novadu ziņas
2013. gada 2. novembris, 18:15

Liepājas bērni no Darmštates baroneses dāvinājumā saņem jaunu autobusu

Jauns.lv

Sestdien, 2. novembrī, sabiedriskā organizācija „Darmštates iniciatīva Liepājai” un baronese Valtraute fon Tīzenhauzena (Waltraut von Tiesenhausen) Valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) „Kurzeme” filiāles „Liepāja” rīcībā nodeva jaunu autobusu bērnu pārvadāšanai.

Pirms dāvinājuma pasniegšanas VSAC „Kurzeme” filiāles „Liepāja” un filiāles „Ilģi” bērni un pieaugušie Darmštates viesiem kā pateicību par dāvinājumu bija noorganizējuši nelielu, bet sirsnīgu koncertu. Pasākumā klātesošajiem videosveicienu bija nosūtījusi arī „Darmštates iniciatīva Liepājai” vadītāja Dagmāra Mecgere (Dagmar Metzger), kura pateicās baronesei fon Tīzenhauzenai par ieguldīto darbu un neatlaidību līdzekļu piesaistīšanā, tāpat lielu paldies D. Mecgere izteica Darmštates uzņēmumiem, kā arī tās iedzīvotājiem un ģimenēm, kas ziedoja līdzekļus autobusa iegādei.

Savukārt baronese fon Tīzenhauzena īpašu paldies veltīja firmai, no kuras autobuss iegādāts, jo firma par saviem līdzekļiem autobusu pilnībā aprīkoja, lai tas būtu piemērots arī bērnu ar īpašām vajadzībām pārvadāšanai. Tāpat baronese izteica pateicību centra speciālistiem Haraldam Evertam un Laimonim Francim, kuri devās uz Darmštati, lai autobusu nogādātu Liepājā.

VSAC „Kurzeme” direktors Visvaldis Gūtmanis Darmštates viesiem izteica lielu pateicību par dāvinājumu un piebilda, ka decembrī pēc LR Labklājības ministrijas iniciatīvas VSAC „Kurzeme” filiāle „Liepāja” saņems dāvinājumā vēl vienu autobusu, līdz ar to centra bērni būs pilnībā nodrošināti ar transportu un varēs nokļūt gan līdz skolai, gan doties uz dažādiem pasākumiem. V. Gūtmanis pateicās arī pasākumā klātesošajai Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājai Aijai Barčai, kura visilgāk ir pazīstama ar baronesi un ar kuras palīdzību stiprinātas draudzības saites ar Darmštati.

Par dāvinājumu un palīdzību Liepājai teju 20 gadu garumā Darmštates Iniciatīvas pārstāvjiem pateicās arī Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš, pasniedzot baronesei fon Tīzenhauzenai un Darmštates Iniciatīvas pārstāvim Klausam Vīlandam simbolisku dāvanu – Liepājas himnas tēla laivinieks skulptūru.

Pēc koncerta un uzrunām svinīgajā autobusa saņemšanā VSAC „Kurzeme” direktors Visvaldis Gūtmanis aicināja baronesi kopā ar mazo Miku pārgriezt lenti, jo kā uzsvēra Gūtmanis, autobuss ir paredzēts nevis darbiniekiem, bet tieši centra bērniem. Pie dāvinājuma saņemšanas autobusu iesvētīja Liepājas evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Raitis Šēners.

Pasākumu iemūžināja arī Haralds Fīners (Harald Füner) no Hessenes Televīzijas, kurš šobrīd gatavo raidījumu par Liepājas un Darmštates sadraudzību. Raidījumu Hessenes iedzīvotāji savos televizora ekrānos varēs vērot jau trešdien, 6. novembrī.   

Jaunajā Mercedes firmas autobusā ir 22 pasažieru vietas. Autobuss Vācijā izmaksājis 58 768 EUR. Līdzekļus jaunam autobusam ziedojusi Baltvācu muižnieku kopiena (Verband der Baltischen Ritterschaften), biedrība „Darmštates Iniciatīva Liepājai” („Darmstädter Initiative für Liepaja") – 10 000 EUR, Darmštates Lauvu klubs (Lions Club Darmstadt) – 5000 EUR, biedrība Children for a better World – 5000 EUR, A/S Daimler – 5000 EUR, HSE Stiftung (HSE fonds) – 5000 EUR, u.c., kā arī dažādi privātie ziedotāji. Vieni no lielākajiem privātajiem ziedotājiem ir barona fon der Ropa ģimene, kuras saknes ir meklējamas Liepājā. Viens no fon der Ropu dzimtas pārstāvjiem - Eduards fon der Rops - 1889. gadā kļuva par Sv. Jāzepa katedrāles prāvestu.

Noslēgumā baronese uzsvēra, ka Liepājā noteikti vēl atgriezīsies: „Katru gadu mēs tik lielus palīdzības projektus īstenot nespēsim, bet mēs turpināsim palīdzēt vairāk individuāli, sniedzot atbalstu konkrētās vajadzības, piemēram, palīdzēsim bērniem attīstīt viņu talantus, iegādājoties mūzikas instrumentus u.c.„

Atgādinām, k no 1. līdz 4. novembrim Darmštates Iniciatīvas grupas pārstāvji un baronese fon Tīzenhauzena viesojas Liepājā, lai VSAC „Kurzeme” filiāles „Liepāja” rīcībā nodotu jauno autobusu, kas speciāli pielāgots bērnu ar īpašām vajadzībām pārvadāšanai. Autobusa iegādei līdzekļus ziedoja Darmštates iedzīvotāji un uzņēmēji ar lielu baroneses un Darmštates Iniciatīvas pārstāvju atbalstu. Viesiem svētdien, 3. novembrī, plkst. 10:00 plānota ozola iestādīšana Liepājas 15. vidusskolas teritorijā (Darmštates dāvinājums Liepājai), kā arī Darmštates Iniciatīvas pārstāvju tikšanās ar skolas pārstāvjiem. Tāpat vizītes laikā tiek plānots arī Sv. Trīsvienības katedrāles apmeklējums, lai iepazītos ar renovācijas procesu, medicīniskā aprīkojuma nodošana Liepājas Reģionālajai slimnīcai, tikšanās ar eksperti NVO un sabiedrības integrācijas lietās Brigitu Dreiži par brīvprātīgā darba jautājumiem un bērnu centra apmeklējums Karostā.

Kasjauns.lv/Publicitātes foto