foto: Shutterstock
Piecreiz padomā, pirms dodies vēzi ārstēt pie dziedniekiem...
Alternatīvās metodes apdraud vēža slimniekus. Atgādinām, ja nezināji.
Esi vesels
2017. gada 9. septembris, 06:20

Piecreiz padomā, pirms dodies vēzi ārstēt pie dziedniekiem...

Kas Jauns Avīze

Piecas reizes lielāks risks nomirt no vēža ir, ja tradicionālās ārstēšanās vietā izvēlas alternatīvās metodes, raksta Oksfordas universitātes izdotais "Journal of the National Cancer Institute".

Pēdējā laikā alternatīvā medicīna kļuvusi īpaši populāra ne tikai vieglu slimību ārstēšanai, bet arī pret onkoloģiskām kaitēm. Daļēji to izraisa standartterapijas augstās izmaksas, arī smagās blaknes un tas, ka vēža ārstēšanā reizēm vajadzīga jauna pieeja un ārstēšana.

Jēlas universitātes (ASV) zinātnieki, pamatojoties uz plašu pētījumu, apgalvo, ka alternatīvā medicīna ir reāli bīstama. Homeopātija, akupunktūra, sulu kūres un citas savdabīgas metodes pārsvarā gadījumu nav sniegušas gaidīto efektu.
Zinātnieki analizēja nacionālo vēža slimnieku datu bāzi ar 34 miljoniem ierakstu. Pētnieki apkopoja datus par 280 vēža pacientiem, kas bija atteikušies no tradicionālās ārstēšanas, un 560 kontrolgrupas pacientiem, kuriem lietota standartterapija.
Pēc pieciem gadiem speciālisti apsekoja pētījumā iekļauto dalībnieku datus. Joprojām dzīvi bija 87,3% pacientu, kas ārstējās tradicionāli, bet alternatīvās metodes izmantojušo grupā dzīvi palikuši bija tikai 54,7% cilvēku.

Īpaši bēdīgi rezultāti bija krūts vēža pacienšu grupā – netradicionālās metodes mirstību palielināja piecas reizes, salīdzinot ar tradicionālo ārstēšanu. Kolorektālā (taisnās zarnas) vēža grupā alternatīvās medicīnas izvēle mirstību palielināja četras reizes, plaušu vēža grupā – divas reizes.