Miljoni "visādiem sūdiem" jeb ko tvītoja pārgurušie tautas kalpi "budžeta naktī"
"Valdība atbalsta - deputāti atbalsta - valdība atbalsta - deputāti atbalsta - valdība atbalsta - deputāti atbalsta ... kā dziesmā".
Sabiedrība
2013. gada 7. novembris, 01:12

Miljoni "visādiem sūdiem" jeb ko tvītoja pārgurušie tautas kalpi "budžeta naktī"

Jauns.lv

Diskutējot par Latvijas budžetu nākamajam gadam, Saeimā, Jēkaba ielā 11, deputāti pavadīja vai visu dienu. Ap 23.00 trešdienas vakarā tika nolemts ārkārtas sēdi turpināt bez pārtraukuma, lai debatēm tomēr pienāk gals un tautas kalpi varētu doties pie miera. Kurš apmierināts, kurš ne tik ļoti...

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ap pusnakti 100 gudrajām galvām vēl izskatīšanai bija atlikuši 100 no kopumā daudziem simtiem priekšlikumu likumprojektā "Par 2014.gada budžetu". Tiesa, ārkārtas sēde pavisam bez pārtraukumiem neiztika, un vienā tādā atpūtas mirklis bija pat muzikāls, proti, kāds no deputātiem savā portatīvajā datorā visai skaļi atskaņoja dziesmu "Rūžeņa", ar šo muzikālo priekšnesumu mazinot spriedzi un nogurumu deptutātos.

Tikām deputāti sociālajos tīklos aktīvi komunicēja ar saviem vēlētājiem. Kārlim Seržantam rezumē par trešdienu ir šāds: "Šī diena paiet bezspēcīgi vērojot, kā budžeta miljoni tiek atdoti visādiem sūdiem, bet neatrodas daži tūkstoši ļoti vajadzīgām lietām," tviterī skuma kādreizējais TV šovmenis.

Savukārt Imants Parādnieks ilustrēja kolēģa Ivana Klementjeva darbošanos: "Klementjevs reāli airē Saeimas tribīnē".

Danai Reizniecei-Ozolai budžeta pieņemšanas diena sakrita ar viņas dzimšanas dienu, un viņa neslēpa, ka "sanācis labs burziņš". Tikmēr deputāte Lolita Čigāne retvītoja kādu tēzi par to, ka Jēkaba ielā 11 "iesprostotie" tik sprauni metas debatēt tāpēc, ka četrpadsmitajā stundā enerģijas dzērienu "Red Bull" jau sākuši lietot... intravenozi.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts tviterī publiski konstatēja, ka tik daudz kā tagad viņš Saeimas tribinē nekad mūžā vēl nav uzkavējies.

Lakonisks savos izteikumos bija allaž runātīgais deputāts Einars Cilinskis. Ap 21.00 vakarā viņš tvītoja, ka "Budžeta pieņemšanā esam nokļuvuši līdz kosmosam". Saprotams, tobrīd viņš nevarēja nojaust, ka vēl tomēr plivinās stratosfērā...

Asprātību nezaudēja Izglītības minista Vjačeslava Dombrovska padomniece Una Ahuna-Ozola, kura zināja, kā budžeta pieņemšanas naktī sastājušās zvaigznes un azimuti debesīs. Izrādās, šī svarīgā diena astroloģiski piemērota vien nagu vīlēšanai, jo valdot čika laiks: "Šodien tiek pieņemts valsts budžets. Saskaņā ar zvaigžņu karti, vienīgais ko šodien drīkst darīt, ir vīlēt nagus," tvītoja Ahuna-Ozola. Pēcāk viņa cilvēkus tviterī informēja par budžeta diskusiju temporitmu: "Valdība atbalsta - deputāti atbalsta - valdība atbalsta - deputāti atbalsta - valdība atbalsta - deputāti atbalsta ... kā dziesmā".

Kad sākās jau 15.sēdes stunda, pienāca laiks apskatīt priekšlikumus veselības nozarē. Šajā sakarā deputāte Inga Bite steidza tvītot, ka "veselības ministre varēja pastāstīt, cik veselīga ir tāda sēdēšana 15 stundas no vietas grūti vēdināmā telpā..." un ņēma rokās kāda analītiskā žurnāla svaigāko numuru, lai kavētu laiku, izlasot jaunumus. Starp citu, viedais  deputāts ar stāžu Dzintars Rasnačs jau dienas vidū itin kā gaišreģis rosināja ieviest šādām reizēm vingrošanas piecminūtes.

Savukārt deputāte Elīna Siliņa tviterī paziņoja, ka nākamajās vēlēšanās, visticamāk, nepiedalīsies. Punkts un āmen: "Nesatraucieties, ar savu klātbūtni nākošās vēlēšanas visdrīzāk neapgrūtināšu :)," sacīja Siliņa, bet viņas kolēģis no "Brīvajiem demokrātiem" Jānis Upenieks trešdienas vakaru nosauca vienkārši par... plato vakaru.

Sākoties jau sešpadsmitajai sēdes stundai, vairāki tautas kalpi norādīja, ka kļūst jau grūti, jo telpā nav svaiga gaisa. Kāda "Saskaņas Centra" deputāte patvaļīgi esot atslēgusi mikrofonu un lūgusies biedriem saīsināt debatēs pavadīto laiku.

Kopumā budžeta nakts sociālajos tīklos atspoguļojās kā ārkārtīgi darbīga. Deputāti un ministri publiski pauda prieku, kad izdevās naudas deķīti pavilkt uz savas partijas priekšlikumu pusi, un bēdājās, ja līdzekļi kādiem viņu plāniem netika piešķirti.

Visbeidzot pulksten 01:05 deputāts Ainars Latkovskis atvieglojumā vēstīja: "Pieņēmām budžetu!" Bet Edgars Rinkēvičs ļāvās salīdzinošam patosam: "No Saeimas skursteņa ceļas balti dūmi: mums ir 2014.gada budžets!"

Par budžeta pieņemšanu nobalsoja 55 deputāti, savukārt pret bija 38 deputāti. 

Kasjauns.lv, Foto:  Twitter (Saeimas ziņas @Jekaba11)