Rīgas brīvostai izstrādās atsevišķu tematisko plānojumu
Runā Rīga
2013. gada 3. decembris, 15:51

Rīgas brīvostai izstrādās atsevišķu tematisko plānojumu

Jauns.lv

Rīgas dome otrdien, 3.decembrī, nolēma sākt Rīgas brīvostas tematiskā plānojuma izstrādi un apstiprināja darba uzdevumu.

Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Maksims Tolstojs norāda, ka šī tematiskā plānojuma mērķis ir nodrošināt ilgtspējīgu ostas attīstību, veicinot tās ekonomisko izaugsmi, vienlaikus samazinot tās ietekmi uz pilsētvidi un sabalansējot dažādu iesaistīto pušu intereses.

„Plānojuma izstrāde labvēlīgi ietekmēs arī uzņēmējdarbības vidi, radot priekšnoteikumus, lai tā būtu atvērta, pievilcīga, uz izaugsmi orientēta,” uzsver M.Tolstojs.

Rīgas dome 2012.gadā nolēma sākt Rīgas teritorijas plānojuma 2018.-2030.gadam izstrādi, kura konceptuālo daļu veidos 11 tematiskie plānojumi. Darba uzdevumu izstrādes gaitā, konsultējoties ar sabiedrību un dažādiem organizāciju pārstāvjiem, tika identificēta nepieciešamība pēc atsevišķa plānojuma, kas koncentrētos tieši uz Rīgas brīvostas un tai pieguļošo teritoriju specifisko jautājumu risināšanu.

Rīgas osta jau gadsimtiem ilgi ieņem svarīgu vietu pilsētas ekonomiskajā un sociālajā dzīvē. Lai arī mūsdienās pēc kravu apjoma brīvosta ir ne tikai lielākā Latvijas, bet arī Baltijas osta, sabiedrībā bieži izskan bažas par ostas darbības ietekmi uz pilsētvidi, tās zaļajām zonām, ūdeņiem un pieguļošo apkaimju dzīvojamās vides kvalitāti, jo ostas teritorija aizņem 11% no kopējās pilsētas platības.

Ņemot vērā šī brīža ostas darbības plašo mērogu un ietekmi, kā arī tās nākotnes attīstības plānus, ir nepieciešams sekmēt ostas attīstību Rīgas pilsētai un tās iedzīvotājiem vēlamā virzienā, sabalansējot visu iesaistīto pušu intereses.

Rīgas brīvostas tematiskā plānojuma uzdevumi būs: veikt analīzi par ostas darbības jomām un kravu veidiem, to izvietojumu ostas teritorijā, kā arī to ietekmi uz dzīvojamās vides kvalitāti un pilsētas publisko infrastruktūru gan ostas teritorijā, gan arī tai pieguļošajās apkaimēs; noskaidrot visu iesaistīto pušu intereses un viedokli attiecībā uz ostas attīstību, izveidot optimālo ostas attīstības scenāriju, ņemot vērā teritorijas attīstības plānošanas principus; izstrādāt risinājumus plānojumam, kas veicinās ostas attīstību un izaugsmi; izstrādāt ostas teritorijas attīstības risinājumus un nosacījumus iekļaušanai jaunajā Rīgas teritorijas plānojumā, kā arī noteikt, kādos gadījumos nepieciešama plānojumā iekļauto risinājumu precizēšana citos plānošanas dokumentos.

Karlīna Timofejeva / Foto: Rīgas brīvosta
Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību