4dienas
1stundas
52minūtes
09sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Izkonkurēja nedēļas laikā: Artūrs Šilovs NHL sezonas sākumā attopas aiz Kevina Lankinena muguras
foto: USA TODAY Sports via Reuters Con
Artūrs Šilovs spēlē pret Tampabejas "Lightning".
Hokejs

Izkonkurēja nedēļas laikā: Artūrs Šilovs NHL sezonas sākumā attopas aiz Kevina Lankinena muguras

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Vienīgās uzvaras līdzšinējā Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezonā Teodora Bļugera un Artūra Šilova pārstāvētā Vankūveras “Canucks” izcīnījusi ar somu Kevinu Lankinenu vārtos. Kamēr soms šobrīd ir viens no līgas labākajiem vārtsargiem, tikmēr Šilovam vēl ļoti daudz jāpaveic, lai pēc Tačera Demko atgriešanās netiktu nosūtīts uz fārmklubu.

Izkonkurēja nedēļas laikā: Artūrs Šilovs NHL sezon...

Ar lielām cerībām Artūra Šilova sakarā tika sagaidīta 2024./2025. gada Nacionālās hokeja līgas sezona. Iepriekšējo viņš noslēdza kā “Canucks” pirmais numurs, izslēgšanas spēļu laikā izmantojot Keisija Desmita un Tačera Demko savainojumus. Starpsezonā “Canucks” ar viņu noslēdza jaunu divu gadu līgumu, bet Demko veselības problēmas lika domāt par Šilovu kā pirmo numuru. Riskēt nevēlējās “Canucks” vadība, kas īsi pirms treniņnometnes sākuma noslēdza viena gada līgumu ar somu Kevinu Lankinenu, beigās izvelkot īsto lozi.

Pirmās piecas sezonas spēles likušas manīt, ka līdz Demko atgriešanās ierindai vairāk maču vārtos gūs tieši Lankinens. Ar viņu vārtos “Canucks” izcīnījusi vienīgās divas sezonas uzvaras – pār Floridas “Panthers” ar 3:2 (Lankinenam 26 atvairīti metieni no 28), bet panākumā pār Filadelfijas “Flyers” soms tika galā ar visiem pretinieku 26 metieniem. Vēl viņš ielaida divus vārtus zaudējumā pēcspēles metienos tam pašam “Flyers” (2:3). Kopumā 29 gadus vecais soms pirmo trīs spēļu laikā ticis galā ar 81 no 85 metieniem, un šobrīd statistiski ir viens no vadošajiem vārtsargiem līgā. Pēc vidēji spēlē ielaistajiem vārtiem (1,28 ripa spēlē) viņš ir trešais labākais aiz Džeika Alena (0,90) un Konora Helebaka (1,25), bet atvairīto metienu ziņā viņam dalīti otrs labākais rādītājs (95,3% atvairīti metieni) ar Džeiku Otindžeru un Iļju Sorokinu. Arī šajā statistikā līderis ir Džeiks Alens (97,4% atvairīti metieni). 

Cita situācija redzama Artūra Šilova statistikā, ar kuru vārtos “Canucks” zaudēja abās spēlēs. Papildlaika neveiksmē pret Kalgari “Flames” (5:6) latviešu vārtsargs tika galā ar 20 no 26 metieniem, bet neveiksmē pret Zemgus Girgensona Tampabejas “Lightning” (1:4) viņš atvairīja 23 no 26 metieniem. Pēc vidēji ielaistajiem vārtiem Šilovs ir sestais sliktākais vārtsargs līgā (4,5 ielaisti vārti mačā). Pagaidām sliktāk veicies kādreizējam Elvja Merzļikina konkurentam Jonasam Korpisalo (4,57), Makenzijam Blekvudam (4,88), Aleksandram Georgijevam (4,99), Tristanam Džerijam (5,47) un Ivanam Fedotovam (6,09). Atvairīto metienu ziņā Šilovam šobrīd trešais sliktākais rādītājs līgā (82,7% atvairīti metieni). Bēdīgāki rādītāji pagaidām ir tikai diviem krievu vārtsargiem -  Ivanam Fedotovam (81,8%) un Aleksandram Georgijevam (81,1%). 

Šonedēļ Vankūverai paredzētas tikai divas spēles – naktī uz 23. oktobri pret Čikāgas “Blackhawks” (bilance 2-3) un naktī uz 27. oktobri pret Pitsburgas “Penguins” (bilance 3-3). Galvenais treneris Riks Tokets pagaidām par vārtsargu situāciju izsakās diplomātiski, pie reizes norādot, ka Lankinens demonstrējis spēcīgu sniegumu. “Vēl redzēsim,” par to, kurš stāsies vārtos pret Čikāgas “Blackhawks”, atbildēja Tokets. “Jā, Lankinens spēlē lieliski, un man viņš ir jāliek vārtos. Man patīk viņa nosvērtība. Viņš ir labs ripas apturēšanā. Vēl ir sezonas sākums, taču viņš aizvadījis trīs solīdas spēles un izskatās tiešām labi. Pat, ja viņš vārtos kustas, tāpat viņš tajā izskatās augumā liels. Mums viņa pievienošanās bijis liels pastiprinājums. Lankinens vēl nav aizvadījis sliktu spēli, un bijis būtisks faktors katrā no tām.”

Vankūveras “Canucks” apskatnieki jau pēc trīs Lankinena labajām spēlēm slavē kluba ģenerālmenedžeri Patriku Almenu, kurš parakstījis laba līmeņa vārtsargu par relatīvi zemu atalgojumu – 875 tūkstošiem ASV dolāru (nepilni 807 tūkstoši eiro). Turklāt šī ir vienošanās tikai uz vienu sezonu, kas ļauj “Canucks” saglabāt elastību attiecībā uz algu griestiem. “Kad šo rakstu, Lankinens bijis “Canucks” hokejists 29 dienas. Šī mēneša laikā viņš ir nodrošinājis to, ka ir pirmais vārtsargs klubā līdz brīdim, kad atgriezīsies Demko. Ne bieži izdodas īsi pirms sezonas atrast šāda veida vārtsargu, taču, cik noprotu, Lankinens bija izmisīgs iegūt iespēju spēlēt, bet Vankūvera – nodrošināties esošajā situācijā ar Demko prombūtni. Ieguvējas ir abas puses,” raksta Arielle Lalande “Canucks Army” portālā. 

“Nemēģināju būt pārlieku emocionāls. Koncentrējos uz to, ko varu paveikt no dienas uz dienu. Ja seko rezultāti, tad tas liek patīkami justies. Atslēga gan ir turpināt būt pacietīgam un sekot rutīnas darbam. Komanda izrāda uzticību manām prasmēm un talantam, kas palīdz tai izcīnīt uzvaras,” pēc sausā mača pret Filadelfijas “Flyers” izteicās Šilova šī brīža galvenais konkurents vārtos. Pagaidām joprojām nav zināms, kad atgriezties ierindā varētu Demko, līdz ar to iespējas sevi apliecināt būs vēl arī Šilovam. Viņam būs gan krietni jāuzlabo sava statistika, lai pēc Demko atgriešanās sastāvā nenonāktu “Canucks” fārmklubā Amerikas hokeja līgā.