Latvieši Arnis un Līga postošā Filipīnu taifūna kulmināciju nogulējuši
Rīdzinieki Līga Jankova un Arnis Pārkers pagājušās nedēļas nogalē Filipīnās veiksmīgi pārdzīvojuši postošo taifūnu „Haiyan”. Tā spēcīgākos brīžus viņi nogulējuši, tā kā piedzīvojuši vien stipru vēju.
Sabiedrība

Latvieši Arnis un Līga postošā Filipīnu taifūna kulmināciju nogulējuši

Jauns.lv

Rīdzinieki Arnis Pārkers un Līga Jankova, kuri darba dēļ pirms pusgada pārcēlās uz Filipīnām, pastāstījuši, kā viņiem naktī uz sestdienu izdevies pārdzīvot postošo taifūnu „Haiyan”, kas prasījis vismaz ap 2000 cilvēku dzīvību. Viņi taifūna kulmināciju nogulējuši.

Latvieši Arnis un Līga postošā Filipīnu taifūna ku...

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka taifūns izpostījis Filipīnu centrālo salu vairākas piekrastes pilsētas un bija viena no visu laiku spēcīgākajām vētrām, kas sasniegusi sauszemi.

25 gadus vecie rīdzinieki Arnis Pārkers un Līga Jankova uz Kebu pilsētu Filipīnās pārcēlās šovasar darba nolūkā, raksta „The Baltic Times”. Viņi teic, ka baidījušies par ļaunāko, uzzinot par vētras tuvošanos.

„Taifūns tika izziņots trīs dienas iepriekš, un cilvēkiem bija laiks sagatavoties tik daudz, cik iespējams. Mēs iepirkām pārtiku, ūdeni, kabatas lukturīšus un centāmies palikt iekštelpās, gaidot vētras triecienu. Tā kā dzīvojam jaunā ēkā, mēs tik ļoti nebaidījāmies, un arī ēkas apsaimniekotājs sniedza skaidras instrukcijas, kā rīkoties, kad vētra mūs sasniegs. Mēs palikām visu nakti augšā, taifūnu gaidot, un iemigām tieši pirms tas sākās. Tā ka mēs karstākajā brīdī gulējām,” „The Baltic Times” pastāstīja Arnis Parkers.

„Lai gan solīja spēcīgu vētru un izsludināja 4. trauksmi, kas nozīmē, ka vēja ātrums var sasniegt vairāk nekā 83 metrus sekundē, galu galā taifūns novirzījās uz ziemeļiem un mēs pieredzējām tikai spēcīgu vēju. Mums paveicās,” viņš piebilda.

Viens no Arņa kolēģiem ir no Leitas, - pilsētas, kura tika pilnībā nopostīta. „Pēc vētras viņš iesēdās militārajā lidmašīnā un devās meklēt savu ģimeni. Mēs no viņa nesaņēmām nekādas ziņas divas dienas. Par laimi, viņš atgriezās kopā ar savu mammu un brāli, kuri bija guvuši tikai nelielus ievainojumus un pārcietuši ūdens trūkumu,” par sava kolēģa piedzīvojumiem pastāstīja Arnis.

Šī nav pirmā dabas katastrofa, kuru Arnis un Līga pārcietuši. Oktobrī Filipīnas piemeklēja 7,2 balles pēc Rihtera skalas stipra zemestrīce.

„Tas bija diezgan bailīgi. Tuvākajās nedēļās bija ap 4000 pēcgrūdienu. Es zemestrīces brīdī atrados ēkas 15. stāvā, un bija diezgan grūti nostāvēt kājās. Mēs ar Līgu uz Filipīnām pārcēlāmies šovasar, un kopš tā laika esam pieredzējuši šeit 23 gados spēcīgāko zemestrīci un spēcīgāko vētru, šī nav pati labākā vieta dzīvošanai,” saka Arnis.

Supertaifūns nonāvē ap 1200 cilvēku

Filipīnu centrālo daļu piemeklējis supertaifūns "Haiyan"

Postošais taifūns „Haiyan”

Kasjauns.lv/Foto: EPA/LETA, no Facebook